Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Lūdzu, okupē mani

Akcija – kultūrvides projekts Occupy me (Okupē mani) – ir altruistiska entuziasma radīta

Ir tādi ļaudis, kuriem patīk visu sagaidīt no apkārtējās pasaules. Kaimiņiem, kolēģiem, studiju biedriem, priekšnieka un, protams, visvairāk jau no valsts, kuras labā taču tik uzcītīgi katru dienu tiek kalpots. Ja viņiem piedāvā kaut kur iesaistīties, uzreiz jābūt gatavam atbildēt uz gana āķīgo jautājumu: "Bet kas man par to būs?" Un ir tādi, kuri labprāt uzņemas iniciatīvu, lai panāktu pārmaiņas sabiedrībā un darītu dzīvi priecīgāku kaut pavisam niecīgai cilvēces daļiņai. Latvijā šāds altruistisku noskaņu entuziasms ir izglābis vai noturējis dažnedažādas lietas, bet iniciatīvas grupiņas turpina rasties arvien no jauna. Dažs nolemj atbrīvot dižkokus, cits popularizēt zinātni, izglītību un kritisku domāšanu, apvienojoties domubiedru grupā SceptiCafe, bet kāds savest kopā zemniekus un ekoloģisko produktu tīkotājus, radot platformu "tiešā pirkšana". Šis rudens līdz ar iespēju produktīvi pameditēt, sagrābjot kaudzēs ap māju guļošās krāsainās lapas, ir atnesis kustību Free Riga 2014, kas ir noskaņota piepildīt ar dzīvību Rīgas novārtā pamestās ēkas.

Kustības akcijas jeb kultūrvides projekta Occupy me (Okupē mani) ideja radusies, jo Rīgas pilsētas pārvaldei trūcis oficiālas informācijas par pamestajām ēkām. Kopumā Rīgā tukšas un spocīgas rēgojas aptuveni 20–25% ēku (apmēram 450 namu izpelnījušies graustu statusu), tā nav iepriecinoša statistika pilsētai, kura nākamajā gadā uzņemas Eiropas kultūras galvaspilsētas godu. Akcijā Occupy me jebkurš var mājaslapā ievietotajā kartē atzīmēt un aprakstīt sev zināmu un pamestu namu. Pilsētvidē atzīmētās mājas var atpazīt pēc dzeltenajām Occupy me uzlīmēm, kopumā līdz šim apzināti jau 274 nami Rīgas teritorijā. Paralēli kartes veidošanai notikušas vairākas meistardarbnīcas, kurās var apmainīties ar idejām un nākt klajā ar reālām iniciatīvām, kā izmantot kādu no uzskaitē esošajām ēkām (izmēģinājuma trusītis darbam grupās bija ēka Tallinas ielā 10), kā arī sāktas sarunas ar ēku īpašniekiem, no kuriem daļa izrādot atsaucību šādai iniciatīvai. Mērķis ir ne tikai dot otro elpu kādai pamestai ēkai, bet arī nodrošināt vietu, kur ideju kapitāla turētājiem realizēt savu radošo un/vai biznesa ieceri (līdz 2014. gada vasarai kustība Free Riga 2014 vēlas atdzīvināt vismaz desmit ēku). Sociālajā tīklā FaceBook pāris mēnešos kustībai radies vairāk nekā divus tūkstošus liels atbalstītāju pulks.

Rīgā jau ir piemēri, kur radošu jauniešu kopienas "ievākušās" kādā no ēkām, – Kaņepes Kultūras centrs, krogs Chomsky, mākslas centrs Totaldobže u. tml. Lielisks piemērs vides sakopšanā ir Liepāja, kur skandalozais entuziasts dānis Luijs Fonteins, izveidojot krogu, viesnīcu, ēstuvi un atpūtas kompleksu, sakārtojis pilsētas ostas promenādi, bet tieši pretējs – Ventspils, kur šī kārtības iniciatīva nāk "no augšas", nevis dzimst sabiedrībā. Protams, ir mājas, kurās ievākties tiešām ir dzīvībai bīstami, kā arī, tēlojot Londonas skvoteru, nav vēlams tās ieņemt pretlikumīgi, nesaskaņojot rīcību ar oficiālajiem īpašniekiem. Bet tikmēr mēs ar kādu citu iniciatīvas grupu izvirzījām ideju, ka nepieciešams sakārtot arī likumdošanu, ieviešot likumu par kaunu, t. i., "ja tev ir īpašums, par kuru neliecies ne zinis, tas ir liels kauns", tāpēc, ja tur kāds nolemj ievākties, īpašnieks no kauna pat neuzrodas.

Vairāk: www.scepticafe.lv, www.tiesapirksana.lv, www.freeriga2014.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja