Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Jānis Streičs: Ja nereformēsim vēlēšanu sistēmu, Latvija kļūs banānu republika

Intervijā Izklaide TV, kas šonedēļ iznāks trešdien, 22.jūnijā, režisors Jānis Streičs stāsta par savām izjūtām, dalās pārdomās par sociālo tīklu nozīmi komunikācijā un arī Latvijas nākotni.

«Līgosvētki ir vienīgā reize, kad latvieši neskandina pazemojošos vārdus «mazā Latvija», jo šajā dienā viņi apzinās sevi kā neatņemamu saules sistēmas daļu, kurai saules mūžs,» uzskata Jānis Strteičs. Uz kritiķa Normunda Naumaņa jautājumu par Latvijas nākotnes perspektīvu pēc 30 gadiem, Jānis Streičs atbild: «Jāņi izdzīvos, jo ne jau visi latvieši un latviskais izmirs. Taču, ja nereformēsim vēlēšanu sistēmu, Latvija kļūs banānu republika vai austrumu «kanālu» uz Eiropu ar lumpenproletariātu un muitniekiem miljardieriem, ar stabilo Lietuvu dienvidu krastā un racionālo Igauniju ziemeļpusē. Un, kā jau navigācijā pieņemts, valdīs ne jau krievu, bet angļu valoda.»

Kaut arī šogad valsts (Nacionālais kino centrs) nepiešķīra finansējumu, lai Jānis Streičs varētu filmēt Skroderdienām Silmačos, režisors sevī netur rūgtumu.

Jānis Streičs: «Nevainoju Kino centru, kas būtībā ir nabagmāja, jo mūsu valsts prioritāte ir ne jau kultūra, bet partijiskās nomenklatūras diktatūra. Viņiem kā Mirtas tantei: «Ka tik papīri kārtībā.» Tā arī šoreiz. Gan gatavais un dārgais ēku komplekss, kas tika radīts Silmaču saimei, gan jau uzfilmētās ainas tiek norakstītas zaudējumos. Vai kāds par to tiks sodīts? Nē! Galu galā pārvilku pats šai iecerei krustu. Ne jau man, Streičam, tā filma vajadzīga. Es gleznoju, rakstu. Kā Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis esmu aktīvi iesaistīts humanitārā sektora darbos. Lasu lekcijas. Esmu saistīts arī ar Latvijas Universitāti. Nav laika ne slimot, ne novecot.»

Pilni interviju ar režisoru lasiet 22.jūnija IzklaideTV!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja