Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Kristiānas Dimiteres izstāde Ó A S I S

Reiz saņēmu zvanu no ēzeļa. Pārsteigums bija tik liels, ka viņa neparasto stāstu joprojām atceros, stāstīto vēl un vēl pārdomādama. Viņš teica, ka esot pieaudzis ēzelis un visu mūžu priecīgs vadājis ļaudis, to smagās nastas, daudz bēdu un maz prieka stāstu no tiem uzzinājis. Tos vērojot, viņam vienmēr brīnumainas šķitušas cilvēku rokas - pirksti, kurus var dažādi kustināt - gan strādājot, gan rakstot, gan muzicējot. Reiz kādam veterināram, kurš runājis vairākās valodās un mācējis arī ēzeļu valodu, ēzelis esot pavaicājis, kā viņam tikt pie tādām rokām. Pakaļkājas varot palikt, kādas ir, bet priekškāju vietā viņš ļoti vēlētos tādas rokas. Veterinārs atbildējis, ka viņam tādu spēju neesot, taču ieteicis kādu strūklaku, kas diendienā cilvēku vietā straumēm lej asaras. Daudziem, kas tajās mērkuši savas rokas, spārnus vai ķepas, piepildījušās viņu vēlēšanās [..].

Pēc vairāku gadu meklējumiem brīnumainiem nostāstiem apvīto strūklaku ēzelis atradis Bahčisarajā. No tās kausiņiem pie sienas plūstošie ūdeņi tiešām atgādinājuši raudāšanu un pati siena viņam likusies elpojam kā dzīva. Ēzelis esot palūkojies apkārt, vai nav liecinieku, jo neesot gribējis nevienu mulsināt, un svinīgi pacēlies uz pakaļkājām, pastiepjot priekškājas, lai pār tām nolītu strūklakas asaras. Satraukums cilājis ēzeļa krūtis un viņš esot pat iešņukstējies, juzdams, ka arī viņa acu kaktiņos sariesušās lielas asaras. Pievēris uz brīdi plakstus, kā sapnī viņš redzējis pret debesīm lūgšanā paceltas miljoniem cilvēku rokas. Tās visas uzvijušās debesīs, pēc kā pār zemi nolijušas Dieva asaras. Jā, ēzelis uzsvēra, tieši Dieva, jo lietus lāses nekad nav tik žilbinoši sudrabotas pat sapņos.
 
Atvēris acis, ēzelis ieraudzījis, ka strūklakas kausiņi pārvērtušies par cilvēku rokām. Pārsteiguma sajūsmā viņš mēģinājis sasist plaukstas, taču atskanējušais kaulainais klakšķis atgriezis viņu īstenībā: viņš joprojām bija tas pats ēzelis ar tām pašām ēzeļa kājām. Un tomēr viss ne tikai strūklakā, bet viņā pašā bija mainījies un viņam ļoti gribējies steigties atpakaļ pie cilvēkiem, lai turpinātu nest viņu smagās nastas.
 
Kāpēc ēzelis zvanījis tieši man, piemirsu pavaicāt, jo biju tik ļoti viņa stāsta iepriecināta, ka visas domas vijās ap to, kā to ātrāk iemūžināt. Pavaicāju tikai, kurp ēzelis nu grasās doties. Viņš atbildēja, ka uz kādu saules ļoti svilinātu tuksnesi, kur cilvēkiem bez palīga izdzīvot visgrūtāk un kur šajās grūtībās rūdītie tuksneša cilvēki esot draudzīgāki un prātīgāki par zaļojošo oāžu cilvēkiem. Tā mūsu saruna arī beidzās.
 
Vēl ilgi turēju ēzeļa stāsta iesildīto klausuli pie auss. Zvanījis viņš vairs nav, taču domās ar to joprojām šad tad mēģinu sarunāties. Tajās reizēs saucu viņu par Bahčisarajas ēzelīti, lai nesajūk ar citiem ēzeļiem, kurus ar to stāstiem nākas sastapt ik dienas.

Kuratore Astrīda Riņķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

Kad?

3. septembris – 13. oktobris

03.09.–13.10.2024.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja