Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Līdz Raiņa dzimšanas dienai Rīgā turpināsies Dzejas dienas

No 2. līdz 11. septembrī Rīgā norisinās festivāla Dzejas dienas 2022 oficiālā programma, kurā vēl gaidāmi pasākumi ar ārzemju viesu dalību, tradicionālais Ceļojums ar dzejniekiem, lasījumi pie Raiņa pieminekļa un Dzejas dienu balvas laureāta sveikšana. Citi dzejai veltīti pasākumi Rīgā un citviet Latvijā norisināsies visu septembri.

Festivāla Dzejas dienas 2022 oficiālā programma, ko rīko Latvijas Rakstnieku savienība, tika atklāta 2. septembrī ar akciju Dzejas rupors un festivāla atklāšanas pasākumu Dzeja vieno mākslas centrā Noass. 4. septembrī Rīgas Latviešu biedrības namā notika lietuviešu dzejnieka Vlada Brazjūna lasījumi, bet 5. septembrī – Knuta Skujenieka atceres vakars Ojāra Vācieša muzejā. Festivāla oficiālā programma turpināsies visu atlikušo nedēļu, bet citi dzejai veltīti pasākumi – visu septembri.

7. septembrī norisinās Vispasaules ukraiņu literatūras lasījumi, ko rīko Berlīnes Literatūras festivāls sadarbībā ar Vācijas PEN un Frankfurtes grāmatu tirgu. Arī Latvijā norisināsies divi pasākumi, kas iekļauti šo lasījumu programmā: refleksijas par karu Ukrainā Pie kara nepierod plkst. 15.00 Kronvalda parkā pretī Krievijas vēstniecībai (piedalās Elīna Vendija Rībena, Ivars Šteinbergs, Jeļena Glazova, Anna Belkovska, Ilmārs Šlāpins, Toms Treibergs, Andris Akmentiņš) un Atdzejas lasījumi plkst. 19.00 Vijoļšķūnī (Krasta ielā 31), kuros būs iespējams dzirdēt atdzejojumus no dažādām valodām, tai skaitā Māra Salēja un Māras Poļakovas atdzejojumus no ukraiņu valodas.

9. un 10. septembrī festivāla Dzejas dienas vēstniecībā mākslas centrā Noass notiks divi pasākumi ar ārzemju viesu dalību. Tradicionālais Baltijas vakars šogad norisināsies Baltijas literārā žurnāla No More Amber zīmē – 9. septembrī tikko klajā nākušo otro žurnāla izdevumu prezentēs dzejnieki Ramūnas Liutkevičius (LT), Kristjan Haljak (EST) un Juris Simanovičs (LV), pasākumu vadīs žurnāla redaktors Toms Treibergs.

Savukārt 10. septembrī plkst. 10.00 Latvijā ar lasījumiem pirmo reizi uzstāsies ķīniešu dzejnieks Jans Ljieņs, kura dzejas atdzejojumus latviešu valodā lasīs Ieva Lapiņa. Otrajā daļā Franks Kraushārs piedāvās vispārēju ieskatu ķīniešu laikmetīgajā lirikā un mūsdienu Ķīnas kibertelpā, bet pasākuma nobeigumā dalībnieki veidos īsu diskusiju par dzejas tradīcijas nozīmi un radošas personības brīvu māksliniecisko izpausmi mūsdienu Ķīnas sabiedrībā.

11. septembrī – Raiņa dzimšanas dienā – norisināsies lasījumi pie Raiņa pieminekļa – tradīcija, kas 1965. gadā aizsāka Dzejas dienas un 2021. gadā atdzima no jauna. Plkst. 15.00 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa interesentiem tiks piedāvāti Politiskās dzejas lasījumi, kuros piedalīsies dzejnieki Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš, Efe Dujan, Eduards Aivars, Aļesja Loseva, Ilmārs Šlāpins un Evelīna Andžāne. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Raiņa un Aspazijas muzeju un Latvijas PEN. "Kaut Raiņa literatūrā bieži uzsver tās filosofiskos un prātnieciskos aspektus, viņa daiļradē viscaur klātesoši ir arī politiskie nolūki. Jautājumi par dzejas estētikas un sabiedriskajiem motīviem kā mūsdienās, tā pagātnē nereti ir bijuši šķirti," stāsta pasākuma veidotāji.

Neilgi pēc tam, plkst. 18.00, turpat blakus, Latvijas Mākslas akadēmijas dārzā, norisināsies Dzejas dienu oficiālās programmas noslēguma pasākums – Dzejas dienu balvas nominantu lasījumi un balvas laureāta paziņošana. Šogad balvai ir nominēti dzejnieki Ivars Šteinbergs, Elīna Bākule-Veira, Žebers, Artis Ostups un Andra Manfelde. Pasākumu vadīs dzejniece, Dzejas dienu padomes locekle Anna Auziņa, muzicēs Pēteris Draguns.

Festivāls Dzejas dienas šogad norisināsies no 2. līdz 11. septembrim un Rīgā pulcēs vairāk nekā 50 Latvijas un ārvalstu dzejniekus vairāk nekā 20 dažādās norisēs. Šī gada festivāla sauklis ir Dzeja vieno.

Ar pilnu Dzejas dienu programmu var iepazīties festivāla mājaslapā. Aktuālā informācija par festivāla norisēm ir pieejama arī sociālās saziņas vietnēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja