Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liels un mazs izdevis dzejnieka Žebera grāmatu bērniem Ejas un asakas ar autora ilustrācijām

Sagaidot Jauno gadu, bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznākusi jauna latviešu oriģinālgrāmata – dzejnieka Žebera uzrakstītais un mākslinieka Andra Brežes ilustrētais dzejoļu un īspasaku krājums Ejas un asakas, informēja izdevniecībā.

Grāmata lasāma pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm. Tā derēs arī citiem pieaugušajiem, jo iekļaujas tā saucamajā cross-over literatūrā, kurā tekstu un attēlus iespējams uztvert dažādos līmeņos atbilstoši lasītāja pieredzei. Autors grāmatas ievadā ironiski formulē savu piedāvājumu: "Grāmata ir uzrakstīta vieglajā valodā un paredzēta bērniem, kuri vēl neprot lasīt, kā arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri lasītprasmi jau aizmirsuši," netieši norādot uz plašo cilvēku loku, kas atrodas starp šiem diviem "lasītnepratēju vecumiem", tomēr grāmatas tikpat kā nelasa.

Dzejnieks ar pseidonīmu Žebers un mākslinieks Andris Breže ir viena persona, un viņš radījis stilistiski ļoti vienotu, spilgtu un oriģinālu darbu. Autora līdzšinējā saskarsme ar bērnu grāmatām ir viņa 90. gados uzrakstītā un ilustrētā grāmatiņa Doctor Hector. Angļu valoda bērniem, kā arī ilustrācijas vairākām bērnu grāmatām (Andras Neiburgas Tille un suņuvīrs, bikibuks ar Hardija Lediņa un Jura Boiko dzejoli Ciku caku caurā tumba u.c.) Kā raksta Andra Brežes mākslai veltītās monogrāfijas Gaismas konstruktors autore Santa Hirša, "viņš bija viens no pirmajiem, kas apvērsa Latvijā ierastos priekšstatus par mākslu, par tās uzdevumiem, un prata ieraudzīt jau gatavās struktūrās un lietās kaut ko neparastu, paradoksālu, ļoti daudzslāņainu." Šo atziņu droši var attiecināt arī uz Žebera darbību dzejā, līdz šim – pieaugušajiem adresētajos krājumos, tagad arī bērnu grāmatā.

Žebers rok ejas uz pārsteigumiem ikdienišķās lietās un tajās kā noslēpušos asaku atrod pasaules aizkustinošo absurdumu. Tas varētu būt eksperiments vai treniņš dažāda vecuma lasītājiem, lai izmēģinātu iespēju paskatīties uz to pašu lietu vai notikumu no cita punkta, kaut vai izlasot kādu vārdu no otra gala un atrodot situācijai jaunu nozīmi.

Žebera asprātīgo, tiešo stilu virza ziņkāre un uzdrošināšanās. Ja meklējam viņa paradoksu "gara radiniekus", varam manīt Daniila Harmsa un Edvarda Līra pēdas, un tā latviešu bērnu literatūrā ir pavisam maz iestaigāta taciņa. Grāmatas ilustrācijās mākslinieks, kura pieredzē ir daudz instalāciju, radījis pārveidotu priekšmetu pasauli, kurā no vienām lietām, no vienām rotaļlietām top citas, atjautīgi izmantojot readymade kā izejas punktu improvizācijai, spēlei un pasakai.

Grāmatas veidotāju komandā strādājuši arī fotogrāfs Ansis Starks, dizainers Artis Briedis un redaktore Inese Zandere. Grāmatas tapšanu un izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja