Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vasarīga reportāža no mājas pie ezera

"Tā kā teātros ir sākušies mēģinājumi, vakar mēs filmējām koncertu bez diriģenta un kāzas bez līgavaiņa," teic Latvijas Televīzijas daudzsēriju filmas _Māja pie ezera _producente Arta Ģiga, ar kuru tiekamies Alsungas centrā.

Režisora Armanda Zvirbuļa veidotais darbs pēc poļu rakstnieces Malgožatas Kaliciņskas romāna motīviem televizoru ekrānā būs skatāms no 26. septembra – sestdienu vakaros LTV1.

Stāsta centrā ir Madara (40), kuru spēlē Jaunā Rīgas teātra aktrise Sandra Kļaviņa. Viņa pazaudē darbu reklāmas aģentūrā Hop Art un nevar atrast citu. Tālāko notikumu virkne sievieti aizved līdz mātei (Katrīne Pasternaka), kuru nav redzējusi kopš bērnības. "Viņas abas ar Sandru, šķiet, dienu no dienas kļūst jo līdzīgākas – kā smaida, kā kustas," saka producente. Madaras vīru inženieri celtnieku Kārli atveido Andris Keišs. 

Sarkanas lūpas baznīcā

"Filmēsim, lūdzu – vietās!" pa rāciju atskan komanda. Šīs dienas darbi turpinās Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcā, kur divās rindās ir nostājušies svinīgi tērpti dziedātāji. Viņu vidū īpaši izceļas vietējā veikalniece Elvīra, kuru spēlē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Dana Čerņecova. Spilgti sarkanas lūpas, blondi ieskrullēti mati un tieši par vienu pogu par daudz atpogāta balta blūzīte.

"Noslēgumā būs dziesma no jūsu slavenās novadnieces Veronikas Porziņģes atstātā mantojuma," paziņo Gundara Grasberga atveidotais diriģents un uzdod toni. Daudzsēriju filmā Māja pie ezera piedalās arī Gints Grāvelis, Marija Bērziņa, Tālivaldis Lasmanis, Inese Kučinska, Mārtiņš Počs, Indra Burkovska, Rihards Rudāks un daudzi citi. Kopumā filmas tapšanā iesaistīti aptuveni 150 aktieru un 500 masu skatu dalībnieku.

Dramatiskie momenti

Viens no interesantākajiem tēliem ir Aurēlijas Anužītes spēlētā Kraukļu Anna, kura dzīvo puķu ieskautā mājā un pēc lieliem satricinājumiem sāk rakstīt dzeju. "Mēs šo vietu izvēlējāmies gleznainā un dramatisma pilnā šķūnīša dēļ, kas uzgūlies virsū diviem milzīgiem suitu skapjiem, kuri to notur no sabrukšanas," atklāj Arta Ģiga. Tikai vēlāk noskaidrojies, ka viņu nolūkotajās Ezerkukšās mitinās dzejniece Zaiga Gulbe.

Savukārt Madaras mamma dzīvo mājās, kuras uz filmēšanas laiku ir pārsauktas par Krūgām – par to liecina norāde iebraucamā ceļa galā. Tieši šajā vietā 4. maijā uzņemti pirmie kadri, kuros operators Haralds Vecvagars iemūžinājis ziedošus ķiršus, kas šajā pusē augsti kā liepas. Pagalma centrā augošajā kokā iekārtas šūpoles. "Andris Keišs no tām nokrita tik talantīgi, ka šis moments tiks iekļauts filmā," norāda producente. 

Sajūta kā Dziesmu svētkos

"Šī ir visvēsākā vieta Alsungā," zina stāstīt Arta Ģiga, kad ieejam ciema vidusskolā, kura vasaras mēnešos kļuvusi par filmēšanas grupas centrālo uzturēšanās vietu. Vienā no telpām ir ierīkots viņu birojs, kurā pie sienas piestiprinātas daudzas A4 lapas ar izpildītajiem (atzīmēts ar zaļu marķieri) un neizpildītajiem plāniem. Kopumā ir iecerētas ap 90 filmēšanas dienām, no kurām aizvadītas vairāk nekā divas trešdaļas.

Alsungas vidusskolā atrodas gan grimētava, gan kostīmu mākslinieces Gitas Kalvānes pārziņā esošā ģērbtuve ar neskaitāmiem tērpiem un naktsmītne. Viens dzīvo bioloģijas, cits – latviešu valodas klasē. "Nav ne vainas, sajūta kā Dziesmu svētkos," piebilst producente un uzslavē vietējo virtuvi. "Pavāres ir izcilas!" 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja