Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Noslēdzies festivāls Prozas lasījumi

No 5. līdz 11. decembrim dažādās Rīgas kultūras vietās norisinājās ikgadējais festivāls Prozas lasījumi, kurš šogad pulcēja vairāk nekā 60 prozas lasītājus. Šogad festivāla caurvijas motīvs bija patvērums.

Pēc divu gadu pārtraukuma lasījumi beidzot atkal norisinājās klātienē, piedāvājot literatūras cienītājiem 13 dažādus pasākumus. Notika gan tradicionālie lasījumu pasākumi kā Prozas brokastis Andalūzijas sunī, atklāšanas pasākums, kas šoreiz norisinājās M/Darbnīcā un noslēgums bārā 1983, gan arī jauni pasākumi, piemēram, izcilā prozaiķa Zigmunda Skujiņa vakars Rakstniecības un mūzikas muzeja kultūrtelpā Tintnīca, kur rakstnieki jaunradīja stāstus, sasaucoties ar Skujiņa daiļradi un/vai personību.

Šogad kā viesus simboliski Žaņa Lipkes memoriālā varēja sastapt Ukrainas jauno rakstnieci un performanču mākslinieci Darju Kalašņikovu un Baltkrievijas jaunās paaudzes prozas autoru Sjarheju Šamatuļski, savukārt Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē bija iespēja satikt dzīvo igauņu klasiķi Lēlo Tungalu, kuras romāna Biedrs bērns turpinājums ir svaigi izdots latviešu valodā Guntara Godiņa tulkojumā.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika bērnu prozas lasījumi, savukārt Andreja Upīša memoriālajā muzejā norisinājās stāstu konkursa Patvertne, patversme, slēptuve uzvarētāju priekšlasījumi. Par jauno tradīciju ir kļuvuši arī PEN Latvija lasījumi AIZLIEKTS, kas aizskar sabiedrībai neērtas tēmas, šogad pulcinot sešas autores Valodu mājā.

Festivālā piedalījās arī jaunie autori: Aleponijā notika Literārās akadēmijas un Aicinājums autoru lasījumu, savukārt M/Darbnīcā bija klausāmi Ingas Žoludes rakstniecības meistardarbnīcas jauno prozaiķu teksti.

Noslēguma pasākumā piedalījās arī Latgales prozas lasījumu uzvarētāja Annele Slišāne, kā arī Kurzemes prozas lasījumu laureāti Gunta Šnipke un Ēriks Vilsons, savukārt festivāla galveno balvu HP datoru ieguva bērnu prozas autore Agnese Vanaga.

Prozas lasījumi ir starptautisks literatūras festivāls, kas ik gadu decembra sākumā notiek Rīgā.

Lasījumi aizsākušies 1977. gadā par godu rakstnieka Andreja Upīša 100. dzimšanas dienai. Ik gadu prozas svētki norisinājās līdz 1993. gadam, kad iestājās dažu gadu pauze.

Taču jau 1995. gadā lasījumi tika atjaunoti. Neliela domubiedru grupa, kuras priekšgalā bija Jānis Kalve, Nora Ikstena, Pauls Bankovskis un citi, Andreja Upīša muzejā sarīkoja lasījumu vakaru rakstnieka dzimšanas dienas atcerei. Tas uzskatāms par mūsdienās pazīstamā starptautiskā literatūras festivāla Prozas lasījumi jauno sākumu.

Starptautisko literatūras festivālu Prozas lasījumi organizē Latvijas Rakstnieku savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja