Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kinoteātris „Rīga” sezonu atklās ar baletu „Bultskrūve”

27. augustā plkst. 19:00 ar ievērojamā 20. gadsimta krievu komponista Dmitrija Šostakoviča baletu "Bultskrūve" (Bolt) Maskavas Lielā teātra baleta trupas izpildījumā kinoteātris "Rīga" sāk savu rudens sezonu, informē kinoteātra menedžere Olga Savina. Šī ir trešā "Krievu baleta zelta programmas" cikla izrāde uz kinoteātra lielā ekrāna. Iestudējums filmēts īpaši demonstrēšanai pasaules kinoteātros. Baleta izrādi ievadīs muzikoloģes Lienes Jakovļevas saruna ar LNO baleta māksliniecisko vadītāju Aivaru Leimani un komponistu Arturu Maskatu.

D. Šostakoviča balets "Bultskrūve" apvieno nopietno un populāro mūziku un deju, iekļaujot sevī komjauniešu ikdienas attēlojumu, Sarkanās armijas maršus, cirka akrobātiku un vodeviļas groteskas. Baleta pirmā un pēdējā izrāde Ļeņingradas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī notika 1931. gadā. Kritiķi vienojās, ka par spīti baleta sižeta aktualitātei, kas vēstīja par industriālās sabotāžas draudiem un Padomju Savienības nākotnes industrializāciju, baleta mūzika un izpildījums ir pārlieku virspusējs...

Komponists Arturs Maskats atzīmē: "Bultskrūve" ir visasprātīgākā  un ekscentriskākā krievu baleta partitūra pagājušā gadsimta 20. un 30. gados. Šostakovičam netrūka ironijas pret savu laikmetu, bet vienlaikus viņa mīlestība uz dzīvi bija dziļa un kaislīga."

Lielāko savu dzīves daļu Dmitrijs Šostakovičs ir nodzīvojis Padomju Savienībā, kur bija spiests pakļaut savu daiļradi režīma noteikumiem. Taču  par spīti tam viņš lielā mērā ir ietekmējis 20. gadsimta mūzikas attīstību pasaules mērogā.

Baleta pasaules pirmizrāde Lielajā teātrī notika 2005. gadā, par godu Šostakoviča simtgadei. Horeogrāfija, skatuves iekārtojums, kostīmi un vispirms jau Šostakoviča meistarīgā orķestrācija ir atdzīvinājusi "Bultskrūvi", padarot to par notikumu teātra pasaulē, kas liek pat ciniskākajam skatītājam pielēkt kājās un uzgavilēt.

"... Un vēlreiz Ratmanskis parāda savu talantu tikt galā ar plašām ainām ar kordebaleta dalību. Izrādās, ka viņš ir arī ērmotas komēdijas meistars".

The Moscow Times Context

Izrādes "Bultskrūve" (Bolt) sākums Lielajā zālē plkst. 19:00. Durvis atvērtas no plkst. 18:00. Pirms izrādes un starpbrīžos darbosies kafejnīca.

Biļešu cenas uz baleta izrādēm – no 4 līdz 6 latiem. Biļetes nopērkamas kinoteātra "Rīga" un "Biļešu servisa" kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.

"Krievu baleta zelta programmas" cikla nākamā baleta izrāde – Ludviga Minkusa "Dons Kihots" Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta trupas izpildījumā – notiks 1. oktobrī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja