Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viedtālrunis pret valodu barjeru

Aplikācijas valodu apguvei ļauj izmantot lietderīgi laiku, kas jāpavada sastrēgumos un rindās

Rudens jau izsenis bijis laiks, ko sasaistām ar aizrautīgu mācīšanos vai – vairākuma skolēnu gadījumā – īdēšanu par mājasdarbiem, kontroldarbiem un faktu, ka no rītiem agri jāceļas. Drēgnajos vakaros, pavadot teju stundu sastrēgumā, lai šķērsotu Daugavu, vai gaidot rindā, šo laiku būtu lietderīgi veltīt nevis pētot Twitter ierakstus, bet gan apgūstot kādu vērtīgu prasmi, piemēram, spāņu valodu. Tam lieti noderēs kāda no valodu apguves aplikācijām, kas izstrādātas kā spēles un piedāvā iespēju mācīties izklaidējoši un nenogurdinoši.

Duolingo *****

Duolingo ir viena no labākajām un atkarību izraisošām valodu apguves aplikācijām, kādu nācies redzēt pēdējos gados. Aplikācija izstrādāta kā vairāku līmeņu spēle – lietotāja zināšanas tiek pārbaudītas, par pareizajām atbildēm piešķirot punktus, par nepareizajām – atņemot vienu no dzīvībām. Kaut lielos vilcienos šāda funkcionalitāte nav oriģināla, tomēr Duolingo piedāvā atbildēt vairākos veidos, turklāt vienā no uzdevumiem jāatbild, uzrakstot teikumu, piemēram, spāņu valodā, nākamajā šis teikums pareizi jāierunā viedtālruņa mikrofonā vai jāsaliek no dotajiem vārdiem.

Diemžēl, ja vēlaties sākt valodas apguvi nevis no pašiem pamatiem, bet gan no kāda konkrēta zināšanu līmeņa, būs jārēķinās ar aizkavēšanos. Pirmajā līmenī, pārbaudot pamatiemaņas, vairākums spēļu tipa aplikāciju, arī Duolingo, līmeņu izlaišanu nepieļauj, lai netiktu kropļota punktu uzskaite kopējā lietotāju topā. Duolingo ir viena no aizraujošākajām valodu apguves aplikācijām, kādu man bijis prieks izmēģināt, – tā ir vienkārša, pārdomāta un izklaidējoša, turklāt ļauj mācīties.

RosettaCourse ***

Tas, ar ko daudziem varētu saistīties RosettaCourse valodu apguves programmas, ir nesamērīgi augstā cena, otrajā plānā atstājot izcilās atsauksmes par valodas kursu kvalitāti un valodu apguves ātrumu. Taču, ja esat izlēmis, ka valoda jāiemācās, piemēram, lai papildinātu savu CV ar vēl vienu punktu valodu sarakstā, Rosetta Stone produkti noteikti ir tā vērti.

RosettaCourse Android aplikācija radīta kā demo produkts un ļauj vieglāk izlemt, vai ir vērts ieguldīt līdzekļus tālākā šo produktu izmantošanā. Līdzīgi kā iepriekš apskatītā Duolingo, arī RosettaCourse veidota līmeņos – katra valoda sastāv no trim līdz pieciem līmeņiem, kuros iekļauti vairāki kursi un apakškursi par atšķirīgām tēmām. Diemžēl izmēģinājuma laikā aplikācija ļaus piekļūt tikai pirmā līmeņa pirmā kursa saturam un elementiem, taču tas būs gana, lai saprastu, vai vērts investēt savu laiku un naudu tieši šajā aplikācijā.

Lai gan Rosetta ir ievērojami kvalitatīvāka satura ziņā, tā ir arī krietni atpalikusi no mūsdienās aktuālajiem spēļošanas risinājumiem, kas mācību procesu padara daudz interesantāku.

Babbel **

Atšķirībā no abām iepriekš apskatītajām valodu apguves aplikācijām Babbel ir izteikti vienkāršota daudzaplikāciju sistēma – tā vietā, lai piedāvātu vienu aplikāciju ar vairākām valodām, Babbel piedāvā daudzas aplikācijas ar vienu apgūstamo valodu katrā. Pēc aplikācijas startēšanas jāizvēlas pamatvaloda, kurā atainosies aplikācijas iestatījumi, navigācija un norādījumi. Diemžēl piedāvātajā valodu portfelī ne latviešu, ne daudziem zināmo krievu valodu atrast neizdosies.

Aplikācijas kodolu veido vairāk nekā 3000 sarunvalodas vārdu, kurus, sekmīgi izejot cauri visiem piedāvātajiem kursiem, arī izdosies apgūt. Viens no pozitīvākajiem šo aplikāciju aspektiem ir tas, ka apgūstamie vārdi sadalīti populārākajās kategorijās – sarunvalodas frāzes, ķermeņa daļas, ēdieni, digitālā pasaule, sports u. c. Tādējādi iespējams uzreiz sākt apgūt tieši to vārdu krājumu, kas nepieciešams.

Diemžēl Babbel aplikācijas ir gaužām vienkāršotas un tāpēc arī garlaicīgas – jau pēc dažiem aplikācijas lietošanas mēģinājumiem rodas vēlme atgriezties pie Duolingo vai Rosetta risinājumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja