Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Milzu plauša, Annas Kareņinas sapņi

Rīgā sākas ikgadējais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot.

Laikmetīgā deja nav tikai dejas nozares profesionāļu iemīļots mākslas veids. Latvijā tā uzrunā arvien vairāk interesentu – dažādas deju studijas piedāvā nodarbības ikvienam, arī izrāžu kļūst aizvien vairāk, un bieži tās ir izpārdotas. Cilvēki novērtē laikmetīgās dejas emocionalitāti un dažādos raksturus – tāpat kā dejotāju personībām, arī deju iestudējumiem ir visdažādākās sejas.

Jau kopš 1998. gada Rīgā notiek laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot. Savulaik festivāls aizsācies kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tam izdevies attīstīties par vērienīgāko laikmetīgās dejas notikumu Latvijā un raisīt plašu interesi profesionāļu un interesentu vidū arī ārzemēs. Par to liecina iepriekšējos gados festivālā pārstāvētās valstis – līdz šim Laiks dejot viesojušies mākslinieki no 28 valstīm Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā.

Šonedēļ un nākamās nedēļas sākumā – no 8. līdz 12. jūnijam – tas atkal priecēs dejas mīļotājus ar plašu programmu. "Laiks dejot ir vērienīgākais laikmetīgās dejas notikums Latvijā. Šīgada festivāla programmā iekļautās deviņas izrādes sniedz plašu un spilgtu laikmetīgās dejas tendenču un sasniegumu ainu – no intīmiem pašportretiem līdz neordināriem globālo problēmu tvērumiem un iespaidīgiem starpdisciplināriem projektiem," stāsta viena no festivāla organizatorēm Olga Žitluhina. 

Pēc organizatoru domām, visas izrādes ir ar odziņu un redzēšanas vērtas gan laikmetīgās dejas gardēžiem, gan tiem, kas tikai sāk iepazīt šo mākslas veidu. Festivāls dejas mīļotājus arī izglīto, piedāvājot tematiskas lekcijas un izstādes, stāstot stāstus gan verbālā, gan dejas un vizuālās mākslas formātā. Tā 8. jūnijā plkst. 18 Mūkusalas Mākslas salonā izstādē Zelta gadi notiks profesores Dainas Teters lekcija Par veco un kuratora Valta Miķelsona vadīta ekskursija izstādē, kā arī diskusija par mākslas un vecuma attiecībām. Īpaša uzmanība šīgada Laiks dejot festivālā pievērsta dejas māksliniekiem vecumā ap vai virs 50 gadiem, tāpēc šī tēma izvirzīta arī atklāšanas pasākuma centrā. 

Festivāla programmā mākslinieki dejas izrādēs dažādās Rīgas vietās pētīs intimitāti, seksualitāti un dzīvnieciskumu, kas tiek slēpti aiz sociāli korektām maskām, aicinās skatītājus ienākt milzu plaušā, kur mākslinieki un apmeklētāji varēs kļūt par vienu veselu, dalot neredzamo gaisu kā fizisku un tveramu mediju, kā arī izdejos savu satikšanos ar eksotiskām pasaules vietām, radot jūtīgu un spēcīgu mūžam skrienošās sievietes portretu. Caur mūziku, videodokumentiem, fotogrāfijām un ķermeņa pieredzi tiks pētīts grūtais ceļš uz citām kultūrām, bet festivāla noslēgumā caur deju varēs ieskatīties Annas Kareņinas sapņos un asarās. 

Sīkāk – www.laiksdejotfestivals.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja