Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dāvanas

Piemērotākais laiks ļauties priekam par mūsu mazās, talantīgās tautas pārstāvju sasniegumiem pašu mājās un pasaulēSniegs. Vienreiz mums Latvijā tuvojas īsti Ziemassvētki ar baltu sniegu, kā tas ziemeļzemēs pieklājas. Un, pat ja patiešām kārtīgi piesals, šķiet, vislabākā dāvana, ko mēs Latvijā varētu sarūpēt paši sev, būtu vismaz uz brīdi rimties neproduktīvi skandalēt publiskajā telpā un vienkārši aizbraukt uz mežu.

Mums tipiskās mentalitātes kontekstā mazliet sarežģītāk, bet svētīgi būtu bez latviskās skaudības vai nihilisma ļauties priekam par mūsu mazās, talantīgās tautas pārstāvju sasniegumiem šeit un pasaulē. Ieraugām tikai tos, kuri jau gabalā plašajā pasaulē? Nevar noliegt – lai ieraudzītu, ir vajadzīga distance – vietas vai laika attālums, kas visu saliek savās vietās. Pat tautasdziesmā dzied: kur tu augi (bāleliņi/daiļa meita), ka es tevis neredzēju? Lielākā daļa tepat vien mūsu mūzikas un mākslas skolās un augstskolās, kuras tagad satrauktas par savu nākotni.  

Vērojot mūsu kultūras vēstnešu kustību, šķiet, ka plašā pasaule kļūst arvien mazāka. Lai uz kuru pusi vērtos, visur – Eiropā, ASV, Āzijā, pat Āfrikā – priekšā ir mūsu starptautiski atzītās operbalsis Elīna Garanča, Maija Kovaļevska, Marina Rebeka, Kristīne Opolais, Inese Galante, Inga Kalna, Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš. Diriģēšanas maestro Mariss Jansons, Andris Nelsons, Ainārs Rubiķis, Andris Poga. Vijolnieces Baiba Skride, Vineta Sareika, Elīna Bukša. Pianisti Vestards Šimkus, Lauma Skride, Andrejs Osokins, Reinis Zariņš, Arta Arnicāne. Čellistes Kristīne Blaumane un Marta Sudraba. Akordeoniste Ksenija Sidorova un kontrabasists Gunārs Upatnieks. Latvijas Radio koris un Valsts akadēmiskais koris Latvija. Komponisti Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds, Uģis Prauliņš, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Santa Ratniece, Andris Dzenītis, Anitra Tumševica… Nosaucu vien daļu.

Pagājušajā nedēļā trīs mūsu jaunie komponisti Kristaps Pētersons, Jānis Petraškevičs un Andris Dzenītis debitēja Eiropas izcilākās laikmetīgās mūzikas vienības Ensemble Modern koncertos Minhenē. Par to bija jāsacenšas starptautiskā konkursā, un šoreiz latvieši aiz borta atstāja lietuviešus un igauņus, lai gan viņu zemēs laikmetīgās mūzikas radīšanas, klausīšanās un arī finansiālās atbalstīšanas tradīcijas ir stiprākas un dziļākas.
Ziemassvētkus gribas sagaidīt mājās. To vēl aizvien vēlas arī mūsu pasaules zvaigznes, kaut ieligzdojušas citās zemēs.

Lūk, arī Ziemassvētku dāvanas: Elīna Garanča kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu uzstāsies divos Galā koncertos: 28. decembrī  Latvijas Nacionālajā operā un 30. decembrī Lielajā ģildē. Savukārt jau šopiektdien, 21. decembrī, operā basbaritons Egils Siliņš svinēs sava jaunā CD Šūberta un Štrausa dziesmas iznākšanu. Tajā iemūžināts pērn Siguldas Baltajā flīģelī kopā ar austriešu pianistu Helmūtu Deiču sniegtais koncerts. Egils Siliņš šogad aizdziedājis līdz pat Ķīnai, taču jaunā gada 12. janvāri rezervējis Jāzepa Vītola kantātei  Ziemeļblāzma Latviešu mūzikas lielkoncertā Rīgā. Turpat Lielajā ģildē 18. janvārī uz vienas skatuves ar LNSO satiksies Vineta Sareika, Gunārs Upatnieks un diriģents Andris Poga. Savukārt tenors Aleksandrs Antoņenko 6. janvārī mūsu Operas Aīdā nodziedās savu pirmo Radamesu.          

Top komentāri

Un pēc visa uzskaitītā
U
1. februārī - Sveču dienas un līdz ar to Ziemassvētku laika noslēguma priekšvakarā - Lielajā Ģildē Dž. Verdi operas "Simons Bokanegra" koncertuzvedums ar Maiju Kovaļevsku Amēlijas lomā, ar Vitorio Vitelli titullomā un ar Maestro Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja