Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Novembrī ceļu pie lasītājiem sāks Mārtiņa Ķibilda grāmata Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi

Sākot ar novembri, grāmatnīcās ceļu pie lasītājiem sāks žurnālista, televīzijas raidījumu autora un vadītāja Mārtiņa Ķibilda izsapņotā grāmata Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi. Tā veidota pēc tāda paša nosaukuma dokumentālā televīzijas raidījuma materiāliem, populārzinātniski iepazīstinot ar 50 faktoloģiski un sižetiski aizraujošiem stāstiem par zīmīgākajiem Latvijas vēstures atslēgas notikumiem no 1918. gada līdz mūsdienām.

Izdevumu papildina arī bagātīgs, iepriekš neredzētu fotogrāfiju klāsts. Grāmata pieejama latviešu, angļu un krievu valodā, un to no 1. novembra varēs iegādāties gan grāmatnīcās, gan kā līdz šim – arī tiešsaistē.

Apjomīgais izdevums Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi mūsdienīgā un viegli uztveramā veidā stāsta par nozīmīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem simt gados (1918–2018). M. Ķibilds nebija vēsturnieks, taču šo jomu atzina par vienu no savas dzīves kaislībām. Tas atspoguļojas arī Atslēgās, kur jaušama detektīva cienīga aizrautība un asredzīgs skats uz maz zināmām, tostarp neērtām Latvijas pagātnes ainām, lai katram tās padarītu saprotamas. Jaunā publikācija aicina ikvienu lasītāju – neatkarīgi no vecuma un vēstures zināšanām – uz kritisku sarunu, lai lauztu stereotipus par izšķirīgu valsts pagātnes notikumu gaitu, izceltu to likumsakarības, kā arī saikni ar šodienu.

"Mārtiņa izlolots, sākts un iedvesmots, projekts un raidījums Atslēgas aizvadītā gada laikā kļuva par mūsu ģimenes, draugu un domubiedru svētu kopdarbu. Viņš vēlējās, lai šis nozīmīgais materiālu kopums turpinātu patstāvīgu dzīvi, raisītu diskusijas par Latvijas vēsturi un būtu plaši pieejams un noderīgs kā tiem, kas māca un mācās, tā arī ikvienam, kam mūsu valsts un tās vēsture ir interesanta, būtiska vai – vēl gluži sveša. Jaunā grāmata šos mērķus apvieno, ļaujot to izmantot gan kā uzziņu resursu, gan mācību līdzekli, gan arī reprezentatīvu stāstu par mūsu valsti. Bet pats galvenais – tā ir Mārtiņa un mūsu ģimenes dāvana Latvijai! Nav izsakāms vārdos vai izmērāms naudā milzīgais iedrošinājums un atbalsts, ko saņēmām grāmatas radīšanas laikā. Es no visas sirds pateicos ikvienam, kurš noticēja un palīdzēja Atslēgām tapt!" – projekta Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi turpinātāja Ilze Grase-Ķibilde.

"Savā vērienā monumentāls, bet izpildījuma ziņā – smalks un elegants darbs. Intelektuāls un garīgs baudījums. Pāragri zaudējām spožu talantu ar spēju uzturēt spēkā patiesas vērtības. Tomēr Mārtiņa dzīves kaislīgā intensitāte atsver vairākus mūžus. Raidījuma moto – "Kas reiz bijis, nekad nebūs noslēdzies" – nu attiecas arī uz Mārtiņa paša darbu. Ar šo viņš ir atgriezies! Lai pietiek spēka saņemot!" – dzejniece Māra Zālīte.

"Mārtiņa Ķibilda rakstītie teksti ir emocijām un laika sajūtas pilni, bet vienlaikus balstīti faktos un uzticami. Tie ir viegli saprotami, jo domāti, lai tos dzirdētu. Mārtiņš prata katrā Atslēgu stāstā radīt laikmeta sajūtu, izvēlēties spilgtus varoņus, atspoguļot notikumu dramatismu un neslēpa savu attieksmi pret notikumiem un to dalībniekiem. Grāmatā ir redzams Mārtiņa skats, un tā ir viņa versija par Latvijas gadsimtu. Tieši tā – versija. Dažreiz par attēlojumu varētu strīdēties, citos brīžos gribas pilnībā piekrist, bet nevar noliegt, ka tas ir taisnīgs un gudrs skats uz Latvijas pagātni, kas parāda, par ko mums būtu vērts vairāk padomāt, par ko neviltoti lepoties un priecāties," grāmatas priekšvārdā raksta vēsturnieks Gustavs Strenga.

Uzsverot grāmatas lomu jaunu zināšanu apguvē, to papildina atsevišķs mācību palīglīdzeklis Skolotāja burtnīca Latvijas vēstures notikumu izziņai un apguvei skolās – īpaši vēstures skolotājiem veidoti mācību stundu plānu un konkrētu darba uzdevumu piemēri par Atslēgās aplūkotajiem tematiem. Papildmateriālus sagatavojusi Salaspils 1. vidusskolas vēstures skolotāja Annija Bergmane. Vienlaikus vietnē atslegas.tv joprojām skatāmas visas raidījuma Atslēgas epizodes, kas iztulkotas arī angļu un krievu valodā, sniedzot iespēju mācību saturu padarīt multimediālu un pieejamu gan latviešu, gan mazākumtautību, gan diasporas skolās.

Grāmatu Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi iespējams iegādāties atsevišķi vai komplektā ar Skolotāja burtnīcu. Atbalstot skolas un paplašinot tajās pieejamo mācību līdzekļu klāstu, aicinām iegādāties arī otru grāmatu, dāvinot to valsts vai gadumijas svētkos kādai skolai – piemēram, tai, kurā esat mācījies Jūs vai Jūsu bērni.

Grāmatas Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi radošā komanda: projekta turpinātāja un grāmatas izdevēja Ilze Grase-Ķibilde, redaktore Lilita Vaingārdnere, dizainere Madara Krieviņa, vēstures konsultante Annija Bergmane, grāmatas priekšvārda autors vēsturnieks Gustavs Strenga, projekta vadītāja Anta Jansone.

! CO2 izmeši, kas radušies grāmatas ražošanas procesā, kompensēti kā ziedojums starptautiskā koku stādīšanas projektā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja