Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Keramiķes Ilonas Abdulajevas porcelāna izstāde Daba – sintēze

Būs skatāma keramiķes Ilonas Abdulajevas porcelāna izstāde Daba – sintēze, kurā māksliniece eksperimentē ar keramikas attiecībām ar dabas materiāliem. Izstādes atklāšana notiks 8. septembrī plkst. 14.00, un tajā būs saruna par mākslu Tradicionālais un laikmetīgais: sadures punkti.

«Keramika ir visu dabas stihiju mijiedarbības rezultāts, un cilvēks ir radīšanas procesa piektais elements,» izstādes pieteikumā stāsta Ilona Abdulajeva. «Gadu simtiem un tūkstošiem veidotie zemes slāņi tiek izcelti virs ūdens līmeņa, akmens pārvēršas putekļos, koki pelnos, un atdzimst citā veidolā, gadalaiki nomaina viens otru, nolīst lietus un atkal paceļas gaisā ar siltiem miglas vāliem, saule aust un noriet, lai rītu atgrieztos. Daba ir nebeidzams iedvesmas avots. Daba ir materiāls manās rokās.»

Piedaloties starptautiskajos simpozijos un izstādēs, Ilona Abdulajeva iepazinusi pasaulslavenu laikmetīgās keramikas pārstāvju darbus, ar daudziem māksliniekiem izveidojusi draudzīgas attiecības un pastāvīgi apmainās ar pieredzi. Tas ir iedvesmojis Ilonu sākt eksperimentēt ar dažādiem keramikas materiāliem un apdedzināšanas tehnikām, kas arī aplūkojams izstādē Daba – sintēze. Šobrīd Ilonu saista keramikas apdedzināšana augstajos grādos, kam nepieciešami atbilstoši materiāli, akmensmasas un porcelāns. «Mēģinu izprast, ko varu radīt no tā, kas ir atrodams apkārtējā vidē: vecās pirts drūpošie akmeņi, nopļautā mauriņa zāle, no Portugāles ceļojuma atvestās smiltis, vietējie zemo grādu māli… Izrādās, to visu var pārvērst glazūrās. Bet man ir vēl viena mīlestība – tekstils. Tā radās doma par keramikas un tekstila apvienošanu. Tāpēc eksperimenti nekad nebeidzas, šis process var būt bezgalīgs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Raiņa muzejs, Jasmuiža, Preiļu novads, Aizkalne

Kad?

8. septembris – 31. oktobris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austras balvu iegūst grupa kuba

Sestdien, 14. septembra, vakarā kultūrvietā Hanzas perons, notika Austras balvas 2024 nominantu koncerts un balvas pasniegšanas ceremonija, kura ietvaros tika noskaidrots, ka šī gada Austras balvu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja