Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Durvis vērs Mākslas muzejs Rīgas Birža

Pirmdien, 22. augustā plkst. 10 apmeklētājiem durvis vērs Mākslas muzejs Rīgas Birža. Muzeja moderni aprīkotajās izstāžu zālēs būs pieejamas dažādas ekspozīcijas, bērniem domāta Mazā skola, mūžizglītības un izglītības programmas, atpūtas zonas, kafejnīca, kā arī tiks organizēti interešu klubi, diskusijas, koncerti un teātra izrādes. Muzeja veikaliņā būs pieejami Rīgas Biržas suvenīri un mākslas izdevumi.

Kā portālu Diena.lv informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva, Mākslas muzejā Rīgas Birža, kas sevi pozicionē kā kultūras apmaiņas punktu, kurā būtiskāka par nacionālo piederību ir izcilība, šogad būs apskatāmas trīs pastāvīgas ekspozīcijas un trīs izstādes, kā arī tiks īstenotas dažādas izglītības programmas un kultūras pasākumi. Muzeja veikalā būs pieejama muzeja suvenīru sērija, bet sadarbībā ar izdevniecību Jumava izdots albūms Mākslas muzejs Rīgas Birža.

„Ārzemju mākslas muzejs jau līdz šim ir pildījis īpaši nozīmīgu lomu Latvijas kultūrā. Sevišķi laikā, kad dzīvojām aiz „dzelzs priekškara”, jo deva iespēju šo priekškaru nedaudz pavērt. Šodien muzejs uzsāk savu dzīvi jaunā mājvietā un ar jaunu nosaukumu - Mākslas muzejs Rīgas Birža. Muzeja jaunās telpas, kurās tagad ir modernas kultūras mantojuma drošības un saglabāšanas sistēmas, sniegs nebijušu iespēju Latvijā redzēt Eiropas un pasaules mākslu un pierādīt sevi kā daļu no visplašākās kultūrtelpas,” Mākslas muzeja Rīgas Birža atklāšanas preses konferencē norādīja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

„Mākslas muzejs Rīgas Birža šobrīd ir kā spoža pērle Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sastāvā, kas mirdz savā atrestaurētajā krāšņumā un jaunajā piepildījumā ar daudzu gadsimtu mākslinieku radīto radošo enerģiju. Vērojot, kā veidojās ekspozīcijas, rodas iespaids, ka šobrīd notiek spriega iekšēja cīņa starp ēkas arhitektonisko bagātību, greznību un tajā eksponēto vizuālās un dekoratīvās mākslas mantojumu. Jaunā muzeja viens no uzdevumiem būs atrast sintēzi un harmoniju,” norāda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Šajā gadā būs apskatāmas trīs pastāvīgās ekspozīcijas: Rietumu galerijā izvietotais 18. - 20. gadsimta Rietumeiropas porcelāns, Gleznu galerijā - Rietumeiropas 16. - 19. gadsimta glezniecības ekspozīcija (Venēcijas un Makarta zāles), kā arī apskatei būs atvērts Sudraba kabinets.

„Mēs pateicamies visiem, kuri šo desmit projekta veidošanas gadu laikā ir snieguši atbalstu mūsu idejām, pat vēl vairāk - daudzas no tām iniciējuši. Tā rezultātā Mākslas muzejam Rīgas Birža ir iespēja būt modernam un straujam komunikācijas jomā. Mēs esam iepazinuši mecenātismu, savu sadarbības partneru dāvināšanas prieku un brīvprātīgu iesaistīšanos radošajā komandā. Pārsteidzošākais - viss notiek vēl pirms oficiālās muzeja dzimšanas. Tas dod ticību, ka idejas, kuras mēs radām, ir dzīvotspējīgas, tās ir sabiedrībai vajadzīgas. Šī kopsadarbība muzejā ienes jaunās tehnoloģijas, paplašina kolekcijas, bagātina interjerus un ļauj realizēt projektus, kas citādi paliktu tikai kā fantāzija. Kā piemērs ir Teterevu ģimenes atbalsts mākslas objekta Rīgas gondola veidošanā sadarbībā ar Berengo studiju Venēcijā. Šis projekts šobrīd tiek detalizēti izstrādāts no tehniskā viedokļa un nākamajā gadā, mēs ceram, tepat muzeja ātrijā gondola „pacelsies debesīs”. Tas būs nebijis projekts savā apjomā un domas neierobežotībā. Savukārt pateicoties Rix Tehnologies un Lattelecom virtuālā pasaule kļūst par reālu komunikācijas formu un informācijas nesēju. Visa pamatdoma ir - kopā radīt muzeju, kurā justies labi un ar kuru lepoties,” stāsta Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece.

Tāpat muzejā būs apskatāmas divas apjomīgas, vairākus gadus veidotas atklāšanas izstādes, no kurām viena pārmetīs tiltu starp Venēciju un Rīgu (laikmetīgā māksla), bet otra būs veltīta Austrumu un Rietumu kultūru mijiedarbībai pirms vairākiem gadsimtiem. Šajās izstādēs viena muzeja telpās satiksies klasiskais ar laikmetīgo.

„Sadarbībā ar Helēnu Demakovu esam izvēlējušies latviešu un ārvalstu mākslinieku veidotus darbus, kuri laikmetīgā mākslas valodā daudznozīmīgi tematizē īpašos Venēcijas zīmolus. Tie nav tikai gondolas, lustras vai spoguļi. Mākslinieki rada darbus gan par Nāvi Venēcijā, gan par ierobežoto teritoriju, attiecībā uz kuru savulaik dzima geto jēdziens, gan par īpašo lagūnas pilsētas kupolu noskaņu, gan par daudzām citām parādībām,” saka izstādes Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas kurators un Berengo Studio 1989 vadītājs Adriano Berengo.

Turpat top arī pasaulē pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova lielformāta mākslas objekts Gondola, kura gaita tika prezentēta preses konferencē. Mākslas darba iecere tiek realizēta ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstu. Projekts šobrīd tiek īpaši radīts muzeja ātrijam un var tikt uzskatīts par vienu no spilgtākajiem piemēriem privāto mecenātu atbalstam laikmetīgajai mākslai.

Izstādes Austrumu porcelāns un Nīderlande kurators, pasaules slavenais Austrumu eksporta porcelāna pētnieks Dr. Kristiāns Jorgs stāsta: „Šajā izstādē Jūs redzēsiet izcilus Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmetus, kas ap 17. gadsimta ieplūda holandiešu tirgū. Šī reizēm pārsteidzošā Austrumu un Rietumu mijiedarbība, kas bieži atgādina dizaina un formu pingpongu, Jūs pārliecinās par ļoti interesantu, agrīnu mākslas un dizaina globalizācijas piemēru.”

Izdevniecības Jumava sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju izdotajā albūmā Mākslas muzejs Rīgas Birža iemūžinātas unikālās, 1852. - 1855. gadā būvētās Biržas ēkas un 1920. gadā dibinātā Valsts mākslas muzeja, vēlāk Ārzemju mākslas muzeja, vēsture, sniegts plašs, attēliem bagāts materiāls par restaurācijas procesu un parādīts tā rezultāts - interjers kopā ar muzeja kolekcijām, kas tajos ievietotas. Albūms ir interesants ar savu bagāto foto un faktu materiālu, kas atspoguļotu vienu no pēdējo gadu nozīmīgākajiem celtnieku, restauratoru un mākslas speciālistu veikumiem Latvijas kultūras pieminekļu atjaunošanas un muzeju modernizācijas jomā, kas vainagojies ar jauna kultūras objekta, Mākslas muzeja Rīgas Birža, atvēršanu publikai.

Apmeklētājus muzejs gaidīs ik dienu no plkst. 10 līdz 18, bet piektdienās no plkst. 10 līdz 20. Pirmdienās muzejs būs slēgts. Mākslas muzejs Rīgas Birža ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja