Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Fotogrāfs ziņkārīga novērotāja lomā. Atklāta somu fotogrāfa Henrika Dunkera izstāde Saistīts ar Latviju

Muzeji šobrīd ir kā oāzes pēc kultūras alkstošajiem. To klusumā vientulībā, ievērojot distanci, mierīgi var baudīt mākslu, izglītoties. Henriks Dunkers pirms daudziem gadiem vispirms Latvijas Fotogrāfijas muzejā ieradās kā apmeklētājs, izstāstot, ka ir profesionāls fotogrāfs, kurš dzīvo un strādā Helsinkos Somijā, bet esot apprecējis latvieti un bieži ciemojoties Latvijā, dzīvojot Kapsēdē.

Kopā ar studiju biedru Irju Tūnanenu Henriks Dunkers ticis nominēts Eiropas Fotogrāfijas balvai par abu veidoto projektu Siens uz lielceļa un arī ieguvis pirmo vietu. H. Dunkera darbi izstādīti starptautiski, un tie iekļauti Helsinku Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma, Somu valsts mākslas depozīta, Zviedru fotogrāfijas muzeja Fotografiska un Modernās mākslas muzeja Stokholmā, kā arī Somu fotogrāfijas muzeja kolekcijā. Un, tā kā lielākā daļa no H. Dunkera darbiem kopš 2003. gada ir tapuši Latvijā, tad goda lieta – izstāde Fotogrāfijas muzejā. Tā šeit skatāma līdz 13. decembrim.

Muzeja trīs stāvos izvietotas sešas dažādas fotogrāfiju sērijas: Rados ar Latviju, Karostas tapetes, Liepāja pēc pusdienas, Zivis, Studio Kapsēde un Dāvana pēc protokola. "Koši un krāsaini," raksturo Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Maira Dudareva un iesaka pievērst uzmanību ik detaļai fotogrāfijās, daudziem tas raisīs atmiņas. "Neparasti ir šie akcenti, kas mums ikdienā neizsauc emocijas, bet skats no malas liek pasmaidīt. Tie ir jocīgi suvenīri, vecas tapetes, ziepju trauciņš – vai atceraties, bija tāds glums un slidens, vienmēr krita no rokām laukā? Arī dīvaina zivs – dizaina priekšmets vai vāze? Par to, vai šis priekšmets ir skaists vai neglīts, katram būs savs viedoklis. Iespējams, kāds atcerēsies, ka reiz to sasitis un lauskas kaut kur paslēpis. Fotogrāfs uz padomju laika mantojumu skatās savādāk, ievēro interjera detaļas, izceļ praktiskus un nepraktiskus priekšmetus. Tam visam piemīt savdabīgs šarms," izstādes noskaņu ieskicē M. Dudareva.

H. Dunkera fotogrāfijas ir viņa refleksijas par Latviju un šeit pavadītajiem pēdējiem 18 gadiem. Kā fotogrāfs pats saka: "Lai atsvērtu savu valodas barjeru un nespēju sazināties ar vietējiem iedzīvotājiem, pamazām pieķēru sevi fotografējam arvien vairāk un vairāk." Jaunākās fotogrāfijās redzamas Liepājas ainavas. Savdabīgas paralēles ar lietām var atrast sērijā Dāvanas pēc protokola. "Fotografēju Latvijas Republikas prezidenta kancelejā, Saeimas un Ministru kabineta ēkā. Lēciens no vienkāršo cilvēku personīgajām lietām uz politiskās elites protokola dāvanām bija patīkams papildinājums Studio Kapsēde darba saturam – un abas sērijas veiksmīgi kontrastē viena ar otru. Simboliski šis cikls atdod dāvanas tautai. Tas piedāvā ieskatu demokrātiskas valsts aizkulišu mehānismos un atgādina par caurredzamības nozīmi valdībā," raksta H. Dunkers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja