Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pastaiga nelaikā

Kāda paziņa vēstīja par kārtējo Rīgas pastaigu – domubiedru grupiņa dodas izpētīt dažādas Rīgas vietas un stāsta cits citam, ko viņi zina par šo vietu.

Tā nu nākamajā dienā vajadzēja norisināties pārgājienam uz Kundziņsalu. Es iedomājos, ka par Kundziņsalu zinu visai maz, arī paziņa žēlojās, ka viņas pienesums būs mērāms tikai ar vienu K. Zeļģa dzejoli. Piepeši atcerējos vēl par dažiem prozas tekstiem. Nonākusi mājās, izcēlu no plaukta Andra Zeibota Okeānisko Es un patiesi atradu Kundziņsalu pieminētu. Pārlapoju grāmatu uz priekšu un atpakaļ, vietām, kad pirms gada lasīju, biju tajā kaut ko pasvītrojusi. Pie viena no pasvītrojumiem apstājos: "Nekad nedomājiet par sevi nelaikā" (65. lpp.). Tātad arī pirms gada mani aizķēra šī frāze. Protams, jo tā ir izcila tēze un padoms, ko likt aiz auss.

Es aizdomājos par šodienas nelaiku. Pirms dažām stundām es vēl veldzējos Daces Lielās Jūrā. Agrāk visi Latvijas ainavu salīdzināja ar Purvīti, tagad – ar Daci Lielo... Mēs pat smējāmies, ka, ejot uz galeriju, vajadzēja paņemt savu personīgo šezlongu, kurā atgulties šalcošo dimensiju un mēnesnīcas priekšā. Vai mēs izgājām no mājas nelaikā? Riteņojām tiešā ceļā uz Daugavu (rau, cik liktenīgi tas skan!), neplānoti novirzījāmies un satikām paziņu (to pašu, kura stāstīja par Kundziņsalas ekspedīciju), viņa mums pievienojās ceļā uz Daugavu. Mēs turpinājām ceļu trijatā. Pēkšņi kā zibens no skaidrām debesīm mums līdzās sāka braukt vēl kāds dārgs draugs. Arī viņš pievienojās mūsu ceļā uz Daugavu, lai redzētu Daces Lielās jūru. Varbūt, nonākot pie Daugavas, mēs būsim kritiskā masa?

Ūdens nomierina. Daces Lielās jūras ir labvēlīgas, neviena neaicina uz palikšanu dzelmē. Devāmies tālāk uz vēl kādu galeriju turpat netālu, kur pēdējo dienu bija skatāma viena no fotomēneša izstādēm. Pa ceļam satikām vēl vienu paziņu, un arī viņa pievienojās. Galerija durvis nevēra vaļā, uz telefona zvaniem tur neviens neatbildēja, tikai logs bija vaļā... Bībeliski. Protams, mēs bijām gatavi iekāpt pa logu, kā nekā pēdējā iespēja redzēt ekspozīciju. Tomēr beigās samierinājāmies ar papīra lidmašīnu, ko ielidināt pa atvērto logu, pirms tam uzrakstot uz tās sāniem: "Mēs te bijām", vai pareizāk būtu – "Mēs te tā arī nebijām" – un piemetināt kaut ko par rūgtumu, jo izstādi tā arī neredzējām. Arī papīra lidmašīna palika tikai iedomās. Mēs devāmies tālāk un atkal satikām kādu paziņu.

Nu jau ir pāri pusnaktij, un es pilnīgā nelaikā domāju par sevi, tikko atradusi šāda brīža definīciju Okeāniskajā Esā un pārskatot dienas gaitā satiktos cilvēkus, es uzdodu jautājumu, vai es būtu viņus satikusi, ja izietu no mājas brīdi pirms vai brīdi pēc. Arī par laiku nevar domāt nelaikā. Kad esi aizdomājies nelaikā, tieši laiks sūta tev atgādinājumus, precīzus laikā. Tie nekad nekavē, ja tie pienāktu brīdi nokavējušies, dzelme pievilktu pavisam tuvu gultnei. Bet to nekad neuzzināt – tāpat kā divreiz vienā upē neiekāpt divreiz vienā upē neiekāpt*. Tāpēc aizbērsim Daugavu ar savu Nelaiku ciet**.

*Atsauce uz Ronalda Brieža dzejoli Divreiz vienā upē...

**Atsauce uz Jāņa Elsberga dzejoli Daugavas bulvāris 


Top komentāri

Rakstniecei
R
Kritiskā masa? Vai tik tas nav kā kādam Ņikiforam Sluņķim domkrats, kam ir raksturīgi gāzties. P.S. Kritiskā masa ir kodoldegvielas (skaldāmā materiāla) daudzums, pie kura sākas kodolu dalīšanās ķēdes reakcija, kas uztur pati sevi.
Svilpe
S
Okeāniskajā ESĀ??? Šalcošās dimensijas? Un šezlongs pāri visam.
facepalm
f
Un kāpēc logs bija vaļā "bībeliski"? Bībelē kaut kas ir teikts par loga būšanu vaļā?... (Par kāpšanu pa logu vai loga atvēršanu, ja aizver durvis, gan daži teicieni tautā ir, bet ar Bībeli tiem mazs sakars.)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja