Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Filmas Dvēseļu putenis mūzika turpinās cīņu par Oskara balvu

Komponistes Lolitas Ritmanis mūzika filmai Dvēseļu putenis iekļauta Oskara balvas īsajā sarakstā jeb Short List, kurā kopumā izvēlēti piecpadsmit filmu skaņu celiņi. Diemžēl Dzintara Dreiberga filma Dvēseļu putenis cīņu par balvu kategorijā Labākā ārzemju filma vairs neturpinās.

Filmas Dvēseļu putenis mūzika turpina Oscars sacensību vienā sarakstā ar filmām Ammonite, Da 5 Bloods,  The Invisible Man, Jingle Jangle: A Christmas Journey,  The Life Ahead (La Vita Davanti a Se), The Little Things, Mank, The Midnight Sky, Minari, Mulan, News of the World, Soul, Tenet un The Trial of the Chicago 7

Dvēseļu putenis un straumēšanas vietnē Netflix pieejamā Sofijas Lorēnas filma Life ahead ir vienīgās ārpus Holivudas tapušās filmas, kas sacenšas par šo balvu.

"Dzintars Dreibergs man uzticēja savu "pirmdzimto bērnu" ietīt muzikālā segā. Dvēseļu puteņa mūzika tagad atrodas īsajā sarakstā Oskara balvai par labāko mūziku. Mazā Latvija – pasaules gaismā... neaprakstāmas emocijas šobrīd," savu saviļņojumu pauž latviešu komponiste Lolita Ritmanis.

Arī filmas Dvēseļu putenis režisors Dzintars Dreibergs pauž patiesu gandarījumu: "Lolitas mūzika iedeva filmai dvēseli. Man ir gods, ka Dvēseļu putenis ļauj tik daudziem pasaulē dzirdēt Latvijas vārdu, stāstīt par mūsu vēsturi un strēlnieku piedzīvoto. Protams, būt vienā sarakstā ar Holivudas lielākajiem milžiem un studijām ir sasniegums, par kuru jāsaka milzīgs paldies visai komandai, kas strādāja šos mēnešus naktīs, un Latvijas uzņēmumam, veikalam-noliktavai DEPO, kas tik sarežģītā laikā nolēma Latvijas stāstu šajā ceļā atbalstīt!"

Savukārt Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norāda, ka Latvijas filmu vēsturē šis ir vēl nebijis sasniegums: "Šis ir līdz šim nebijis sasniegums Latvijas filmu vēsturē, ar ko sirsnīgi apsveicu filmas Dvēseļu putenis veidotājus un komponisti Lolitu Ritmanis. Cīņa par Oskara nominācijām ir ārkārtīgi sīva, konkurence – spēcīga. Pandēmijas gadā, kas ir ietekmējis kino ražošanu un izrādīšanu visā pasaulē, Amerikas Kinoakadēmijas balva ir kļuvusi par to atskaites punktu, kas turpina tradīcijas un ļauj cerēt uz atgriešanos normalitātē.  Cīņa par Oskariem šogad ir īpaši asa, šīs balvas vērtība – vēl jo lielāka. Tālab ir jānovērtē fakts, ka filma Dvēseļu putenis, īpaši komponistes darbs, ir pamanīts starptautiskā konkurencē."

Vēsturiskās kara drāmas Dvēseļu putenis mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieki kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas. Mūzikas ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas mūzikas instrumentācijas autors ir Larijs Renčs (Larry Rench) no ASV, papildu instrumentāciju veicis Stīvens Rade (Steven Rade), savukārt mūzikas miksēšanu īstenoja amerikāņu producents un skaņu režisors Marks Matsons (Mark Mattson). Filmas skaņu režisors ir Aleksandrs Vaicahovskis.

Filmas Dvēseļu putenis kino balvas Oskars mārketinga un sabiedrisko attiecību kampaņas sponsors ir veikals-noliktava DEPO, kampaņu atbalsta Nacionālais Kino centrs, Kultūras ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, palīdzīgu roku sniegusi Amerikas latviešu apvienība.

Lielāko daļu filmas Dvēseļu putenis izmaksu segusi valsts, savukārt trūkstošo finansējumu nodrošinājis filmas ģenerālsponsors - veikals-noliktava DEPO, kā arī sponsors Latvijas Mobilais Telefons.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja