Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

LU Akadēmiskais apgāds izdos desmit vēstures grāmatas

Pērn Latvijas Universitāte (LU) ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju noslēdza līgumu par desmit vēstures grāmatu izdošanu sērijā Latvijas vēstures mazā bibliotēka. Visas desmit grāmatas paredzēts izdot šī gada laikā.

Kā pavēstīja LU Preses centra pārstāvji, projekts tiek finansēts no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību.

Šā gada jūnijā LU Akadēmiskais apgāds ir laidis klajā divas grāmatas šajā sērijā - Ineša Feldmaņa darbu Latvija Otrajā pasaules karā (1939-1945): jauns konceptuāls skatījums un Bonifācija Daukšta grāmatu Kopveža Voldemāra Ozola kara gaitas un politiskā evolūcija.

Ineša Feldmaņa grāmatā Latvija Otrajā pasaules karā (1939-1945): jauns konceptuāls skatījums analizēts Otrais pasaules karš, kas postoši skāra gandrīz vai ikvienu Eiropas valsti. Latvieši, lietuvieši un igauņi kara gados piedzīvoja trīs okupācijas. Ilgus gadus vēsturnieku darbos par Otro pasaules karu valdīja tā sauktā uzvarētāju versija, kurā notikumu norise vērtēta tikai caur nacisma kā vienīgā ļaunuma prizmu. Kara norises Latvijā nevar izprast un kaut cik objektīvi novērtēt, ja neievēro divas ļaunuma paradigmas – komunismu un nacismu. Grāmatā uz vēsturisko notikumu fona galvenā uzmanība pievērsta strīdīgiem jautājumiem, izpētes problēmām, iespējamiem risinājumiem.

Bonifācija Daukšta grāmatas Kopveža Voldemāra Ozola kara gaitas un politiskā evolūcija tapšanu noteica autora pārliecība, ka Voldemāra Oskara Edmunda Anša dēla Ozola fantastiskais dzīves gājums un viņa, kā latīņi teiktu, res gestae ir pelnījuši lielāku Latvijas vēstures pētnieku uzmanību un dziļāku analīzi nekā līdz šim. Tiesa, tas ir sarežģīts uzdevums, jo kopvedim Ozolam, tāpat kā daudziem citiem latviešiem, piekritusī likteņa ekstraordinaritāte ir izcili unikāla un rada grūti atrisināmas avotu meklēšanas, izvērtēšanas un faktu verificēšanas problēmas. Jo vairāk tāpēc, ka sava pasionārā rakstura un visai "augstā lidojuma" dēļ kopvedis (vēlāk – ģenerālis) ir bijis dalībnieks visos nozīmīgākajos 20. gadsimta pirmās puses Eiropas un Latvijas laikagriežos, aktīvi darbojies daudzās kolīzijās un, nereti, arī ar vairāku valstu specdienestu cīņu saistītās politiskās intrigās.

Katra no grāmatām ir laista klajā 1500 eksemplāru tirāžā. Grāmatas ir nodotas Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kas tās izdalīs visām Latvijas bibliotēkām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja