Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

The Meaning of Life*

Lai arī cilvēki man nešķiet līdzīgi aitām, tomēr jāatzīst, pulcēšanās baros un dalīšanās nometnēs ir tiem diezgan iecienīta nodarbe. Un pieņemt, ka pretējā nometne domā šķērsām un noteikti ir tie nepareizie. Vienalga vai runa iet par tavu telefona pieslēgumu (LMT vs Tele2), fotoaparātu (Canon vs Nikon), seksuālo orientāciju vai Jaungada traģiskajiem noteikumiem (noziedzīgā rīcība vs kurš tad pats nav bijis jauns un darījis muļķības).

It kā šo dalīšanos jau tā nebūtu par daudz, tad šobrīd bonusā vēl klāt latviešu krievu jautājums. Par valodu referendumu trāpīgi viedokli paudis Klāvs Sedlenieks (http://satori.lv/blogs/2420/Klavs_Sedlenieks/7319). Pie tā nekas nav piebilstams. Mani izbrīna vien blakus esošie, paši tuvākie. Mēs katrs taču dzīvojam ar domu, ka mūsu paziņas, draugi ir viedi, gudri un galvenais – līdzīgi domājoši, bet... izrādās, tā nemaz nav.Pārsteidza daudzie tie, kas sludināja, lai ar pārvaldot, tad tomēr principiāli nerunājot krievu valodā. Vai tā viņiem kāda sāpe par okupācijas gadiem? Tad jau no savas vārdnīcas jāizslēdz arī vācu, poļu un zviedru valoda. Lai arī manus senčus šāvuši, izsūtījuši kā vieni, tā otri, sāpi un naidu nejūtu. Šķiet, nepareizi dažu trulu indivīdu dēļ vainot nāciju, kultūru. Tāpēc principu nav, un, kad vien spēju, atbildu valodā, kurā mani uzrunā.Reiz Berlīnē, stāvot rindā uz kādu rokkoncertu, man piebakstīja blakus stāvošais puisis. Viņa angļu valoda bija vairāk kā briesmīga, bet manas vācu valodas zināšanas beidzas pie Ich habe eine Katze, er ist weiß**. Ar zīmēm un dažādu valodu saimēm piederošiem vārdiem aizrakāmies līdz tam, ka abi savulaik esam apguvuši zviedru valodu. Un atslēga rokā! Norunājām visu nakti. Par mūziku, kino un dzīvi Berlīnē. Kopš tās reizes vairākkārt pie sevis esmu mēģinājis norunāt garākus zviedru tekstus. Nav sanācis. Varbūt viskijs darīja savu, bet varbūt it takes two to tango***.

Valoda ir tikai instruments. Jo vairāk tev to, jo labāk tos pārvaldi, jo lielākas spējas izteikties. Arī mūzika, gleznas, pat manis skicētās mājas ir tikai viens veids kā pateikt to, ko nespējam ielikt citas valodas rāmjos. Tieši valoda man ļāvusi iepazīt Bulgakovu visā viņa krāšņumā. Piedzīvot savus spilgtākos sapņus. Valoda palīdzējusi oriģinālvalodā pārlasīt Bukovski un iemācīties sulīgi lamāties. Atmetot kādu no tām, es atmetu daļu no pasaules.

No stulbiem jociņiem pilnās filmas The Meaning of Life man sen jau prātā aizķēries teksts par dzīves jēgu. Neslēpšu, ik pa laikam pārlasu. Kas gan ir dzīves jēga? M-hmm. Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...****

* Dzīves jēga
** Man ir kaķis, viņš ir balts
*** Priekš tango nepieciešami divi
**** Tas nav nekas īpašs. Centies būt labs pret cilvēkiem, neēd treknu ēdienu, lasi labu grāmatu tagad un vienmēr, pastaigājies un dzīvo mierā un harmonijā kopā ar dažādu reliģisko pārliecību un tautu cilvēkiem




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja