Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Durbes pilī lekciju par tās arhitektu Berlicu lasīs Imants Lancmanis

19. janvārī plkst. 11.00 Durbes pilī (Tukumā, M. Parka ielā 7) notiks Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa lekcija "Durbes pils un arhitekts Johans Georgs Ādolfs Berlics", informē muzeja direktore Agrita Ozola. “Kaut arī Durbes pils ir restaurēta un tajā iekārtots 19. gadsimta beigu muižnieku kungu mājām tipisks interjers, tās vēsturē joprojām ir daudz neskaidrību.

Pils ir pazīstama kā viena no Kurzemes klasicisma stila kungu mājām, bet Tukuma muzeja pētījumi liecina, ka tā būvēta daudz agrāk - jau 17. gadsimta otrajā pusē.Viedoklis, ka Durbes pils celta laikā no 1820. līdz 1823. gadam - Elejas dzimtkunga, grāfa Johana Frīdriha fon Mēdema laikā - pirmo reizi publiski izskanējis jau 19. gadsimta beigās. 1873. gadā, apkopojot materiālus Baltijas mākslinieku leksikonam,  pazīstamais Jelgavas gleznotājs un Kurzemes provinces muzeja darbinieks Juliuss Dērings Durbes pili ierindojis arhitekta Berlica būvēto ēku sarakstā. Līdzīgu viedokli 1900. gadā publicētā rakstā izteicis novadpētnieks Oskars Emīls Šmits, kas vairākkārt fotografēja pili un klasicisma stilā veidoto parku. Informācija par Berlicu kā Durbes pils cēlēju lasāma arī arhitekta Vilhelma Neimaņa sastādītajā un 1908. gadā izdotajā Baltijas mākslinieku leksikonā. Līdzīgu uzskatu paudis arī Baltijas piļu speciālists Heincs Pīrangs, kurš gan pils arhitektūrā pamanījis arī Berlicam neraksturīgus vaibstus. Mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis izstādes Elejas pils katalogā palicis pie iepriekš minētā pieņēmuma. Savukārt mākslas zinātnieks Dainis Bruģis, veicot pils fasāžu un interjera izpēti un izmantojot analoģijas, atzinis, ka Berlics bijis iesaistīts Durbes pils pārbūvēs,” par pils vēsturi stāsta A.Ozola.Latvijas muižu arhitektūrā un arī mākslas vēsturē ir samērā  daudz līdzīgu gadījumu. Durbes pils piemērs ir tikai viens no daudziem. Rundāles pils muzeja direktors I. Lancmanis, kas muižu vēstures pētniecībai veltījis visu mūžu un uzkrājis milzīgu informācijas klāstu, savā lekcijā sniegs ieskatu arhitektūras un mākslas procesos, kā arī laikmeta norisēs, kas ietekmējušas izmaiņas muižu kungu māju dizainā un plānojumā 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta pirmajā ceturtdaļā. Viņš arī palīdzēs rast atbildes uz jautājumiem par arhitekta J. G. Ā. Berlica ieguldījumu pils pārtapšanā.Uz lakeciju aicināti muzeju darbinieki, pieminekļu aizsardzības speciālisti, vēstures, kultūrvēstures un vizuālās mākslas skolotāji, kā arī interesenti. Ieeja - bez maksas. Muzeja darbinieki lūdz pieteikt dalību līdz 18. janvārim plkst. 15.00. zvanot pa tālr. 63182392, mob. 27843190. E-pasts: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja