Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iznākusi Kārļa Ķezbera pasaka bērniem un pieaugušajiem Rūķu pasaules ceļojums

Apgādā Mansards izdota trimdas rakstnieka Kārļa Ķezbera pasaka Rūķu pasaules ceļojums, informēja izdevniecībā.

Laikā, kad tikai rūķi var atļauties droši ceļot, Latvijā atgriežas rakstnieka Kārļa Ķezbera (dzimis 1914. gadā Vecmokās – miris 2006. gadā Čikāgā) pasaka Rūķu pasaules ceļojums, kas tagad grāmatplauktā nostājas līdzās lasītāju jau iepazītajiem varoņiem – Brencītim un Takšelim Makšelim. Spilgtu un pasakainu iecentrējumu ar savām ilustrācijām pasakai dāvā jaunā un talantīgā māksliniece Elīna Skrapce.

Kad rakstnieks Kārlis Ķezbers, dzīvodams Čikāgā, rakstīja grāmatu Rūķu pasaules ceļojums (pirmizdevums 1961. gadā), viņš domāja par aizraujošu lasāmvielu jaunajam lasītājam. Tapa stāsts par trim rūķiem – Dari, Vari un Māri –, kas dodas apskatīt un iepazīt pasauli, tiesa, ne cilvēku pasauli, bet gan mājdzīvnieku, meža dzīvnieku, pļavas iemītnieku pasauli... Cūku ciems Vepraine, vistu ciems Cibas, zirgu ciems Rumaki, dzīvnieku pilsētiņa Metropole, Podniekkalns, skriešanās sacīkstes un vēl, un vēl... – mainās vietas, dzīvnieki, notikumi. Nē, šī nebūt nav mierīga pastaiga, kurā devušies rūķi!

Grāmatā atklājas rakstnieka prasme interesanti stāstīt un tēlot, atrast katram tipisko, pasmaidīt un rosināt būt vērīgiem. Spraigi rit nodaļa pēc nodaļas, atklājas krāsaini dabas tēlojumi.

"Rūķu pasaules ceļojumu var lasīt kā bērns, tā pieaugušais, un katrs šajā aizraujošajā stāstā, pasakā, alegorijā atklās savu slāni, ne velti rakstnieks Jānis Širmanis saskatījis pat zināmu līdzību ar Džordža Orvela darbu Dzīvnieku ferma (1945)," – par grāmatu stāsta literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe.

Kārļa Ķezbera pasaku Rūķu pasaules ceļojums pirmoreiz izdeva apgāds Vaidava 1961. gadā Linkolnā, ASV. Rūķu pasaules ceļojuma jaunajam izdevumam Latvijā ilustrācijas zīmējusi Elīna Skrapce, dizainu veidojis Guntars Sietiņš, rediģējis Jānis Oga. Izdevēji izsaka pateicību Kārļa Ķezbera tuviniekiem, īpaši rakstnieka meitai Dacei Ķezberei, un grāmatas krusttēvam Arnim Šablovskim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja