Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ida ieguvusi arī Eiropas Parlamenta kino balvu Lux

17. decembrī, Strasbūrā Eiropas Parlamenta 2014. gada Lux kino balvu svinīgā ceremonijā saņēma poļu izcelsmes režisora Pāvela Pavļikovska filma Ida, informēja Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Filmas Ida sižets vēsta par jaunu sievieti, kas vēlas uzzināt patiesību par savu ģimeni. Tā ir personīgs, emocionāls stāsts par sāpīgiem pagātnes notikumiem Eiropā.

Saņemot EP priekšsēdētāja Martina Šulca pasniegto balvu, filmas režisors teica: "Ida ir filma, kas spējusi uzrunāt publiku visā Eiropā. Tas liecina, ka kinonozarei joprojām ir svarīga loma sabiedrībā (..) Lux balva dod tūkstošiem Eiropas iedzīvotāju iespēju izjust kopīgas emocijas."

"Eiropas filmās darbība nenotiek nezināmā vietā vai laikā. Tā risinās konkrētās vietās un konkrētā vēsturiskā kontekstā (…) Šīs filmas stāsta par mūsu kopējo vēsturi un par mūsu kaimiņtautām; tās sniedz mums ieskatu šo zemju dzīves realitātē un ļauj mums labāk izprast pašiem sevi un mūsu kaimiņu tautas. Stāsti, ar kuriem mūs iepazīstina Eiropas kino, pārvarot valstu robežas, ļauj mums labāk izprast citam citu, kā arī stiprināt kopīgās piederības izjūtu," norādīja Šulcs.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ida saņēmusi arī vairākas Eiropas Kinoakadēmijas balvas. Tā atzīta par labāko Eiropas filmu un apbalvota arī par labāko režiju, scenāriju, operatoru darbu, kā arī saņēma Skatītāju simpātiju balvu.

Parlaments katru gadu pasniedz šo balvu, tādējādi atbalstot Eiropas valstu filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā. Filmas izvēlas kino nozares speciālistu komiteja, kura nolemj, kuras būs tās trīs filmas, kas piedalīsies oficiālajā konkursā.

Trīs 2014. gada balvai izvirzītās filmas bija slovēņu režisora Roka Bičeka filma Klases ienaidnieks, franču režisores Selīnes Siammas filma Meiteņu banda, kā arī Polijas un Dānijas kopražojuma filma Ida. Uzvarētāju noteica EP deputātu balsojums.

Pateicoties EP finansējumam, visas trīs finālam izvirzītās filmas tiek subtitrētas visās 24 Eiropas Savienības oficiālajās valodās un Lux kino dienu laikā izrādītas visās 28 dalībvalstīs. Lux filmu dienās Latvijā norisināsies no 14. līdz 19. decembrim kinoteātrī Splendid Palace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja