Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Knuta Skujenieka piemineklis sievai - grāmata Kro-Kro

"Piemineklis manai sievai un mūsu mīlestībai" - tā dzejnieks Knuts Skujenieks raksturo tikko klajā nākušo grāmatu Kro-Kro, vēsta Latvijas Radio.Grāmatā apkopota Knuta Skujenieka un viņa sievas Intas sarakste laikā, kad dzejnieks izcieta sodu Mordovijas stingrā režīma labošanas darbu nometnē. Vēstules sakārtojusi Inta Čaklā, atklājot emocionāli piesātinātu attiecību stāstu, kurā dramatiskas un skumjas noskaņas mijas ar gaišām un humoristiskām notīm.

Grāmatā Kro-Kro apkopotās vēstules ir gan ļoti personiska liecība par divu cilvēku attiecībām, uzticību un mīlestību, gan reizē arī ļoti trāpīgs padomju laika portretējums. Vēstules aptver septiņus gadus Knuta Skujenieka un viņa sievas Intas dzīvē, sākot no 1963. gada janvāra, kad Rīgas cietumā vēl pirms nosūtīšanas uz Mordoviju tapa pirmā vēstule.Laiks šo vārdu patiesumu ir apstiprinājis, to grāmatas ievadā uzsver arī vēstuļu sakārtotāja Inta Čaklā. Bet pats Knuts Skujenieks visvairāk gandarīts, ka šī grāmata ļoti labi atklāj sievas Intas ārkārtīgi nozīmīgo lomu viņa dzīvē. Knutam un Intai nācās šķirties tikai nepilnu gadu pēc kāzām, vēstules šķirtībā bija viņu vienīgā saikne, tādēļ tika pārlasītas desmitiem reižu. Taču jūtu dziļums vēstulēs jaušams tikai starp rindām. Dzejnieks stāsta, ka vēstules arī labi atklāj viņu attiecību stilu, kas vienmēr bijis ārēji paskarbs un humora caurvīts. Vēstulēs, piemēram, viņi viens otru dēvējuši par krokodiliem, un ar shematisku krokodila zīmējumu paraksta vietā vēstuli beiguši. Intas krokodilam astē iesieta lentīte, bet Knuta krokodilam piezīmēta bārda, tieši šīs intīmās iesaukas apspēlētas arī grāmatas nosaukumā Kro-Kro.Lūgts pats nolasīt kādu fragmentu no grāmatas, Knuts Skujenieks atsakās, jo savas vēstules esot grūti lasīt, tā vietā viņš izvēlas nodeklamēt lēģerī tapušo Intai veltīto dzejoli, kas sevī summē visu viņu attiecību būtību. Mordovijas lēģerī Knuts Skujenieks sarakstīja vairāk nekā 1000 dzejoļu, sūtīja tos Intai, kura tos pārrakstīja un saglabāja, par ko dzejnieks arī savai sievai ļoti pateicīgs.Pagājušajā gadā pāris nosvinēja zelta kāzas, bet piektdien, 21. septembrī, Salaspils kultūras namā tiek prezentēta grāmata Kro-Kro, kas caur vēstulēm piedāvā ielūkoties agrīnā un izšķirīgā viņu attiecību posmā - kad Knuts Skujenieks izcieta sodu Mordovijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja