Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pie skatītājiem atgriežas literāro ceļojumu raidījums Literatūre

Sākot ar 20. janvāri, raidījumā Literatūre 8 rakstnieki, kuri vairs neraksta, nokļūs vienā mijiedarbības laukā ar 8 mūsdienu autoriem, un viņu pasaules pārklāsies. Literārās attiecības pa pāriem būs apskatāmas LTV1 ēterā katru otro sestdienu, pussešos vakarā un jebkurā laikā interneta platformā Replay.lv.

Ar rakstītā vārda pasaulēm rezonēs ekrāna pāris Marta Selecka  un Gustavs Terzens, bet astoņus Literatūres ceļojumus ekrānos iekustinās režisors Uģis Olte.

"Literatūres 6. gadalaikā vairāk kā jebkad iepriekš sajūtu, ka tagadnes rakstniekiem joprojām ir dzīvas attiecības ar līdzpaņemtajiem pagātnes rakstniekiem. Tas liek domāt par radioviļņu teleskopiem, kas, pavērsti pret kosmosa auksto tumsu, sagaida signālus no tālienes, kaut arī to raidītājs jau sen ir citur. Šo rakstnieku saskarsmē ir mijiedarbe - viens ir palicis mūžīgs un nemainīgs, bet joprojām var ietekmēt to, kurš dzīvs un mainīgs. Es šajā sakarībā redzu skaistu principu, kas var palīdzēt pasaulei neieslīgt haosā," prāto režisors Uģis Olte.

Arī šajā sezonā katrā no 8 Literatūres epizodēm Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, kurš izveidojis saikni ar kādu aizgājušo laiku latviešu autoru. Viņi vedinās ceļojumā uz vietām, kurās labāk nokļūt uz viena viļņa. Bet Gustavs Terzens ceļos atsevišķi – nolasīs nejauši satiktajiem pa kādai rindai, un pats nokļūs vizuālā dzejolī, kuru uzburs operators Dainis Kļava.

"Lai arī literatūra un ceļojums tās dzīlēs mēdz pastiprināti savu lasītāju ieraut ārpasaulīgās sajūtās, man tomēr šobrīd gribētos nolaisties uz zemes un nodoties nelielām, bet, manuprāt, būtiskām Literatūres radošās komandas apkūlībām - šīs 6. sezonas pašā viducī mēs būsim skatītājam atklājuši jau 100. autoru! Vai tas ir daudz vai maz, nezinu. Katrā ziņā, ir bijusi viena ellīgi laba lasīšana, turklāt no pašmāju dārgumiem. Labās ziņas ir tās, ka ideju un rakstnieku mums netrūkst. Lasām tik tālāk!" saka Gustavs Terzens.

Vai vispār ir iespējams satikties ar rakstnieku, kurš dzīvojis citā laikā? Bet var nokļūt uz viena viļņa! Telpas apgabalā, kur viļņi pārklājas un mijiedarbojas notiek interference. Tās ietekmē veidojas Zēgnera-Kronberga stāvvilnis, kura rezultātā Dievs pārbīda mēbeles. Bet rakstnieks Osvalds Zebris sajūt, ka viņam ir koherence jeb būšana vienā ritmā ar trimdas rakstnieku Gunaru Janovski. Dzejniece Ruta Štelmahere izgaismojas rezonansē ar izsūtījumu pieredzējušo dzejnieku Leonīdu Breikšu. Aizpasaulīgo balsu meklētājs Konstantīns Raudive sāk uztvert signālus, ko raida prozaiķe Dace Rukšāne. Dramaturģei un grāmatu autorei Rasai Bugavičūtei-Pēcei sakrīt fāzes ar prozas meistaru Jāni Klīdzēju. Jaunā dzejniece Linda Gabarajeva mijiedarbojas ar savu iedvesmotāju Mairu Asari. Savukārt dzejas meistars Māris Salējs kaut kokā uzkāps, lai sajustu Hermaņa Marģera Majevska frekvenci.

Pavisam 16 rakstnieki kopā viļņosies ēterā no 20. janvāra katru otro sestdienu, pussešos vakarā LTV1 un Replay.lv raidījumā Literatūre 6. sezonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja