Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aisberga redzamā daļa. Mūsdienu romantisko attiecību veidošanas kultūras analīze mākslas darbos

Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit! – līdz 27. jūnijam Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā izstāžu telpā Pilot ir skatāma izstāde, kas aplūko to, kā iepazīšanās lietotnes ir ietekmējušas mūsdienu romantisko attiecību veidošanas kultūru, un kas ievada Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmu Next 2021 (šajā programmā uzmanība vērsta uz jaunajiem māksliniekiem un šogad arī kuratoriem, aktualizējot kuratora kā starpnieka lomu starp skatītāju, mākslinieku un mākslas darbu).

Šajā izstādē piedalās četri mākslinieki Irēna Andrejeva, Krišjānis Elviks, Elizabete Ezergaile un Konstantīns Žukovs, kurus kopā ir pulcējusi balvas Jaunais kurators! ieguvēja Tīna Pētersone. "Caur introspektīviem meklējumiem es ilgi domāju par dažādiem sociālas dabas jautājumiem, kas būtu aktuāli un par kuriem būtu vēlme runāt plašāk, līdz nonācu līdz savstarpējās komunikācijas tēmai interneta vidē," par savu pieteikumu Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas Next 2021 un Latvijas Mākslas akadēmijas kopīgi organizētajam konkursam stāsta Tīna Pētersone, kura to ir izstrādājusi kopīgās diskusijās ar māksliniekiem.

"Es esmu ļoti pateicīga žūrijai par doto uzticības kredītu, jo visi mākslinieki ir veidojuši jaunus darbus, kas vīzijas prezentācijas brīdī bija "aplūkojami" tikai kā tekstuāla informācija un skices," atzīmē kuratore.

 

Mīlestības tirgus

Savā izstādes darbā Send Nudes (2021) fotogrāfe Elizabete Ezergaile ir pievērsusies internetā atrastiem stāstiem, kuri variē no amizantiem līdz pat baisiem un kuru reprezentācijai viņa ir piemeklējusi attiecīgus atribūtus un radījusi sava veida klusās dabas kompozīcijas. "Šis darbs runā par tehnoloģiju pastarpinātas komunikācijas modeli, kas atvieglo saziņu, bet tajā pašā laikā var būt saistīts ar risku tajā brīdī, kad cilvēki nolemj satikties klātienē," uzsver Tīna Pētersone un piebilst, ka tas liek domāt arī par to, ka iepazīšanās lietotņu piedāvātā "mīlestības tirgus" daudzveidība un pārbagātība veicina monogāmijas norietu un jaunu fluīdu attiecību modeļu rašanos.

Grafiskais dizainers Konstantīns Žukovs savā darbā Melnā neļķe 1 (2021) ir attālinājies no savas pamatprofesijas un spēris drošus soļus mākslas virzienā, norāda kuratore. Tā nosaukumā ir ietverta atsauce uz XX gadsimta 20. gados neoficiālo geju satikšanās vietu Melnās neļķes klubs, ko mūsdienās savā ziņā ir nomainījusi iepazīšanās lietotne Grindr, taču joprojām aktuāls ir palicis jautājums – vai šo izmaiņu ietekmē homoseksuāli cilvēki ir kļvuši atklātāki? Redzamāki? Pieņemtāki?

Konstantīns Žukovs ir aptaujājis divdesmit šajā iepazīšanās lietotnē sastaptus cilvēkus un iemūžinājis viņus fotogrāfijās, kas uzņemtas videozvanu laikā. "Vieniem savas fotogrāfijas publicēšana internetvidē ir pašsaprotama lieta, bet citiem prasa milzīgu uzdrīkstēšanos – parādīties šādās iepazīšanās lietotnēs un atklāt to savas personības šķautni, ko, iespējams, līdz šim esi paturējis noslēpumā," piemetina Tīna Pētersone.

Māksliniece Irēna Andrejeva savā darbā Dzīvē nesatiktie krāni (2021) pievēršas ekshibicionisma problemātikai internetvidē, ko viņa risina gobelēntehnikā. Pirms vairākiem gadiem viņa pati ir sarakstījusies ar dažādiem vīriešiem un sākusi saņemt dickpics jeb krāniņbildes, kas bieži vien tiek sūtītas bez otra sarunbiedra piekrišanas. "Šis darbs aktualizē jautājumu par to, cik viegli tehnoloģijas ļauj ielauzties otra cilvēka personīgajā telpā, viņam to negribot," saka kuratore.

Savukārt izstādes Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit scenogrāfiju ir veidojies Krišjānis Elviks, kurš ar telpisku metaforu palīdzību ir piešķīris jaunas dimensijas kuratores un mākslinieku vīzijai un «atklāj publiskās un privātās dzīves pretnostatījumu, kur apzināti konstruēti fikcijas elementi rada sakropļotas realitātes atspoguļojumu", lasāms www.rpbiennial.com.

 

Kuratora loma

Jāatzīmē, ka 17. jūnijā plkst. 18 norisināsies diskusija Kuratora loma un tās attīstība šodien, kurā diskusijas dalībnieki pievērsīsies dažādiem problēmjautājumiem, kas ir saistīti ar šo nozari. Tajā piedalīsies Tīna Pētersone, Irēna Bužinska, Auguste Petre un Kaspars Vanags (diskusiju vadīs Antra Priede). Šī diskusija notiek konkursa Jaunais kurators! ietvaros, kura viens no mērķiem ir veicināt izpratni par kuratora devumu, kas rezultējas izstādē – aisberga redzamajā daļā.

"Es pati esmu ienākusi mākslā no komunikācijas sfēras, tāpēc arī sadarbībā ar māksliniekiem svarīgākais man ir rast vienotu valodu ar viņiem un jau pēc tam skatīties, kur tas tālāk ved un kā es varu palīdzēt viņiem realizēties," par savu darbību teic Tīna Pētersone, kura sevi redz kā saistvielu starp idejām, cilvēkiem un iespējām un palīdz visiem šiem trijiem punktiem savienoties.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma Next 2021 norisināsies līdz 11. augustam, aicinot mākslas interesentus apmeklēt izstādes, simpoziju, diskusiju, kā arī būs iespēja tikties ar māksliniekiem un kuratoriem gan pasākumu norises vietās, gan tiešsaistes platformās. Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē www.rpbiennial.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja