Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Daudzsēriju filma Pansija pilī janvārī nonāks uz kinoekrāniem

No 22. janvāra kinoteātros visā Latvijā sāks demonstrēt daudzsēriju filmu Pansija pilī, kas veidota filmu studijā Mistrus Media pēc populārā Anšlava Eglīša romāna motīviem, informēja filmas veidotāji.

Daudzsēriju filma atainos aizraujošus un komiskus notikumus astoņās sērijās, kurās topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanas darbus, vienlaikus tajā atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20. gadsimta 20. gadu Latvijai.

Anšlava Eglīša romāns Pansija pilī, kura motīvi iekļauti seriāla sižetā, ir darbs, ko raksturo spraigs sižets, humors un pārdomas, kas sniedz ieskatu 20.–30. gadu Latvijas elites dzīvē un tiek veidota komēdija žanrā. Anšlavs Eglītis šo darbu uzrakstīja ar laika distanci 1962. gadā Amerikā un ievadā pats Eglītis rakstīja, ka "senā, gaišā pasaule atveras, senie jaukie ļaudis ir atkal visapkārt, un es redzu tos tik dzīvi, ka tagadne izbālē un liekas nenozīmīga". Līdzīgi kā romāns, arī filma stāstīs par jaunas ģimenes centieniem atjaunot valsts piešķirtu īpašumu un dzīvi attēlos tā laika prominentākās kultūras personības - Anšlava Eglīša tēvu dzejnieku Viktoru Eglīti (1877-1945), gleznotāju Hildu Vīku, dzejnieku, rakstnieku Edvartu Virzu (1883-1940), gleznotājus Konrādu Ubānu (1893-1981), Voldemāru Toni (1892-1985), Romanu Sutu (1896-1944), un izdevēju Miķeli Goperu (1908-1996).

Daudzsēriju filmā vēsturiskos Anšlava Eglīša romāna varoņus atveidos aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Lauris Dzelzītis, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi.

Kinoteātros seansu ietvaros demonstrēts vairākas filmas sērijas vienā seansā:

1., 2. sērija – no 22. janvāra
3., 4. sērija – no 8. februāra
5., 6., 7. sērija – no 22. februāra
8. – dokumentālā sērija speciālos seansos pēc 22. februāra.

romāna darbība notiek Eglīšu ģimenes jaunajā īpašumā Turaidas pagasta Inciemā, ko viņiem piešķīrusi valdība Latvijas brīvvalsts pirmsākumos, agrārās reformas laikā, savukārt filmas izveides mākslinieciskajām vajadzībām tika izmantota Kuldīgas novada apkārtne un Padures muiža.

Filmas režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis un dokumentālajai sērijai Gints Grūbe, filmas operators Andrejs Rudzāts, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, scenāriju veidojuši Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, filmas galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā.

“Šis ir loģisks turpinājums un radošs tālākais izaicinājums arī man un komandai ar, kuru kopīgi uzsākām un paveicām daudzsēriju mākslas filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene. Laikā, kad esam pārdzīvojuši divus pandēmijas gadus un esam liecinieki karam, mums tik ļoti nepieciešami dzīvi apliecinoši, vitāli stāsti, kas līdztekus ikdienas rūpēm ļauj nebēdnīgi smieties, lai arī grūtā, bet tomēr latviešu kino mīlētā žanrā – komēdijā, bet arī aizdomāties par kādu “zudošo pasauli”, kura citiem likās kā tāda, kas nekad nebeigsies," tā filmas pirmo trīs sēriju režisors Andis Mizišs.

"Ar Anšlava Eglīša romānu Pansija pilī es iepazinos jau skolas laikā, kad tas bija jālasa literatūras stundās. Tāpēc, kad man piedāvāja iespēju pieskarties šādam darbam kino valodā, es nespēju noticēt savai veiksmei - grāmatas ir viena no nozīmīgākajām lietām manā dzīvē un ja kāds, noskatoties mūsu daudzsēriju mākslas filmu, paņems un izlasīs arī Anšlava Eglīša romānu, es jutīšos, ka esmu izdarījusi kaut ko vērtīgu. Strādāt ar tādu aktieru un kino veidotāju komandu, kā arī tādu materiālu - tas bija kā sapnis. Un, tā kā man ļoti patīk komēdija kā žanrs, tad jutos kā līdaciņa ūdenī, jo īpaši, kad aktieri ar prieku gāja līdzi manām "sviestainākajām" idejām," - tā Marta Elīna Martinsone, filmas 4., 5., un 6. sērijas režisore.

"Esmu arī pārliecināts, ka ikviens vēsturisks stāsts reflektē ne vien pagātni, bet arī tagadni, jo mēs to ieraugām ar mūslaiku acīm un domām. Pansija pilī aptver gan plašu personāžu, gan paradoksālu notikumu spektru, asprātīgi spoguļojot mūsdienu sabiedrību gan individuālā, gan kolektīvā nozīmē - ideāli, intrigas, pagātnes nostalģija, mīlestības dažādās formas, māņticība, u.c. - tas viss ir mums tepat blakus," - tā filmas 7. sērijas režisors Dāvis Sīmanis.

"Mūsdienu kultūrai raksturīgā tendence, ka jebkurš var kļūt par jebko, ir filmas “apvērstās pasaules” pamatā, nezaudējot prieku un ironiju par senajiem laikiem. Eglītim raksturīgā atjautība, zobgalība, griezīgi ass un spilgts dzīves norišu vērojums kopā ar smalku smeldzi ir integrēts un iekļauts filmas Tabitas Rudzātes un Ivo Brieža scenārijā un pārnests filmas pasaulē. Mēs ceram, ka Pansija pilī būs iespēja skatītājam ar kino starpniecību nokļūt tajā Pansija pilī pasaulē, ko romāna lasītāja bija jau izveidojuši savā galvā," - tā filmas producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Seriāls top filmu studijā Mistrus Media, kas iepriekš veidojusi daudzsēriju filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene, kas 2022. gadā ieguva nacionālo kino balvu Lielais Kristaps un sabiedrisko mediju balvu Kilograms kultūras un bija skatītākā Latvijas filma kinoteātros 2022. gadā. Studijā tapušas vairākas starptautiski un Latvijā atzītas vēsturiskas filmas kā Janvāris (rež. Viesturs Kairišs, 2022), Melānijas hronika (rež. Viesturs Kairišs, 2016), Tēvs Nakts (rež. Dāvis Sīmanis, 2018) un tikko arī pabeigts darbs pie filmas Marijas klusums (rež. Dāvis Sīmanis) par mēmā kino zvaigzni Mariju Leiko un latviešu teātri Skatuve.

Daudzsēriju filma Pansija pilī top sadarbībā ar TV3 un nākamās paaudzes televīziju Go3. Daudzsēriju filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs (ERAF / REACT-EU projekts Latvijas kino industrijas uzņēmumu izaugsme, veicinot to profesionālo veiktspēju Nr.13.1.4.0/22/I/001).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja