Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mirsti labāk astoņos

Ārstos cilvēcība un empātija nav zudusi. Mums paveicās. Mediķi pārkāpa noteikumus. Bet vai tā tam būtu jādarbojas?

Brīdinājums – iespējamas emocionāli nepatīkamas ainas. Lūdzu, nelasiet tie, kuri sociālajos tīklos pie izmisuma saucieniem pēc uzticamiem kopējiem vai labiem/normāliem, finansiāli "paceļamiem" pansionātiem, kas neizputinās ģimeni, raksta sašutušus komentārus – ak negribat kopt savus vecākus? Ak esat izlaidušies dzīves baudītāji un mēģināt vecākus nogrūst valstij? Savā ziņā tas ir labi, ka ir šādi rakstītāji. Tas nozīmē, ka vēl ir cilvēki, kas nav saskārušies ar to izmisuma zonu, par kuru jau vairākus gadus intensīvi runā Latvijas Radio žurnālisti, un jo īpaši radio producente Evija Unāma, kurai personīga traģēdija ģimenē likusi nenogurstoši aktualizēt paliatīvās aprūpes problēmas.

Piedodiet, var jau būt, ka tas tiešām ir mazliet par atskurbinošu – vēl nesen visskaistākās pļavas, alus, pīrādziņi un ļoti dzīvi draugi, bet te atšķir dvēseles veldzei KDi, un, bladāc, – paliatīvā aprūpe! Kur tie redaktori skatās!

Nu, viņi skatās uz īsi pirms Jāņiem atklāto tēlnieka Aigara Bikšes pie Latvijas Mākslas muzeja uzstādīto piemiņas skulptūru Mediķi pasaulei, kas veltīta mediķu pašaizliedzībai, cīnoties ar koronavīrusu. Gribētu paplašināt skulptūras veltījuma lauku līdz visiem mediķiem, jo īpaši neatliekamās palīdzības brigādes cilvēkiem, kuri man šķiet gluži vai svētie.

Bikšes Māsiņa ir ļoti ticama. Vidēja auguma, sievišķīgi maiga, nogurusi, apskaidrota, kā samierinājusies ar visu, ko jau piedzīvojusi un vēl piedzīvos. Rozā medicīniskie "krokši". Baltais halātiņš. Gumijas cimdi un cepurīte. No visiem drošības aizsegiem brīvībā izlauzies tikai mandeļveida acu starojums, nedaudz pavērsts pret debesīm. Rokas paceltas ar atvērtām plaukstām, tas viņā liek saskatīt sakrālās mākslas atspulgu. Jā, patiešām tādas tās māsiņas izskatās. Vēl nesen Gaiļezerā Covid-19 laikā viņas nekurnot tekāja kā skudras, lai katra (!) apmeklētāja atnesto paciņu privāti uznestu augšā viņa tuviniekam un ar citu paciņu atkal nāktu lejā. Viņu acis starp masku un cepurīti spēja pat uzsmaidīt.

Bet… mīļo Māsiņ, Svētā Marija, kurai neticu, bet lūdzos pēc aizbildniecības, kad vienā baisā naktī kļuva pārāk izmisīgi. Saki man, mīļā, kā tā var būt, ka cilvēkam, kurš smok un ir pie pilnas apziņas, pusnaktī var pateikt, ka ir jāsagaida pulksten astoņi, kad varētu būt cerība dabūt norīkojumu no ģimenes vai ārstējošās ārstes par stacionēšanu slimnīcā?! Neārstējami slimus cilvēkus, pat ja tie jau smok un atrodas galēji smagā stāvokli, nedrīkst vest uz slimnīcu, jo nomirs tāpat... Tādi noteikumi. Tomēr ārstos cilvēcība un empātija nav zudusi. Mums paveicās. Mediķi pārkāpa noteikumus. Papu tomēr aizveda uz slimnīcu un viņam palīdzēja, lai gan oficiāli to nedrīkstēja. Jaunais ārsts teica, ka paps rītu nesagaidīs, bet viņš gribot, lai to sagaidām mēs…

Kad tu esi miris, sērojošajiem kontos sāk iebirt "mierinoši" dāsni pabalsti un tu dabū zārkā baltu spilvenu ar rišiņām, it kā valstij bezmaz būtu prieks, ka beidzot ir tikusi no tevis vaļā… Paldies, tas, protams, ir atspaids. Tomēr esmu pārliecināta, ka vairākums strādājošo būtu ar mieru drīzāk paši segt bēru izdevumus, novirzot pabalstu naudu paliatīvās aprūpes uzlabošanai un reālai palīdzībai brīdī, kad tavs tuvais cilvēks vēl elpo. Miserere nobis.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Paga, paga - atļaušos sātana advokāta lomu un vaicāšu: kas pateica, ka jāgaida līdz astoņiem rītā, lai tiktu slimnīcā; un kas bija tie mediķi, kuri tomēr aizveda uz slimnīcu uzreizi??? Tā teikt, kurš bija kurš? - Priecājos, ka autores tēvu izglāba, bet nu tomēr, ja raksta avīzē, tad nedrīkst neskaidri, emocionāla uzbudinājuma stāvoklī, pavāvuļot! Grūti noticēt, ka ĀTRĀ palīdzība pusnaktī pateiks - gaidiet līdz astoņiem rītā!
Nāve nešķiro.
N
Tā visiem vienāda. Gan labiem, gan sliktiem mediķiem, gan labiem vai sliktiem cilvēkiem... Toties Pastarā Tiesa IZŠĶIROS: labos no sliktiem un sliktos no labiem! Un tā dēļ ir vērts dzīvot, nevis no mediķiem žēlsirdības cerēt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja