Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nikolaja Lindes gleznu izstāde Uz zaļās vārnas spārna

Siguldas Jaunās pils salonā apskatāma mākslinieka, siguldieša Nikolaja Lindes gleznu izstāde Uz zaļās vārnas spārna. Izstādē eksponēti darbi, kas atrodas Turaidas muzejrezervāta krājuma mākslas kolekcijā. Siguldas dabas ainavu krāšņums un strāvojums, kas tuvs ikvienam, kas pastaigājies Gaujas upes takās saglabājies kā vēstījums no mākslinieka par savu dzimto novadu.

Nikolajs Linde (1904-1980) dzimis Rīgas apriņķa Siguldas pagastā 1904. gada 21. augustā. Jaunības gados Nikolajs Linde mācījies Rīgas Tautas augstskolā un Romana Sutas studijā (1930 - 1936), kurš pats aktīvi darbojās mākslinieku biedrības Zaļā vārna. Tā bija viena no Latvijas pirmās brīvvalsts laika mākslinieku grupām, kas tika dibināta 1925. gadā un pastāvēja līdz 1939. gadam, kurā savu ieguldījumu devis arī N. Linde. Mākslinieku biedrībai Zaļā vārna bija raksturīga dažādu kultūras nozaru tuvināšanas tendence. Šajā biedrībā bija apvienojušies jauni un neatzīti mākslinieki, mūziķi, aktieri un literāti, kuri darbojās sekcijās.

Nikolajs Linde savu radošo uzplaukumu sasniedzis padomju gados un aktīvi piedalījies Siguldas un republikas mākslas norisēs. Viņa darbos galvenokārt vērojams reālistisks skatījums ar gleznieciski dinamisku izpildījumu, tā atklājot raksturīgo Gaujas senlejas panorāmu un Siguldas dabas krāšņumu tās dažādajās noskaņās. Viņa ainavas ir saules gaismas piepildītas un zemes spēka pilnas. Klusās dabas savukārt piesaista ar krāsu un formas harmoniju. 1944. gadā Nikolajs Linde tika uzņemts Latvijas PSR Mākslinieku savienībā. Izstādēs mākslinieks piedalījies kopš 1931.gada. Personālizstādes bijušas Rīgā (1942, 1964, 1974), Siguldā (1969, 1984), Jūrmalā (1974). Regulāri piedalījies republikas izstādēs galvenokārt ar Siguldas ainavām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Siguldas Jaunā pils, Pils iela 16, Sigulda

Kad?

1. marts, 2023 – 16. aprīlis, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja