Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzejnieki Saeimā prezentēs patriotisko dzejas izlasi

Ceturtdien, 7. jūnijā plkst. 12.30 Saeimā viesosies un ar deputātiem tiksies latviešu dzejnieki, lai runātu par tikko apgādā Jumava izdoto patriotiskās dzejas izlasi Man nav izvēles – es dzirdu tavu balsi, informēja Jumavas pārstāve Līga Loļa.Tikšanās norisināsies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sabiedrības saliedētības komisiju kopsēdē.

Ar deputātiem tiksies dzejas izlases Man nav izvēles - es dzirdu tavu balsi autori, sastādītāja Andra Konste un apgāda Jumava pārstāvji. Tikšanās piedalīsies arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Prezentācijas laikā dzejnieki runās par dzeju un patriotismu, kā arī lasīs savus dzejoļus no jaunā krājuma.

Prezentējot grāmatu, izdevēji aicina sabiedrību aizdomāties par patriotismu un dzimtenes mīlestību, jo tieši ar to sākas mūsu zeme tauta un mūsu nākotne. Tādēļ par prezentācijas vietu ir izvēlēta Latvijas Republikas Saeima, kas kalpo par piemēru un paraugu, kādi mēs esam un kādiem mums vajadzētu būt.

Apgāda Jumava galvenā redaktore Evija Veide saka: "Mīlestībai pret savu tautu un dzimteni nav brīvdienu un atvaļinājumu – tas ir viens no iemesliem, kādēļ Saeimas pavasara sesijas noslēguma laikā – pirms Jāņu vainagiem un alus krūkām uz Saeimu dodas dzejnieki ar jaunu un ļoti vērtīgu grāmatu. Ar savām domām un vārdiem Latvijai, valstij, ar kuras vārdu katru dienu jālepojas gan tautai, gan valstsvīriem. Lai šī grāmata un tās ceļavārdi kļūst par mūsu kultūras zīmi!"

Patriotiskās dzejas krājums Man nav izvēles – es dzirdu tavu balsi lasītājiem sniedz jaunu un pārsteidzošu emociju virknējumu un dziļu piederības sajūtu. Nu dzejas cienītāji vienkopus var baudīt dažādu autoru aizkustinošās lirikas rindas.

Krājumā iekļauti Ojāra Vācieša, Imanta Ziedoņa, Māra Čaklā, Vizmas Belševicas, Ulda Bērziņa, Māra Melgalva, Gaiķu Māra, Klāva Elsberga, Ineses Zanderes, Mairas Asares, Ingas Gailes, Ingmāras Balodes, Arta Ostupa un citu latviešu dzejnieku dzejoļi. Patriotiskās dzejas krājumā vērojama izteiksmes līdzekļu daudzveidība un patosa gradācija, sākot no saasinātas mīlestības apliecinājuma pret tautu un zemi, ētiska maksimālisma un dramatiskas laikmeta uztveres līdz paradoksu, pašironijas poētikai.

Pirmo reizi vienā krājumā apkopota tēvzemes mīlestības dzeja, kas ietver laika posmu no 20. gadsimta 80. gadiem līdz mūsdienām.

Grāmatas sastādītāja Andra Konste norāda: "Šī grāmata bija izaicinājums vispirms man pašai – vai izdosies sastādīt grāmatu ar mūsdienās rakstītiem patriotiskiem dzejoļiem? Vai tādus dzejnieki maz vēl raksta? Tomēr rezultāts ir pārsteidzošs – krājumā burtiski staro brīnišķīgi, spēcīgi, dziļi teksti mīlestībā uz savu zemi, tautu, valodu, uz savu valsti. No klasiķiem Ojāra Vācieša, Imanta Ziedoņa, Vizmas Belševicas līdz jaunās paaudzes dzejniekiem Ingai Gailei un Artim Ostupam. Ir izskanējis jautājums – ko tad mākslinieki, rakstnieki dod sabiedrībai? Domāju, grāmata Man nav izvēles - es dzirdu tavu balsi ir viena no labākajām atbildēm."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja