Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ambīcijas pamodušās!?

Pirmajā reizē – tik priecīgs virpulis! Klipu parāde, slavenību salidojums – kas tur veidojas? To sapratīsim nākamajās Dziesmu svētkiem veltītā LTV raidījuma _Lai top! _daļās

Pagaidām ir redzamas pamatīgas ambīcijas. Divdesmit kolektīvu, kas pošas Dziesmu svētkiem. Divdesmit vairāk vai mazāk pazīstamu "slavenību", kas gatavas stāties svētku dalībnieku rindās. Kas tur galā iznāks, nav skaidrs? Bet Lai top! iepazīšanās raidījumā bija redzams, ka šoreiz Dziesmu svētku gatavošanās un noskaņošanās nedēļas televīzijas skatījumā nāks atšķirīgāka nekā jebkad agrāk.

Milzu projekts

Beigās viss būs jālemj skatītājiem. Kā tas notiks, nav zināms, bet svētdienas vakarā varējām brīnīties par idejas mērogiem. Jauna, liela un pilna studija ar cilvēkiem, kas ieinteresēti seko notiekošajam. Skatītāju acu priekšā aizņirb tik daudzu Dziesmu svētku dalībnieku kolektīvu vizītkartes, ka to atcerēšanos var izmantot atmiņas testiem. Viss notiek ātri, jo darbu tik daudz – jāsapazīstas, jāiestājas deju, dziesmu, folkloras kopu, orķestru un teātru dalībnieku rindās. Katrs jāuzrunā, jāsasmīdina, jāapdzied un jāsabučo. Liela un priecīga iepazīšanās spēle. Tā mazliet atgādina Koru karu apņēmību, jo dalībnieku grimā un tērpos pavisam noteikti ielikts mazliet no šova spēka. Arī sarunas un joki paņemti no skatuves žanriem, kam jāuzrunā gan priecīgā publika studijā, gan katrs svētdienas vakara izklaides meklētājs pie TV vai citas digitālās ierīces.

Varu tikai iedomāties to trako sagatavošanās darbu, slavenību sarunāšanu un kolektīvu izvēlēšanu. Visi bija tik pamatīgi sagatavojušies, it kā nedēļām kopā mēģinājuši. Šim projektam ir arī interneta tiešraide un sava mājaslapa. Moderni. Personiski. Dziesmu svētki 2013 nāk!

Slavenību iniciācija

Ieslēdz, kuru digitālo ierīci vēlies, un redzi – Latvijā joprojām ir pulks sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kuri var uzņemties atbildību par TV raidījumu panākumiem. Paldies viņiem par televīzijai dāvāto laiku un gabaliņu sava spožuma, kas ieguldīts jaunajās idejās. Amatpersonas, sportisti, dakteri, dziedātāji... Viņi ļaujas TV producentu aicinājumiem, būtībā uz sava rēķina iznes formātu grūtības.

Centīšos, lai mani nepārprot, jo tiešām cienu cilvēkus, kas piekrituši piešķirt savu gadiem krāto panākumu "gabaliņus" jaunā projekta Lai top! veiksmei. Un tomēr raidījumā sapulcinātie dziedātāji, dejotāji, folkloras kopu, orķestru dalībnieki šķiet svarīgāki. Daudzi no viņiem – asprātīgāki, priecīgāki un interesantāki. Bet viņi nenostājās raidījuma centrā, jo uzdevums bija – uzņemt savā pulkā jaunu, sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kurš nu būs dalībnieks. Apdāvināja, ar mīļumu pieņēma... Tikmēr «laimes lācis», kurš būs jāapmāca un jāiekļauj, pateicīgi smaidīja. Tomēr varēja būt otrādi, ka projektā iesaistītie cilvēki paši pacīnās par vērtīgo iespēju tikt uz svētkiem, ienākot labā mūziķu, dejotāju vai teātra spēlētāju pulkā, jo tautas spēks un tautas spars šoreiz daudz svarīgāks. Tiešām ceru, ka svētku dalībnieku personības iznāks priekšplānā, ka Dziesmu svētku gaidīšana nebūs kā jau pazīstamu cilvēku vēl viens publicitātes vilnis. Nokāpt, pietuvoties, pienākt pie tautas vai nopelnīt, lai spriganā "tauta" tevi pieņem un bagātina ar savu enerģiju, ir tomēr atšķirīgi darbības virzieni.

Asprātīgie savedēji

Lai top! vadītāji Eva Ikstena-Strapcāne un Renārs Zeltiņš sevi sauca par savedējiem, jo viņu uzdevums bija piemeklēt katram Dziesmu svētku dalībnieku kolektīvam savu "slavenību". Visa bija daudz, tāpēc izglāba asprātība un laba reakcija. Varu vien nojaust, cik slapjām mugurām abi vadītāji rosījās cilvēku pulkam pa vidu. Bija uztraukušies, bet izturēja. Gandrīz visu varošais TV montāžas "dievs" izglāba no liekiem vārdiem, atstājot labāko – smieklus, vārdu spēles, pārsteigumus, kas lika smaidīt gandrīz visu raidījuma laiku. Labais noskaņojums un priecīgums, ko abi raidījuma vadītāji paņēma savās rokās pašā sākumā, nekur nepazuda un nenomaldījās. Pat žurnālistikas iesācēju visbiežāk uzdotais jautājums vadītāju mutēs – pastāstiet kādu smieklīgu gadījumu, nesa jautrus brīžus. Visu kopā salika un sakārtoja ieraksts. Bija jautri. Un tas nav maz! Visu izšķirs turpinājums. Nav ne jausmas, ko šie cilvēki darīs nākamajās svētdienās. Bet šī beidzās ar smiekliem brīdī, kad uz kulmināciju necerēju, jo uz skatuves ar Raimondu Paulu pie klavierēm stājās LTV koris. Pat raidījuma idejas autore Daina Markova bija atpazīstama koristu vidū. Pašironija noder. Ir dzirdēti arī labāki kori, bet tik smieklīgi gan vēl ne... 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja