Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Alfredam Hičkokam - 110

Šodien 110.jubileju svin Alfreds Hičkoks, viņa neskaitāmie pielūdzēji un sekotāji

Šodien, 13.augustā, tieši pirms 110 gadiem, dzimis Alfreds Hičkoks (13.08. 1899. — 29.04.1980.) — tas pats, kurš vēlāk kļuva par trilleru karali, spriedzes meistaru, "lielo inkvizitoru" — režisoru, kurš zināja, kā spēlēt uz skatītāju nervu stīgām, kā stāstīt stāstu, lai spriedze, kas risinās uz ekrāna, sagūsta un satricina. Vairāk nekā seši desmiti filmu — spoža karjera Lielbritānijā un vēlāk no XX gs. 40.gadiem arī ASV; izkopts omulīga, pašironiska apalīša paštēls, kuru Hičkoks kaut uz dažām sekundēm pamanījās iefiltrēt lielā daļā savu filmu, teiksim, garāmgājēja lomiņā, — lūk, fakti, kas peld virspusē. Hičkoka biogrāfija sen ir kanonizēta, reālie un paša Hičkoka cītīgi uzsvērtie dzīves notikumi ir ieguvuši cēloņsakarību zīmīgumu, kurā ikkatrs bērnības, jaunības notikums ir izraisījis un izskaidro nākamā meistara intereses, vājības un kaislības.

Jēriņa trauma


Ir fakti, bez kuru pieminēšanas neiztiek neviens par Hičkoku rakstošais. Protams, kā lai nepiemin Hičkoka bērnības traumu, tēva audzināšanas eksperimentu, aizsūtot piecus gadus veco dēlēnu ar zīmīti uz policijas iecirkni. Policists izlasījis zīmīti un ieslēdzis Alfredu uz piecām minūtēm kamerā, nosakot: "Lūk, ko mēs darām ar nepaklausīgiem puikām!" Ko iegūstam? Traumu uz visu mūžu, patoloģiskas bailes no policijas un policistiem un vēlmi likt baidīties miljoniem tā, kā reiz piecu gadu vecumā baidījies viņš pats!

Kāpēc tēvs, kurš viņu dēvējis par savu mazo, nevainīgo jēriņu, tā darījis, par ko viņu sodījis, Alfredam neesot bijis ne mazākā priekšstata. Tā Hičkoks atzīstas savā intervijā grāmatas garumā izcilajam franču režisoram Fransuā Trifo, kaismīgam Hičkoka cienītājam un vienam no tiem, kurš pārliecināja pasauli, ka Hičkoka filmas nav tikai "biedīga izklaide", "zemais" trillera žanrs, bet izcils autorkino, kinovalodas revolūcija, kurā pārliecinošā oriģinalitātē saaudušās gan vācu kino ekspresionisma ietekmes, gan Eizenšteina racionālie kinovalodas eksperimenti — "sadistiskās atrakciju montāžas".

Eleganti un rafinēti


Motivāciju, kālab tieši šis apaļīgais puika kļuva par spriedzes meistaru, mēdz meklēt arī viņa izglītībā (Sv.Ignācija jezuītu koledža Londonā), katolicistiskā, represīvā izglītības sistēmā, kas, starp citu, sekmējusi arī citus XX gadsimta režijas ģēnijus (spāņus Luisu Bunjuelu un Pedro Almodovaru). Savukārt Hičkoka parauglaulībā un partnerībā mūža garumā ar Almu Revilu, asistenti un scenāristi kopš viņa pirmajām Londonā tapušajām filmām (pirmais patstāvīgais režijas eksperiments 1922.gadā), parasti rod apstiprinājumu Hičkoka brieduma filmu erotiskajai rafinētībai, elegantajam cinismam un viņa platoniskajai/kinematogrāfiskajai aizrautībai ar vēsām skaistulēm, kino ikonām, kuru veidošanā viņš pielicis roku, — aktrisēm Ingridu Bergmani (Apmātais/Spellbound (1945), Sliktā slava/Notorious (1946)), Greisu Kelliju (Logs uz sētu/Rear Window (1954)), Kimu Novaku (Vertigo (1958)), arī Tipiju Hedrenu (Putni/The Birds (1963), Mārnija (1964)), kuras spēlējušas lomas Hičkoka šedevros.

Šodien ir īstais brīdis, lai nosvinētu meistara dzimšanas dienu, nevis atkārtojot viņa biogrāfijas faktus — no tiem būtiskākais būtu zināt, ka eksistē britu Hičkoks (no 1922. līdz 1939.gadam, turklāt ne visas šajā laikā tapušās filmas ir trilleri; savukārt pirmais īstais Hičkoka trilleris ir vēl mēmais Īrnieks/The Lodger (1927)) un ASV Hičkoks (no 1940. līdz 1976.gadam, kad top Hičkoka pēdējā filma Ģimenes lieta/Family Plot, kaut gan viņa spožākajam periodam punktu pieliek Mārnija 1964.gadā), bet gan noskatoties kādu no viņa filmām. Pieļauju, ka zelta klasiku ar vientuļnieku Normenu Beitsu un leģendāro, baiso dušas slepkavības ainu Psiho/Psycho (1960) esat redzējuši, tāpat kā vienu no pirmajām dabas katastrofas filmām — nemotivēto putnu uzbrukumu radības kronim cilvēkam Putni/The Birds (1963) — un dubultnieku, vainas kompleksa, augstuma baiļu vertigo inspirēto slēpti erotisko trilleri Vertigo (1958) —, tālab piedāvāju vēl dažas no dižā Hičkoka "vienībām".

Starp citu, amazon.com ir lieliski piedāvājumi — četrpadsmit Hičkoka filmu komplekts par 17,99 mārciņām!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filmas Hičkoka dzimšanas dienas svinībām

Šaubu ēna/Shadow of Doubt

ASV, 1943. Lomās Džozefs Kotens, Terēza Raita


Sestā Hičkoka ASV tapusī filma kļuva par vienu no viņa vismīļākajiem darbiem. Perfekta mazpilsētas un raksturu studija, kurā intrigu ievieš onkuļa Čārlija (Kotens) ierašanās. Viņa jau teju pieaugusī māsasmeita (Raita), kura savulaik nosaukta par godu tālos pasaules ceļos aizklīdušajam "biznesmenim" Čārlijam, sākotnēji ir sajūsmināta — gaudenajā provincē ieradies īsts varonis. Tik vien, ka onkuļa Čārlija uzvedība, satraukums, reaģējot uz ziņām, ka ASV tiek meklēts bagātu atraitņu slepkava, raisa meitenē aizdomas, gluži tāpat kā gredzens ar svešiem iniciāļiem, kuru viņai uzdāvinājis Čārlijs... Tuvās tēvoča un māsasmeitas attiecības, kas, apkārtējiem pat nenojaušot, ir kļuvušas par draudu meitenes dzīvībai, Hičkokam kļūst par materiālu provinces aprobežotības un dzīvības apdraudētības studijai.

Sliktā slava/Notorious

ASV, 1946. Lomās Ingrida Bergmane, Kerijs Grānts


Viena no izcilākajām ASV perioda Hičkoka filmām — filma ar spiegošanas intrigu, kurā jauna sieviete Alise (Bergmane) ar šarmantām vājībām (atraktīvs alkoholisms) tiek iesūtīta nacistu atbalstītāju midzenī Brazīlijā. Lai izspiegotu nacistu plānus, Bergmanes varone, lai arī nav vienaldzīga pret savu kolēģi aģentu Devlinu (Grānts), pat apprec izspiegojamo objektu. Filma slavena ar klasisko visgarākā skūpsta ainu: par spīti cenzūras ierobežojumiem, Hičkoks to veidoja kā virkni īsu skūpstu "sēriju", nepārkāpjot cenzūras pieļauto hronometrāžu. Spriedzes kulminācija — balles aina, kad Alise un Devlins dodas meklēt vīna pudelēs paslēpto urānu, un pēcāk jau atmaskotās Alises mērķtiecīgā indēšana ar arsēnu.

Virve/Rope

ASV, 1948. Lomās Džeimss Stjuarts, Džons Dols, Džons Čāndlers


Filma — eksperiments, kuras darbība risinās, respektējot telpas un laika vienotību, viesību laikā divu jaunu cilvēku apdzīvotā penthausā. Šīs viesības ir neģēlīgas un ellīgas — filmas pirmajā kadrā divi jauni vīrieši nožņaudz un ievieto lādē savu draugu, lai gatavotos viesu uzņemšanai, — uz ballīti saaicināti nogalinātā vecāki, līgava, draugi, arī abu jaunekļu bijušais skolotājs (Stjuarts), kurš savulaik propagandējis Dostojevska Nozieguma un soda cienīgas teorijas. Abi jaunekļi ir pārliecināti, ka viņi ir izredzēti būt slepkavas, vakara norise gan šos maldus apgāž. Filma unikāla ar tehnisko risinājumu, tā filmēta nepārtraukti, faktiski nemontējot (prasmīgi nomaskējot neizbēgamās tehniskās filmas salaiduma vietas). Viena no pirmajām Holivudas filmām, kuras galvenie varoņi ir homoseksuāli.

Logs uz sētu/Rear Window

ASV, 1954. Lomās Džeimss Stjuarts, Kima Novaka


Viena no visvairāk citētajām Hičkoka filmām, kas apspēlē lūrēšanas, vuārisma saldo atkarību. Filmas galvenais varonis Džefs ir profesionāls fotogrāfs, kurš traumas dēļ (kāja ģipsī) ir spiests īsināt laiku, blenžot pretējā nama logos. No garlaicības mākta dīkdieņa, kurš nolūr svešu dzīvju ainiņas, Džefs pārtop par amatieri detektīvu — norises vienā no pretējā nama dzīvokļiem raisa aizdomas par slepkavību, iespējams, viņa kaimiņš ir nogalinājis savu sievu. Lisa (Kellija), kura ļoti cenšas kļūt par Džefa sievu, ir viņa vienīgais palīgs šajā spriedzes pilnajā dēkā.

Filmas unikalitāte ir gan nekustīgā galvenā varoņa un viņa novērošanas objekta attiecību saspēlē, gan filmas dekorācijā, gan Hičkoka spējā lūrēšanas, ziņkārības motīvu vispārināt pat līdz vuārisma fenomenam — kinoskatītāja un filmas vērošanas procesa simbolismam.

Uz ziemeļiem caur ziemeļrietumiem/North By Northwest

ASV, 1959. Lomās Kerijs Grānts, Eva Marija Senta, Džeimss Meisons


Vēl viena no izcilajām Hičkoka ASV perioda filmām — stila kulminācija, kurā intrigu iedarbina nejauša dubultnieka motīvs. Reklāmaģentūras darbonis Rodžers (Grānts) tiek noturēts par ASV valdības aģentu Kaplanu un nonāk spiegu grupējuma uzmanības lokā. Iedomāto aģentu, pavisam konkrēto Rodžeru, valdzina gan spiegu aģente ar Hičkoka blondīņu vēso, seksīgo rafinētību (Senta), gan mēģina iznīcināt lidmašīna — kukuruzņiks. Šo epizodi atklātā laukā ar spriedzes kāpumu un kritumu, kurā filmas varonim uzbrūk lidmašīna, var uzskatīt par Hičkoka augsto dziesmu!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja