Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Klajā nākusi grāmata Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu

Jāņa Rozes apgāds laidis klajā Jeļenas Kostjukovičas vēstures, kultūras un paražu ceļvedi Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu. Itāļu kultūras un literatūras pazinēja Jeļena Kostjukoviča iedziļinās itāļu kulinārajā kodā un uzskata, ka tas "izskaidro un sakārto milzumu visdažādākās informācijas, kas attiecas uz vēsturi, ģeogrāfiju, lauksaimniecību, zooloģiju, etnogrāfiju, dizainu, ikdienas dzīves semiotiku un praktisko ekonomiku".

Grāmatā ir bagātīgi aprakstītas lokālās īpatnības, kas itāļu virtuvei piešķir neatkārtojamu daudzveidību. Izzinot itāļu ēdienu, lasītājs izzinās arī garšas, dialektu un dzīvesveida atšķirības starp ligūriešiem un toskāniešiem, umbriešiem un milāniešiem, sardīniešiem un apūliešiem utt.Kultūrvēsturiski piesātinātais teksts ir reizē izzinošs un izklaidējošs. Grāmatu, kas strukturēta atbilstoši Itālijas reģionālajam dalījumam, papildina kartes, ēdienkartes, ikviena reģiona tipisko produktu un dzērienu uzskaitījums, kā arī vārdnīca un krāšņas fotogrāfijas, tai skaitā pašas autores. Ceļojumu Itālijas kulinārajās dzīlēs novērtēs ikviens gardēdis un kultūrvēstures interesents.Jeļena Kostjukoviča, esejiste, tulkotāja, pasniedzēja un literārā aģente, dzimusi 1958. gadā Kijevā. Studējusi Krievijā, 1988. gadā pārcēlusies uz dzīvi Itālijā. Tulkojusi Umberto Eko darbus krievu valodā. Grāmata Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu (2006) kļuvusi par nacionālo bestselleru un saņēmusi virkni dažādu apbalvojumu. Šobrīd grāmata ir tulkota jau sešās valodās."Jeļena, kas, izrādās, brīnumaini labi pārzina itāļu virtuvi, visas tās nianses un noslēpumus, satver mūs aiz rokas (vai drīzāk vilina ar burvīgām smaržām un garšām) un ņem līdzi savā kulinārajā ceļojumā, lai mēs iepazītu ne tikai ēdienus, bet arī pašu Itāliju, kuras izzināšanai viņa veltījusi visu mūžu.

Jums rokās ir grāmata par kulināriju, bet vienlaikus tā ir grāmata par valsti un tās kultūru, pareizāk, par tās kultūru daudzveidību."

(Umberto Eko, ievada autors)

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja