Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Atvērtības gars kontekstā ar citiem. Atklāta virtuālā izstāde Mākslas dienas. Latvijas Mākslinieku savienībai 80

Pasaule 15. aprīlī atzīmē mākslinieka Leonardo da Vinči dzimšanas dienu, bet Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) 17. aprīlī svin savu – nu jau 80. jubileju. Tāpēc laiks Mākslas dienām. Šogad – virtuālām. Tas gan nemazina ne mākslinieku, ne skatītāju interesi. Vēlmi piedalīties virtuālajā Mākslas dienu izstādē izteikuši ap 80 autoriem. Aicināti bija gan profesionālie mākslinieki, gan mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi.

"Seniori vienkārši nevar tehniski integrēties šajā laikā, kad izstādes notiek virtuāli. Bet palīdzam, sazināmies. Kopumā aktivitāte ir. Tiem, kas ieelpojuši Mākslas dienu garu un reiz dabūjuši to "vīrusu", Mākslas dienu izstāde ir pašapziņas apliecinājums un goda lieta," saka LMS prezidents Igors Dobičins. Kā jau tēlnieks, viņš pats šāgada izstādē piedalās ar akmens objektiem. Tie ir nofotografēti. "Bet cik tajā (fotogrāfijā) var interpretēt telpisku objektu!?" viņš nopūšas, taču uzsver, ka šajā situācijā galvenais jau ir pats līdzdalības fakts. "Atšķirībā no citām izstādēm Mākslas dienu izstāde netiek žūrēta, tiek pieņemti visi darbi, bet tas gan nenozīmē, ka no tā cieš kvalitāte. Galvenais princips Mākslas dienās ir atvērtība. Un tāpēc gaidīti arī studenti, jo citās izstādēs viņi vēl nevar kvalificēties. Kādam šī ir pirmā izstāde."

I. Dobičins skaidro, ka šābrīža mākslas mode ir liberāli izplūdusi, jo pastāv grupu, vientuļnieku, vienpatnieku izstādes. "Var uztaisīt izstādi savā virtuvē, pagrabā, mazā zālē bez aprīkojuma. Jaunie mēdz teikt, ka negribas būt vienā izstādē ar citu paaudzi. Jaunie aktīvi "pavelkas" uz emocionāliem saukļiem, bet viņiem nav bijusi kolektīvo izstāžu pieredze, jo tādas gluži vienkārši ir iznīkušas. Bet Mākslas dienu izstāde ir izaicinājums izstādīties digitālajā telpā kopā dažādas stilistikas un dažādu vecumu autoriem. Tā ir iespēja paskatīties uz saviem darbiem it kā no malas, salīdzinājumā."

Šāgada Mākslas dienu izstādei ir papildu vērtība – LMS 80 gadu jubileja. "Dažādu profesiju pārstāvju biedrošanās un pulciņu veidošana ir bijusi nepieciešamība gan viduslaikos, ģildēs un cunftēs, gan arī vēlāk. Mainās ideoloģijas un valstiskie veidojumi, mainās biedrību nozīme kultūrpolitikā, mainās mākslinieku un institūciju attiecības," vēsturi ieskicē I. Dobičins. Plānus, kas saistīti ar LMS aktivitātēm jubilejas gadā, viņš konkretizēt negrib, jo epidemioloģiskie šķēršļi ne vienmēr ir pārvarami. Bet idejas ir, tām var sekot LMS mājaslapā www.lms.lv.

Tikmēr virtuālā vizuālās mākslas izstāde Mākslas dienas. Latvijas Mākslinieku savienībai 80 būs apskatāma no 17. aprīļa līdz 20. jūnijam vietnē www.makslasdienas.lv un izstādes lapā Facebook.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja