Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Eiropas kino, kas koķetē ar nāvi

Rīgā bezmaksas seansos skatāmas Eiropas kinobalvai Lux nominētās filmas

Teju vienlaikus ar Eiropas kinobalvu ceremoniju Eiropā Rīgā kinoteātrī Splendid Palace ir iespējams noskatīties īpašu šā gada Eiropas filmu izlasi – trīs vēl vienai Eiropas kinobalvai – Lux – nominētas filmas. Šo balvu 11. decembrī piešķir Eiropas Parlaments (EP). Lai cik skeptisku var darīt ideja, ka politiķi (šajā gadījumā EP deputāti) ir kinomākslas vērtētāji, šai iniciatīvai ir gluži taustāms praktisks labums.

Filmas, kas ir tikušas līdz Lux balvas finālistu kategorijai, tiek dinamiski izrādītas visās 28 EP dalībvalstīs, attiecīgi arī tulkotas katras valsts valodā. Lux balvu pasniegs nākamnedēļ, bet filmas Rīgā būs skatāmas jau 5., 6. un 8. decembrī ar subtitriem latviešu valodā. Filmu izlasē ir beļģu filma Pārrautais aplis/The Broken Circle Breakdown, britu Patmīlīgais milzis/ The Selfish Giant un Medutiņš/Miele, kas tapusi kā Itālijas un Francijas kopražojums.

Pazīstami vārdi

Labas filmas un dažādu prestižu balvu finālistes nenokrīt no gaisa – parasti tās ir vienas un tās pašas filmas, kuru nosaukumi sastopami nevienā vien balvu pretendentu "izlasē". Arī Lux balvas nominanti nav izņēmums – beļģu filma Pārrautais aplis vienlaikus ir arī lielākais šā gada Eiropas kino pārsteigums – filma ir nominēta pat piecās kategorijās, un tai ir iespējas kļūt arī par gada labāko Eiropas filmu. Beļģu režisora Fēliksa van Grūningena darbs ir virtuoza spēle ar šķietami nesavienojamo – dzīvību un nāvi, komēdiju, mūziklu un traģēdiju – arī laiku. Filma izvairās no striktas laika hronoloģijas, miksējot stāstu par reibinošu mīlestību starp mūziķi un tetovēšanas salona īpašnieci un viņu attiecību traģisko pārbaudījumu – abu meitiņas fatālo slimību.

Pagaidām maz, teju nemaz Latvijas presē rakstīts par Valērijas Golīno filmu Medus/ Miele. Filmas nosaukumu, kas ir galvenās varones Irēnes iesauka, darba pseidonīms, nikneims, ja gribat, var latviskot, kā labpatīkas. Jebkurā gadījumā šis mīlināmais vārdiņš griezīgi kontrastē ar jaunās, skaistās sievietes būtību. Irēne, kuru filmā spēlē Itālijā populārā aktrise Jasmīne Trinka, – medutiņš, saldumiņš – ir "eitanāzijas profesionāle".

Viņa palīdz nomirt, "veic" eitanāzijas procedūru, organizējot un asistējot bezcerīgi slimu un no šīs pasaules labprātīgi aiziet gribošu cilvēku pēdējai izvēlei – viņa palīdz tiem izdarīt pašnāvību, apgādā ar medikamentiem, palīdz uzrakstīt pirmsnāves vēstuli, iedzert "medikamentus". Medutiņa pienākumi ir izstrādāti līdz pēdējai niansei, nāves rituāls noslīpēts līdz perfekcijai – līdz brīdim, kad Irēnei jāatbild uz jautājumu, vai viņas nāves eņģeļa misija ir svētība vai tomēr noziegums. Tātad vēl viena filma par nāvi, gluži tāpat kā gada līdere – filma Pārrautais aplis, ar ko mākslinieciski koķetē Eiropas kino? Jā un nē.

Itāļu zvaigznes risks

Filma Medus jau ir izmetusi cieņpilnu loku pa svarīgiem Eiropas festivāliem, tā ir arī nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai – gada atklājumu kategorijā. Un tiešām – šī filma atklāj… režisori Valēriju Golīno. Jā, tā ir tā pati itāļu aktrise, kuras starptautiskās karjeras kulminācija bija XX gs. 90. gadi – tolaik Golīno filmējās arī skaļās un komerciāli ļoti veiksmīgās Holivudas filmās (no smeldzīgā Lietus vīra/ Rain Man (1988) ar Dastinu Hofmanu un Tomu Krūzu līdz parodijkomēdijai Hot Shots! (1991)). Tas bija sen, taču Golīno aktrises karjera Itālijā joprojām ir ļoti sekmīga. Tomēr, neraugoties uz šo faktu, aktrise debitēja režijā ar, daudzuprāt, ārkārtīgi riskantu, īpaši katoliskajā Itālijā, tēmu – eitanāzija. Pirms tam bija ilgs un pacietīgs darbs, mēģinot dabūt līdzekļus filmas uzņemšanai, arī pārliecinot, ka "pusmūža aktrise" režisores debitantes statusā nav Golīno kaprīze, bet profesionāli motivēts solis. Risks attaisnojās! Arī Ekumeniskās žūrijas balva šā gada Kannu kinofestivālā ir motivējoša atzinība režisorei, tāpat kā balvu birums, kas sakrājies kopš filmas pirmizrādes Kannās maijā. Balvas saņēmusi gan pati Golīno (pamatā kā labākā debitante), gan arī fascinējošā aktrise Jasmīne Trinka, kura šķietami atsvešināti, vēsi, bet tik precīzi nospēlē "slepkavu aiz līdzcietības". Jāpiebilst, ka filmas pamatā ir provokatīvais rakstnieka Mauro Kovačiča romāns, kas arī ir kļuvis par mudinājumu Valērijai Golīno riskēt. Pagaidām nav dzirdēts, ka šī filma tiks izrādīta Latvijā, tāpēc, ja no Lux balvām izvēlēsities tikai vienu, vērts redzēt Medu – pat ja tā nav absolūti perfekta filma, tā provocē un meklē atbildes.

Trešā un noslēdzošā Lux balvas pretendente ir britu filma Patmīlīgais milzis/ The Selfish Giant, ko piesaka kā stāstu "par diviem draugiem, no kuriem viens filmas gaitā kļūst par mantkārīgu izmantotāju, un tas noved pie traģiskām sekām". Arī šī filma startēja šā gada Kannu festivāla programmā un jau paguvusi savākt vairāku Eiropas festivālu balvas – arī Stokholmas festivāla galveno balvu.

Lux balvai nominētās filmas

Rīgā 5., 6. un 8. decembrī plkst. 18.30 Splendid Palace
Bez maksas – jāpiesakās e-pastā [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja