Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kannu festivālā sajūsmina brāļu Koenu filma

Līdz šim augstāko neoficiālo novērtējumu Kannu kinofestivāla konkursa skatē, gan labvēlīgas kritiķu recenzijas, gan mutvārdu sajūsmu, ir izpelnījusies amerikāņu režisoru brāļu Ītena un Džoela Koenu filma Inside Llewyn Davis (Levinā Deivisā).

Filmas reklāmas rullīti var noskatīties šeit:

Tās galvenais varonis ir jauns, neatzīts folkmūziķis, kurš 60. gadu Ņujorkā cīnās par iespēju izsisties, pārdot savu mūziku un iemantot atzinību. Filma piedāvā brāļu Koenu filmām raksturīgas stila iezīmes – perfektu stilizāciju, izsmalcinātu attēlu, rafinētu un mazliet rezignētu ironiju.

Džoels un Ītens Koeni ir vieni no savdabīgākajiem mūsdienu amerikāņu kino autoriem, kuri atļaujas gan strādāt ar lielbudžeta projektiem, sasniedzot respektējamus panākumus, arī mērot pēc komercholivudas komerciālizētajiem standartiem, gan arī "mazākus, smalkākus" projektus, kuru mērķis nav multimiljonu peļņa. Tāda ir brāļu Koenu jaunākā filma Inside Llewyn Davis (Levinā Deivisā). Tā sauc filmas galveno varoni, ko tēlo jaunienācējs kino, absolūti pārliecinošais Oskars Aizeks. Filmas darbība pamatā notiek 60. gadu Ņujorkā, Grīničvilidžas mūzikas klubos. Deiviss ir mūziķis, kurš cenšas izlauzties no anonimitātes, no nabadzības – izsisties, tikt pie vārda, pāris dolāriem un ziemas mēteļa.

Nav īsti vērts iedziļināties viena no brāļiem – Džoela Koena preses konferencē izsviestajā jociņā: "Tā kā filmai būtībā nebija sižeta, mēs ieviesām kaķi! Jā, filma būtībā ir būvēta ap kaķi!" Visu cieņu dzīvnieku (un, protams, kaķu!) neaptveramajai pievilcībai, tā strādā arī Koenu filmā, un publika labpatikā ņurd, ieraugot rudo kaķi. Mūziķis, censonis Deiviss "pazaudē" kaķi, ļaujot tam izsprukt no dzīvokļa, kurā viņš pārnakšņojis. Kaķa meklējumi, lai atdotu to saimniekiem, kuri izmitinājuši Deivisu, kļūst par vienu no viņa darbības motivācijām.

Brāļiem Koeniem ir tuvs gan materiāls, gan laikmets – viņu prasme radīt ironisku stāstījumu ir nevainojama. Protams, filmā Inside Llewyn Davis (Levinā Deivisā) var saskatīt "atspulgus" no senajām, slavenām Koenu filmām un to varoņiem – visvairāk no Bērtona Finka, filmas, kas 90. gadu sākumā saņēma Kannu Palmas zaru.

Ja runājam par "konkursa" dramaturģiju, kurš un kāpēc vinnēs Kannu Zelta palmas zaru šogad, ir pāragri minēt. Atbilde – 26. maijā.

Vairāk lasiet rītdien un ceturtdienas KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja