Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Sākas Baltijas jūras dokumentālo filmu forums "Revolūcija sākas galvā"

Sākas Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (2.— 6.septembris)

Baltijas dokumentālo filmu forums, kas sāk darbu K.Suns telpās, vienlaikus ir gan profesionāļiem paredzēts pasākums — jauno dokumentālo projektu tirgus, kurā autori prezentē savas filmas to potenciālajiem pircējiem — TV kanālu pārstāvjiem, izplatītājiem u.c., gan ļauj arī skatītājam ielūkoties starptautisku dokumentālu filmu izlasē. Foruma programma piedāvā astoņas filmas. Vairākums no tām ir kaismīgi, sociāli aktīvi un arī ļoti personīgi darbi. Piedāvātajā programmā spilgti iezīmējas dokumentālās provokācijas paņēmiens. Pēdējā desmitgadē šo paņēmienu līdz kulminācijai un popkultūras skaļumam pilnveidojis pretrunīgi vērtētais ASV dokumentālā kino režisors Maikls Mūrs. Viņa Fārenheits 9/11, arī ASV veselības aizsardzības sistēmu atmaskojošā Sicko ir spilgti šovmeņa solista darbi. Tie ir konceptuāli vēstījumi, kuru autors sava mērķa sasniegšanai nebaidās arī brīvi manipulēt ar dokumentāliem faktiem, provocēt, kaitināt padarot sevi pašu par filmas galveno varoni un "izmeklētāju" vienlaikus.

Naftas diēta


Tas pats princips ir izmantots divās foruma filmās — Diēta pret katastrofu (Somija) un Saki "jā!" un izglāb pasauli (Francija, ASV). (Abas šovakar attiecīgi plkst.18 un 21.) Pēc Diētas pret katastrofu ar publiku tiksies arī režisors Džons Vebsters, kurš par savas filmas varoņiem ir padarījis ne tikai sevi, bet arī savu ģimeni, nostādot tos dzelžaina fakta priekšā. Gadu dzīvosim, ievērojot "naftas diētu" — samazināsim kaitīgo izmešu skaitu (auto, avio, sadzīves ķīmija u.c.) un darīsim visu, kas katra spēkos, lai nezāģētu zaru, uz kura sēž patēriņa komfortā ieslīgusī cilvēce.

Vebsteru ģimene parakstās uz sociālu eksperimentu — atsakās no auto, atsakās no precēm, kas iesaiņotas plastmasā, atsakās no sadzīves ķīmijas, zobu pastu ieskaitot. Amizanti ir raudzīties režisora dzīvesbiedres varonīgajās ciešanās, gan laulātajam draugam skaidrojot, ka nealkst kļūt par filmas varoni un ka šāds eksperiments ir ekshibicionisms, taču galu galā varonīgi izciešot "diētu". Filma ir teju pusotras stundas gara, kas, iespējams, nav daudz, lai ietilpinātu gada garumā filmēto. Tomēr autora ieslīgšanu patosā, vai tieši otrādi, sadzīviskumā glābj ironija, kuras filmā ir daudz. Taču ironijai nav vietas attieksmē pret filmas konceptu — es, pilsonis, apzinos, ko es nodaru planētai, braucot ar mašīnu, patērējot plastmasas iesaiņojums utt., un daru visu, lai pierādītu, ka ir iespējams dzīvot arī citādi. Atzīstama pilsoniska stāja, sadzīves varoņdarbs un galu galā arī pieklājīgs kinematogrāfiskais risinājums.

Glābt provocējot

Endijs Biklbaums un Maiks Bonano, filmas Saki "jā" un izglāb pasauli! režisori ir līdzīgi sociālie eksperimentētāji, kaut savā attieksmē pret pasauli ir ne tikai pasīvi patērētāji, bet aktīvi provocētāji. Viņi abi ir arī filmas galvenie varoņi — provokatoru pāris, kas uzdodas par dažādu svarīgu korporāciju runasvīriem, labojot, viņuprāt, šo kapitālistiskās alkatības dziņu mākto ļautiņu pieļautās kļūdas. (Provokatoru lielākais sasniegums ir nokļūšana BBC ēterā, uzrunājot 300 000 lielu auditoriju un solot kompensācijas visiem tiem, kuru dzīvi ir sapostījusi rūpnieciskā katastrofa kādā Indijas rūpnīcā.) Filmā arīdzan ir daudz ironijas un dzelžains konceptuāls mugurkauls — pārliecība, ka kapitālisma brīvais tirgus ir kropļojoša sistēma, kas upurē cilvēka dzīvību, veselību un planētas nākotni alkatības vārdā. Šīs tēzes ilustrācijai kalpo gan ekspertu viedokļi, pakļauti tendenciozai montāžai, gan arī abu provokatoru publiskās akcijas. Filmas unikālākās epizodes ir dokumentālie filmējumi zvērīgi nopietnās biznesa konferencēs, kurās abi jautrie tipiņi tādā pašā power point nopietnībā demonstrē absolūti ciniskus konceptus, kas ir tikai pa kapeiku ciniskāki par biznesa vides vidējo normu (tālab viņu prezentācijas norisinās cieņpilnā klusumā, nereti izpelnoties atzinību).

Tās ir tikai dažas no foruma demonstrētajām filmām, kaut uzmanības vērtas ir arī pārējās. Gan Z32 — šokējošs kāda anonīma, maskota Izraēlas karavīra stāsts savai meitenei par savu pieredzi, piedaloties militārā operācijā Palestīnā, gan Birmas situācijai veltītā Birmas videožurnālisti — reportāžas no slēgtās zonas, gan Angļu ķirurgs — filma par britu ķirurga labdarības misiju Kijevā u.c. Programmā iekļauta arī formā atraktīvais igauņu darbs Disko un atombumba u.c. Diena.lv sadaļā Izklaide.Kultūra ir iespējams iepazīties ar studentu recenzijām par foruma Revolūcija sākas galvā darbiem un pilnu programmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja