Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Monstri pret atnācējiem

Jaunā trīsdimensiju atrakcija cīņā ar svešu civilizāciju monstriem sūta blondīni

Kā apzinīgs kinovērtētājs nevaru izlikties nemanām, ka trīsdimensiju animācijas produkts Monstri pret atnācējiem, ko izstrādājuši studijas DreamWorks kinoinženieri (nu tiešām nezinu, kā šos datorspeciālistus lai dēvē, tak ne jau svētajā vārdā par māksliniekiem?) un kas angliskajā versijā saucas Monsters vs. Aliens, dodot nepārprotamu norādi uz populārajām šausmu filmām pieaugušo auditorijai, 10 minūšu garajā ievaddaļā atsaucas uz neseno Sema Mendesa spēlfilmu Revolūcijas ceļš ar Keitu Vinsletu un Leo di Kaprio. Es to rakstu nopietni.

Dīvaina līdzība

Jo abu filmu sižeta uzstādījums ir līdzīgs. Monstros pret atnācējiem blonda trīsdimensiju būtne no provinces, vārdā Sūzena, grasās iziet pie vīra - godkārīga tipa, kurš vietējā TV kanālā veido rīta meteoroloģiskās ziņas, un skatītājiem uzreiz ir skaidrs, ka "laimīgo pāri" gaida garlaicīga kopdzīve, ne uz kādu sapņu pilsētu Parīzi, par ko abi pirms kāzām sapņojuši, šis apnicīgais vīrietis Sūzenu nevedīs, jo ir saņēmis amata paaugstinājumu. Taču brīdī, kad nabaga Sūzena jau gatavojas uzvilkt balto līgavas kleitu, notiek kas briesmīgs (bet varbūt arī brīnišķīgs - kā uz to paskatās...) - topošajai sieviņai uz galvas uzgāžas ķēpa - meteorīts, zem kura, ak nē, Sūzena neiet bojā, bet gan pavisam drīz svinīgajā laulību ceremonijā strauji sāk augt apmēros, līdz sasniedz piecstāvu mājas augumu.

Kā saukti, klāt ir arī slepeno specdienestu pārstāvji, un miesās uzblīdusī Sūzena ar kārtas numuru 00005 tiek ievietota slepenā bunkurā, kur jau priekšā gaida citi "paranormāli eksperimenti" - milzīga vabole - tarakāns, "mērkaķis" ar peldplēvēm kāju vietā, nesaprātīgs modificēta "tomāta" un želejas mikslis, pilnīgi stulbs, bet dikti simpātisks simtmetrīgs kāpurs simtkājis un prātā jucis zinātnieks - tarakāns. Turpmāks Sūzenas vārds būs monstriene Gigantika - tā lemj valdība.

Gluži tāpat kā to, ka ieslodzīto dīvaiņu kompānija var būt noderīga dzimtenei smagā brīdī! Protams, cīņā pret citplanētiešu invāziju!

Ja jums liekas, ka viss iepriekš aprakstītais ir slima suņa murgi, neticiet - tas ir tikai sākums trīsdimensiju atrakcijai, kas paredzēta bērniem un tām nabaga nelaimīgajām personām, kas bērnus pavadīs uz kino - vai nu 3D, vai (ārzemēs) IMAX, kam šī filma speciāli radīta.

Flirts ar želeju

O.K., varbūt pieaugušie skatītāji spēs novērtēt seksuālo zemtekstu vienīgajai patiešām asprātīgajai epizodei filmā, kad pļāpīgs galertveidīgs izstrādājums cenšas flirtēt ar augļu želeju sintētiski zaļā krāsā. Kaut gan mans dziļi privātais viedoklis ir, ka DreamWorks datorapsēstajiem gudriniekiem, kas reiz pasaulei dāvājuši prieku ar Madagaskarām un Šrekiem, nu jau vienkārši sen ir pie kājas, kādai īsti mērķauditorijai viņi strādā un rada visus šos tā sauktos animācijas produktus, kuros dažādos veidos un postmodernās kombinācijās sintezēti pēdējo gadu multiplikācijas un spēlfilmu iespaidi. Un Monstri pret atnācējiem, atvainojos par padomjlaiku dzīvnieku pārtikas piesaukšanu, ir tieši tāds kombikorms (kombinētā barība), kas līdzīgi ideālām caurejas zālēm iedarbojas uz skatītāja (vismaz pieaugušā) organismu tā, ka viņš pat nepamana, kas noticis. Es pilnībā apzinos, ka izvirzīt mākslinieciskas vai, dies pas, jēdzieniskas pretenzijas trīsdimensiju rotaļlietai, kurai tik vien tā darba, kā periodiski nodrošināt, lai no ekrāna uz skatītāju kaut kas krāsains izgāztos vai izšļāktos, ir morāla kroplība. Kā asprātīgi izteicās kāda mana paziņa - un tu taisies recenzēt Lunaparku?

Kur redzēts vienacis?

Tajā pašā laikā nu dikti jau gribas saprast, kāda dziļāka jēga ir trīsdimensiju animācijas formātā parodēt Revolūcijas ceļu, Marss uzbrūk! vai Tarantīno Kill Bill (jo monstrienei Gigantikai/Sūzenai ir vairākas Umas Tūrmanes Līgavas īpašības), vai Kubrika šedevru Doktors Streindžlovs jeb Kā es iemācījos mīlēt atombumbu, it sevišķi ņemot vērā, ka Monstri pret atnācējiem taču ir filma bērniem, kuri par manis piesaukto filmu eksistenci pat nenojauš?! Un viens gan ir acīmredzams - šai filmai nepiemīt Pixar studijai raksturīgā labsirdība, pat demonstrējot vismuļķīgākās fantāzijas. Es pat teiktu - Monstri pret atnācējiem satur devu ļauna sarkasma, kaut gan tam arī nav nekāda jēdzieniska attaisnojuma.

Ak jā, brīdinu - šai filmai nav nekāda sakara ar apburošo un mīlīgo Pixar multenīti Mošķīšu korporācija. Pat ja jums šķiet, ka zilo, bezformīgo gļotveida vienaci, vārdā Bobs, esat kaut kur jau agrāk sastapuši. Jācer, ka tas nav jūsu kaimiņš vai kāds Saeimas deputāts. Vēl der zināt, ka oriģinālā šo filmu ieskaņojušas Holivudas zvaigznes (Džeks Bleks, Rīsa Viterspūna, Hjū Lorijs, Sets Rodžens, Kīfers Sazerlends un Pols Rads). Protams, filma dublēta arī latviski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja