Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdots Valentīna Lukaševiča vietu stāstu krājums Dīnvydlatgolys stuosti

Iznākusi literatūrzinātnieka un rakstnieka Valentīna Lukaševiča grāmata Dīnvydlatgolys stuosti. Tajā 39 stāstos autors, ceļojot ne tikai telpā, bet arī laikā, iepazīstina ar Latgales dienvidu daļu, vaicājot – vai var dzīvot bez vietas un vai vieta ir arī tad, ja neviens tur nedzīvo?

Valentīns Lukaševičs ir dzejnieks, literatūrzinātnieks, rakstnieks, scenāriju autors un novadpētnieks. Pirmo latgaliešu postmoderno romānu Seppuku iz saulis vādara (1995) un Valerjana dzeive i redzīni (1996) līdzautors, izdevis dzejas tetraloģiju Ceļš (2005–2020), rakstu autors laikrakstā Latgales Laiks rakstu ciklam Latgalīšu Gazeta un žurnālam A12. Viņa pēdējais devums latgaliešu literatūras laukā ir eseju krājums Casnāgu maizeitis (2022), kas saņēmis Latgalīšu kultūras gada balvu Boņuks 2022. Autoram vienmēr paticis stāstīt par cilvēkiem un vietām, kuras nav bieži tiražētas. Viņa novadpētnieka un izzinātāja daba brīnišķīgi atklājās arī Valentīna vadītajā LTV1 raidījumā Cytaidi latviskais.

Latgaliešu literatūras raidierakstā Puslopys savulaik par Valentīnu Lukaševiču sacīts: “Ar Valentina Lukaševiča stuostim kūpā var brist leluokus i mozuokus Latgolys ceļus”. Šoreiz autors 39 stāstos “izstaigā” Latgales dienvidu daļas apdzīvotās vietas no Nauļāniem līdz Madaliņai, teksti, kuri ir latgaliešu rakstu valodā, papildināti ar bagātīgām ilustrācijām – vēsturiskiem foto, dokumentiem, kartēm, portretiem un ainavām. Stāsti sarakstīti no 2016. līdz 2023. gadam un periodiski tikuši publicēti žurnālā A12 un laikrakstā Latgales Laiks.

Grāmatas redaktore un literāte Ilze Sperga par krājumu saka šādi: “Valentīns Lukaševičs šajā grāmatā citiem parāda savu Latgali – ceļojot ne tikai telpā, bet arī laikā un stāstot par vietām un cilvēkiem, kuru bieži vien vairs nemaz nav un palikušas vien leģendas, nostāsti un vecas gravīras, ieraksti arhīvos un tā laika avīzēs. Grāmata ir autora mīlestības stāsts, kurā viņš atzīstas, cik svarīga viņam šī pasaules mala: “Grybu atsazeit sovā mīlesteibā! Iz tū bezlelpiļsātu Latgolu, iz tū kolnainuos i azarainuos zemis plekeiti, kuruo četrūs styurūs varātu byut Pīdruja, Izvolts, Rušyuna i Škaune. Iz itū kai ba vysod aizmierstū vītu, kura mani fascinej ar sovu dobu, viesturi i cylvākim.”

Viņa Latgale ir, šķiet, tik šaura un maza pasaules mala, bet cik tajā stāstu un pieturas punktu. No leģendām par kādreiz bijušo līdz vēl aizvien esošām pagājušā laika zīmēm, kuras var atrast līdz pat šodienai. Izlasi šo vietu īsos stāstus, un zināmās un aizmirstās vietas atklāsies jau pavisam savādāk.”

Grāmatas māksliniece – Inese Dundure, redaktore – Ilze Sperga, izdevējs – SIA Cymuss.

Stāstu krājumu var iegādāties interneta veikalā taiseitslatgola.lv, veikalā O!Marta Daugavpilī un grāmatnīcās Jānis Roze.

Krājuma izdošanu atbalstījusi Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma un biedrība Latgales reģiona attīstības aģentūra.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja