Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Janina Griņeviča. Vecrīga gadsimtos

Darbi tapuši vācu grafikas vecmeistaru iespaidā, pielietojot tušas zīmējuma un akvareļpludinājuma tehnikas. Katrā zīmējumā atspoguļoti Vecrīgas celtņu divi veidoli, kur viens no tiem – 20. gs. sākuma posma,  bet otrs – mūsdienu redzējumā. Attēli ir detalizēti precīzi un kā vēsturiskas liecības, jo māksliniece ir vadījusies pēc senām un mūsdienu fotogrāfijām.

Zīmējumu kompozīcijas pamatā ir fotoalbuma lapaspuses izkārtojums, kur pilsētas skati, kā pastkartītes izvietotas vecā fotoalbumā, raksturojot tā laika atmosfēru. Senatnīguma šarmu piešķir fonā izvietotie autentisku reklāmu un sludinājumu teksti, vēstuļu un personiskas dabas pierakstu fragmenti, kas kontekstā iekļauti kā sava laika liecinieki. Veidojot kompozīcijas, māksliniece ir veikusi padziļinātu vēsturisku izpēti.Janina Griņeviča par koncepciju: “Katras paaudzes cilvēkam ir sava apkārtējās pasaules izpratne, kuru nosaka laiks un vēsturiskie apstākļi, kuros cilvēks piedzimst, dzīvo un darbojas. Pie šādas izpratnes pieder arī dzimtā pilsēta, kurā cilvēks piedzimis un dzīvo. Savukārt, cilvēka izpratne veido arī pilsētas visaptverošo tēlu, iekļaujot vēsturi un arhitektūru, kura mainās vēsturisko notikumu nepārtrauktās plūsmas dēļ. Liela daļa mākslinieku savos zīmējumos un gleznās attēlojuši savas dzimtās pilsētas tēlus. Pateicoties viņu fotogrāfiski precīzajiem darbiem vēsturiskie centri, ēkas un ielas tikušas atjaunotas no Eiropas pasaules kara postījumiem. Arī neskartās pilsētas mainās gan sociālpolitisko apstākļu, gan cilvēku prioritāšu, koncepciju un arhitektūras izmaiņu rezultātā. Tādēļ vienmēr aizraujoši novēro, kādas izmaiņas ir notikušas ar pilsētu un tās ievērojamām vietām gadsimtu gaitā. Eiropas kultūras raksturīga iezīme – saglabāt un atjaunot pilsētu senatnīgo izskatu. Manuprāt, Rīga varētu būt pieskaitāma pie tām Eiropas augstās kultūras pilsētām, kuras saglabā savu vēsturisko izskatu.”Darbu cikls ir veltījums Eiropas pērlei – Rīgai, kas 2014. gadā izvēlēta par Eiropas Kultūras galvaspilsētu.Janina Griņeviča dzimusi Rīgā 1978. gadā. Beigusi Lietišķās Mākslas koledžu, iegūstot vides mākslinieka dizainera kvalifikāciju. Izstādēs piedalās kopš 1996. gada, tai skaitā grupas izstādēs un personālizstādēs Latvijā, Krievijā un Lielbritānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Mākslas banka, Jauniela 14, Rīga

Kad?

9. decembris, 2013 – 16. decembris, 2013

P.–s. 11–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja