Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Izstādē – priekšmeti, kas stāsta par latviešu bēgļu gaitām

Izstāde Latvieši pasaulē – trīs stāsti par kara bēgļiem, kuru atklās piektdien, 2.jūlijā, Okupācijas muzeja vestibilā, iepazīstinās ar jaunā muzeja un pētniecības centra Latvieši pasaulē darbības sākumu un pirmajiem krājuma priekšmetiem, informē muzeja sabiedrisko lietu vadītājs Jānis Erno.

Izstādē būs redzami priekšmeti un ar tiem saistītie cilvēku stāsti, kuri dažādos veidos atspoguļo latviešu bēgļu gaitas kara apstākļos.

Tā nobružātais koferis stāsta par daudzu latviešu ģimeņu nežēlīgo likteni XX gadsimtā – kravāt ceļa somas, lai dotos svešumā, nezinot, vai jebkad būs iespējams atgriezties. Izstādē redzamais koferis aizceļojis līdzi Albīnam Simsonam Pirmā pasaules kara laikā, kad viņu kopā ar ģimeni, tāpat kā daudzus Latvijas iedzīvotājus, evakuēja uz Ukrainu.  Pārdesmit gadus vēlāk, Otrā pasaules kara beigās, ar šo pašu koferi viņš devies bēgļu gaitās uz Rietumiem, lai vēlāk no bēgļu nometnēm Vācijā pārceltos uz Aijovas pavalsti ASV.

Viens no izstādes eksponātiem ir lielas aužamās stelles, kuras pēc Otrā pasaules kara, bēgļu nometnē Vācijā, izgatavotas no sabombardētu ēku koka daļām. Stellēm bija četras īpašnieces, no kurām katrai ir savs stāsts un daiļamatniecības prasmes. Stelles pavisam nesen ieradušās Rīgā no Melburnas (Austrālija). Steļļu pēdējā īpašniece Anita Apinis-Hermane atgriezusies uz dzīvi Latvijā. Izstādes laikā viņa demonstrēs stelles un stāstīs par savas ģimenes likteņgaitām.

Biedrība Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs (LaPa) ir dibināta 2007.gadā, lai krātu, saglabātu un atspoguļotu vēstures liecības par latviešu izbraukšanas daudzveidīgajiem iemesliem un pieredzi.

Izstāde būs apskatāma no līdz 31.augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja