Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Maskas krīt lēni

Mēdz teikt, ka slūžas nāk vaļā, kad kaut kas ir sakrājies un sāk gāzties ārā ar daudz lielāku jaudu nekā jebkad agrāk, bet šis mirklis vēl ir jāgaida.

Daudzi mūziķi savus koncertus optimistiski pārcēluši uz rudeni, kaut laiku pa laikam ziņās tiek atgādināts, ka uz masu pasākumiem šogad var necerēt. Lielie vasaras festivāli ir atcelti, kaut ziņojumos bieži tiek lietots vārds "pārcelti", aicinot saglabāt biļetes uz nākamo gadu.

Šajā gadījumā vārds "pārcelt" gan nedarbojas vairāku iemeslu dēļ – 2021. gads vairs nebūs tas pats, kas 2020. gads, – potenciālo apmeklētāju intereses, ieradumi un plāni var mainīties. Tāpat ne visi šogad plānotie dalībnieki būs pieejami arī nākamgad, un varbūt biļetes pirktas tieši viņu dēļ, ja apmeklētāju interesē arī mūzika, nevis tikai iespēja norauties no ikdienas pienākumu ķēdes un paspaidīties pūlī, kaut kam ritmiski dārdot fonā.

Papildus interneta tiešraides koncertiem, ar kuriem dažiem māksliniekiem esot izdevies arī nopelnīt šajā tik grūtajā laikā, kad ierastie ienākumi nogriezti kā ar nazi, tagad notiek autokoncerti, kas ir jāklausās savu spēkratu radioaparātu FM viļņos. Kad Covid-19 dēļ sākās ierobežojumi, pirmajai atļautajai pulcēšanās robežai (200) ātri vien tās divas nulles tika nodzēstas. Palika divi. Kopš atkal atļauts pulcēties līdz divdesmit pieciem, esmu bijis uz Elizabetes Balčus un Imanta Dakša koncertu Vecrīgas Trijās māsās. Sirsnīgi un intīmi – izslāpis pēc īstiem, nevis plastmasas koncertiem, nopirku biļeti par 12 eiro, un beigās izrādījās, ka arī lielākā daļa klausītāju ir mediju cilvēki, kuri popularizē vietējo mūziku, – tas rada aizdomas, ka tā viņus interesē gandrīz vienīgos.

Līdzīgam apmeklētāju skaitam atsākušies regulāri koncerti Hanzas peronā, ciklam dots nosaukums Koncerts pirmajā rindā, tajā piedalās plašāk pazīstami mākslinieki, un arī biļešu cena ir tāda, kādu par viņiem vēl neesam maksājuši, kaut vajadzētu. Ne tikai patriotisku, bet arī māksliniecisku apsvērumu dēļ. Neesam aitu bars, kam jāpatīk visam, ko klausās pārējā pasaule, jo varam justies daudz privileģētāki, ka mums vienīgajiem ir iespēja baudīt to, kas spānim un ķīnietim pat sapņos nav rādījies. Turklāt dažām pasaules lielzvaigznēm citreiz nemaz nav skaidrs, kurā valstī tās ir "noliktas" uz skatuves šodien.

Nupat sanāca būt arī kāzās, kurās viesu skaits samazināts līdz ceturtdaļsimtam, un telpas saimnieki atbildīgi lūdza vienpadsmitos vakarā balli beigt, ja jau valstī pieņemtie noteikumi tā prasa un par neievērošanu pienākas bargs sods, kas pārsniedz dīkstāves pabalstus, ja tādi vispār piešķirti.

Sabiedriskajā transportā ir obligātas maskas, un it kā tiek aizmirsts vēl pirms pāris mēnešiem ziņotais, ka veselos tās no infekcijas nepasargā, bet veiklās reaģēšanas uzņēmumi jau steidz piedāvāt veselus komplektus ar vairākkārt lietojamām maskām, zvanot klientiem, kuri reiz jau uzķērušies, krietni pārmaksādami par obligātajiem dūmu detektoriem. Pirms ierobežojumu samazināšana min uz papēžiem, kaut kā jau tie ievestie masku miljoni ir jārealizē, aicinot mest pie malas ieradumu katru cilvēku maskā uzreiz uzlūkot kā noziedznieku vai tūristu no Uzlecošās saules zemes. 

Top komentāri

Atis Priedītis
A
Gribētos cerēt, ka šī krīze liks pārvērtēt no jauna mūsu muzikālās vērtības. Un manuprāt, situācija šobrīd ir katastrofāla. Patiesas jaunrades vietā bezgalīga, kaut kur dzirdētu muzikālo štampu sakomplektēšana nedaudz citā kārtībā. Ierakstu vērtas un popularizējamas būtu apmēram viena dziesma no simta. Un pats galvenais - beidzot būtu jāsaprot, ka to vienu var uzrakstīt arī kāds pavisam nezināms komponists, nevis kāds no tiem, kurus plaši popularizē visi masu mediji.
Raksta autors ir muļķis.
R
Ja reiz maskas veseliem nepalīdzot, kā tās Ķīnā palīdzēja, kur nebija NEVIENA, kas bez maskas staigāja?
Itamars Toledano
Kas tā par bārdainu veceni raksta ilustrācijā? Vecene, kam maska nokritusi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja