Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Caur skujām

Protams, ne viss šajā Ziemassvētku piedāvājumā ir tik īsts, kā to mālē, bet brīdī, kad maciņš visiem vaļā stāv, darbs kūsāt kūsā.

Ziemassvētki sabraukuši… Kaimiņam suni. Sev raksturīgajā intonācijā, kas nodod, ka tas uzjautrinājis arī pašu, savulaik Radio SWH rīta programmā kāda klausītāja iesūtīto pēc aicinājuma kaut ko pajokot par Ziemassvētkiem nolasīja Andris Freidenfelds. Nu jau atkal no visām pusēm bez daudzkrāsainajām gaismiņu virtenēm un banālajām dziesmām par zvaniņiem tiek piedāvāti, piemēram, "tavi sapņu Ziemassvētki" (tātad īstenībā tādi nemaz nav iespējami) vai "trakās brīvdienas", savukārt tiem, kuriem šķiet, ka Latvijas veikalos jau neko prātīgu nevar nopirkt, – arī lidojumi uz "apburošākajiem Ziemassvētku tirdziņiem" populārākajās Eiropas pilsētās. Ir izziņota viesizrāde Kad eņģeļi joko Dailes teātrī, kaut izteikti dievbijīgi cilvēki teiktu: lai nu kas, bet eņģeļi jau nu gan jokot, tāpat kā grēkot, nekad neiedrošinātos.

Arī mūziķi pirms Ziemassvētkiem ir tik noslogoti ar mēģinājumiem un gada visskaistākajiem koncertiem kā nekad, it kā visā pārējā laikā muzicētu un dziedātu vienkārši tāpat – kaut kā pa roku un balss saišu galam. Gribētos ticēt, ka vienmēr tā nav un Ineses Galantes Ziemassvētku prelūdijā, Jēkaba Nīmaņa un vokālās grupas Putni sarūpētajā pasaules tautu Ziemassvētku programmā Svēti un dzirkstoši! un Valta Pūces, Ingas Šļubovskas-Kancēvičas, Ditas Krenbergas un Raimonda Ozola programmā Es ticu…, kas tiks atskaņota Latvijas baznīcās, svētki ir un būs īsti. Tāpat katrs, kurš uzvilks mugurā Aijas Andrejevas svētku periodā tirgū palaistos jaunās kolekcijas Bum Bum apģērbus, sajutīs pilnīgu Ziemassvētku bum-bum, nevis šādu tādu, un dziedātāja Mārtiņa Ruska apdziedātās sniegavīra nedienas arī nekādus pamatīgus zaudējumus tautsaimniecībā neradīs.

Neilgi pirms Ziemassvētkiem savu vienīgo albumu kasetēs, nospēlējot arī pēdējo koncertu, izdevusi grupa Elssa, kas savā īsajā mūžā jau paspējusi kļūt gandrīz vai par kulta grupu radošu jaunās paaudzes cilvēku vidū. Lai nebūtu jāizmanto jaunas, tikko saražotas kasetes, mūziķi gāja pa videi draudzīgāku taciņu un nolēma atkārtoti izmantot reiz jau izmantotas kasetes, rakstot savu mūziku tur jau esošajai vecajai pa virsu. Nācās vēl tikai piemeklēt kasetes, kuru atskaņošanas ilgums ir līdzīgs grupas albuma garumam. Un tās izrādījās kasetes, kurās ieskaņota kāda Ziemassvētku programma, kas attiecīgajā sezonā, droši vien pagājušā gada nogalē, nav tikusi izpirkta, un jaunajā atkal svaiga bilde ir jāliek iekšā. Nav slikta nejaušība tieši pirms Ziemassvētkiem, šādā veidā grupai Elssa ne vien ar savu trokšņaino mūziku, bet arī ar rakstīšanu pa virsu dziesmām par eņģeļiem, zvaniņiem un eglītēm netiešā veidā paužot attieksmi pret šajā laikā no visām pusēm uzbrūkošajiem pļaujas laika izmantotājiem, kuriem tagad ir iespēja savu alkatīgi liekulīgo sejas izteiksmi noslēpt zem rūķu un vecīšu bārdām vai vienkārši piesegties ar egļu skujām.

Ievērojot ikgadēju tradīciju, uz ziemas saulgriežu koncertu bez salkanām dziesmiņām Ģertrūdes ielas teātrī 22. decembrī aicina grupas Claustrum un Pamirt. Nav jau tā, ka visiem tās svētku sajūtas receptes ir vienādas, un daži arī kafiju dzer bez cukura. 

Top komentāri

no uk
n
:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja