Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Salīmēt saplēstu krūzi

Nākamajā sezonā LTV piedāvās divas pašmāju daudzsēriju videofilmas

Pagājušā gada sākumā Latvijas Televīzija izsludināja konkursu Par ideju pieteikumu iesniegšanu oriģinālseriāla radīšanai LTV 2014. gada rudens sezonā, kas noslēdzās bez skatāma rezultāta. "Neviens no projektiem mūs pilnībā neapmierināja," atzīst LTV kultūras raidījumu satura redaktore Gunta Sloga, taču viens no iesniegtajiem scenārijiem devis impulsu tālākajām darbībām. Viņi uzrunājuši režisori Intu Gorodecku, kura televīzijas skatītājiem vislabāk ir pazīstama ar seriālu UgunsGrēks.

"Man ir labāks!" atbildējusi režisore un piedāvājusi LTV veidot daudzsēriju videofilmu pēc latviešu rakstnieka Alfrēda Dziļuma 1942. gadā sarakstītā romāna Saplēstā krūze motīviem. Intas Gorodeckas versijā tiks iezīmētas pārmaiņas Latvijas laukos agrārreformas gados, uz kuru fona tiks atspoguļoti indivīdu likteņi, mīlestības un personīgo attiecību drāmas. "Esmu ļoti lepna par to, ka Latvijas Televīzija ir atgriezusies savā pamatīgumā,» norāda režisore, kura LTV ir veidojusi Saldo indes garšu un Neprāta cenu.

"Mēs esam nofilmējuši ziemas skatus," atklāj daudzsēriju videofilmas Saplēstā krūze producente Baiba Saleniece, kura kopā ar Intu Gorodecku realizējusi daudzus televīzijas projektus. Fotogrāfijas no uzņemšanas laukuma "nodod", ka vienā no lomām būs redzama dailēniete Kristīne Nevarauska. Filmā piedalīsies aktieri no dažādiem Latvijas teātriem, starp kuriem ir vairāk un mazāk zināmi profesionāļi. "Lai skatītājiem būtu jauni atklājumi," aktieru sastāvu komentē Saplēstās krūzes producente.

Jaunas mājas būvniecība

Paralēli Latvijas Televīzija strādā pie vēl vienas daudzsēriju videofilmas Māja pie ezera, kuras režisors būs Armands Zvirbulis. 2000. gadā LTV tika demonstrēts viņa četrsēriju darbs Rīgas gambīts, kas bija stāsts par kriminālpolicijas darbinieku veiktu populāra žurnālista slepkavības izmeklēšanu uz lielu naftas tranzīta kompāniju apvienošanās fona. Savukārt 2012. gadā televizoru ekrānos sāka rādīt Armanda Zvirbuļa uzņemto seriālu Eņģeļu māja, kura darbība norisinājās jaunceltnes tikko krāsotajās sienās.

"Daudzsēriju videofilma Māja pie ezera ir stāsts par to, kā mainās vienas sievietes dzīve vasaras laikā," par režisora aktuālo darbu stāsta tā producente Arta Ģiga, kuras vadītā sabiedrība Red Dot Media ir producējusi Jura Kursieša pilnmetrāžas spēlfilmu Modris (pērnā gada nogalē tā ieguva Lielā Kristapa balvu kā labākais debijas darbs – I.A.). Galvenajā lomā būs redzama Jaunā Rīgas teātra aktrise Sandra Kļaviņa, kura iepriekš ar Armandu Zvirbuli ir sadarbojusies slavenajā seriālā Saldais pārītis.

Līdz ko izplauks lapas, sāksim filmēt! – apņēmības pilna ir producente. Māja pie ezera tiks uzņemta pēc populāras poļu televīzijas daudzsēriju videofilmas scenārija, kuru Latvijas vajadzībām adaptē dramaturģe Aiva Birbele. Tās notikumi tiks izspēlēti Alsungā ar vietējo iedzīvotāju piedalīšanos epizodiskās lomās. Arta Ģiga stāsta, ka meklējuši vietu, kur šis katoļu tēmas caurvītais stāsts varētu labāk iegulties. "Daudzi nezina, bet Alsunga ir katoļticīgs anklāvs luterticīgajā Kurzemē," paskaidro producente.

Kinovides aktivizēšana

Režisora Armanda Zvirbuļa veidoto daudzsēriju videofilmu Māja pie ezera Latvijas Televīzijas skatītāji varēs ieraudzīt jau rudenī, ik nedēļu atklājot jaunus un negaidītus šī stāsta pavērsienus un finālu saņemot kā dāvanu zem Ziemassvētku eglītes. Kopumā tiks izrādītas 13 sērijas. "Katrai no tām būs nelielas filmas vēriens," piebilst Arta Ģiga, kurai šī vasara sola darba pilnas rokas. Savukārt režisores Intas Gorodeckas daudzsēriju videofilma Saplēstā krūze pie skatītājiem nonāks 2016. gada sākumā.

Šie abi darbi ir Latvijas Televīzijas pasūtījumi un tiek finansēti no tās budžeta. "Tā ir stratēģiskā investīcija," norāda LTV kultūras raidījumu satura redaktore Gunta Sloga. Caur izklaides formātu viņi vēlas skatītājiem stāstīt par Latvijas kultūru, vēsturi un vērtībām, kuras lolotas vairāku gadsimtu garumā. Viņi cer, ka iesāktais projekts tiks attīstīts arī nākamajās sezonās. "Mūsu vēlme ir atjaunot Latvijas Televīzijas spēku kvalitatīvu daudzsēriju videofilmu ražošanas jomā," uzsver kultūras raidījumu satura redaktore.

Plānots, ka 2016./2017. gada sezonā Latvijas Televīzija saviem skatītājiem varētu piedāvāt darbu Saplēstā krūze un Māja pie ezera turpinājumus (protams, atkarībā no to panākumiem – I.A.) vai arī pavisam jaunas daudzsēriju videofilmas, kuru veidošanā, tāpat kā šoreiz, tiktu piesaistīti labākie šīs jomas profesionāļi. Gunta Sloga atklāj, ka jau tagad ir sajutusi ieinteresētību: daudz telefona zvanu un jautājumu. "Mums ir prieks, ka ar šo soli esam aktivizējuši kinovidi," bilst LTV pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja