Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Jaunie akcenti

Klāt kinogada izskaņa – pasniegtas britu kinobalvas, tuvojas Amerikas Kinoakadēmijas balvas – Oskari

Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā nosaukti BAFTA – britu analoga Oskariem – laureāti, kā arī atzīmēti labākie britu kino sasniegumi. Tautiešiem, kas sevišķi "mīl" multietniskās kultūras kombinācijas, būs jāsamierinās ar britu labākās filmas nomināciju, kuru saņēma Alfonso Kuarons par kosmiskā bezsvara apziņas līdzību Gravitācija – filma ir ražota Anglijā (Meksikā dzimušais amerikāņu režisors un viņa filma ieguva visvairāk – sešas BAFTA balvas), un režisors arī savā pateicības runā uzsvēra – viņš esot britu kino tradīcijai piederīgs. Savukārt gada labāko filmu, pēc BAFTA akadēmiķu domām, uzņēmis brits Stīvs Makvīns par vēsturisko verdzības eposu 12 gadi verdzībā.

Gada labākais aktieris ir melnādainais Čūvitels Edžiofors šajā pašā filmā, gada otrā plāna aktieris – somālietis Barkads Abdi, kuram loma ķīlnieku drāmā Kapteinis Filips turklāt ir debija kino. Lieki bilst, ka arī Stīvs Makvīns ir ar tumšu ādas krāsu.

No "bālģīmjiem" BAFTA balvu par labāko sieviešu lomu ieguva Keita Blānšeta Vudija Allena traģikomēdijā Jasmīnas stāsts. Blānšeta savu emocionālo runu veltīja traģiski mirušajam aktierim Filipam Seimoram Hofmanam.

BAFTA goda balvu no prinča Viljama rokām saņēma 68 gadus vecā Helēna Mirena – ievērojamā slāvu izcelsmes britu aktrise, kura tēlojusi gan Elizabeti II uz ekrāna, gan TV filmā, gan uz teātra skatuves un var par britu karalieni droši teikt: "Es ar lepnumu varu saukt viņu par savu vecmāmiņu." Tās nu būtu radu un draugu būšanas Lielbritānijā.

Cits kuriozs aizvadītajā nedēļā raksturo Amerikas Savienotās Valstis. The Hollywood Reporter ziņo, ka prezidents Baraks Obama atcēlis Baltā nama kinoseansu aizliegumu. Šī moratorija atcelšana gan ir īslaicīga – līdz 20. februārim, kad notiks Džordža Klūnija filmas Relikviju mednieki Baltā nama pirmizrāde, jo Klūnijs esot Baraka sens draugs. Tad moratorijs uz īpašajiem filmu seansiem Baltajā namā atkal stāsies spēkā. Ideja par aizliegumu rādīt filmas prezidenta mājas kinoteātrī saistīta ar to, ka Obamas viedoklim ir milzu spēks un viņš var ietekmēt Oskaru balsošanas rezultātus (pasaki, kādu filmu skatās prezidenta kungs, mēs filmu piemeklēsim…). Bet vecajam draugam Džordžam var arī sarīkot patīkamu izņēmumu, turklāt šā gada Oskariem, kas notiks pavisam drīz – 2. martā –, Klūnija filma "nekvalificējas. Relikviju mednieki, starp citu, skatāmi Rīgā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja