Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kavēšanās pieņemt budžeta grozījumus dzen valsti bezdibenī

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partija (LSDSP) uzskata, ka valdības koalīcijas partiju kavēšanās ar smago grozījumu pieņemšanu ir politika, kas radīs valstij vēl lielākas problēmas un padziļinās krīzi, taču valsts ekonomikas likteni valdošā labējā koalīcija pakārto tikai savām savtīgajām interesēm: reitingu saglabāšanai pirms pašvaldību vēlēšanām.

„Šobrīd notiekošais ar budžeta izdevumu samazināšanu un valsts budžeta grozījumu pieņemšanu ir vienkārši pretvalstiski,” uzskata LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, „jo katra kavēšanās diena dzen Latviju, pirmkārt, vēl lielākā parādu jūgā, kas šobrīd ir aptuveni par 5 miljoniem latu dienā un šī summa katru dienu palielinās. Tas rada dramatisku situāciju, šis augošais parāds būs jāsedz no budžeta nākamajā pusgadā. Otrkārt, šāda rīcība novilcina starptautiskās palīdzības saņemšanu vai pat, sliktākajā gadījumā, vispār liegs Latvijai finanšu palīdzību. Un, treškārt, vilcināšanās padarīs katra iedzīvotāja „samazinājumu” vēl lielāku,” uzskata Jānis Dinevičs.

Viņš skaidro, ka finanšu ministra paredzētais 40% budžeta samazinājums attiecas nevis uz brīdi, no kura tiks pieņemts, bet gan uz visu valsts budžetu gada garumā: „Iedomājieties situāciju – jums gada laikā jāietaupa 120 lati no viena tūkstoša, tātad mēneša ietaupījumam jābūt  12 latu apmērā. Taču jo vairāk jūs „velkat garumā” taupīšanas brīdi, jo lielāka summa mēnesī jums būs jāietaupa. Šajā gadījumā jau jūlijā tie vairs nebūs 40%, kas būs jāsamazina, bet gan krietni vairāk. Katra kavēšanās diena šādi nes milzīgus zaudējumus un dzen valsti bezdibenī,” ar uzskatāmu piemēru pašreizējo situāciju ilustrē LSDSP ģenerālsekretārs.

Viņš ir pārliecināts, ka valdības koalīcijas partiju kavēšanos nosaka tikai un vienīgi pašvaldību vēlēšanu tuvums: „Tas taču ir skaidri saprotams. Ja valdības koalīcijas partijas nepieņems šos budžeta grozījumus un līdz ar to vēl neakceptēs visus paredzētos samazinājumus un saīsinājumus, tad cilvēkiem vēl būs cerība, ka nelaime ies secen,” saka Ansis Dobelis, „būtībā tā ir tāda „strausa politika” – līdz vēlēšanām nepieņemt grūtos lēmumus, nepateikt – jūs saņemsiet mazāk, bet jums vairs nebūs darba, bet pēc vēlēšanām – kaut ūdens plūdi.”

Dobelis uzskata, ka tāda rīcība nav pieļaujama: „Pirms nokļūšanas valdībā „Jaunais laiks” deklarēja, ka iepriekšējās valdības rīcība ir slikta, ka nedrīkst mazināt tādas un vēl arī tādas jomas, tāpēc „Jaunā laika” reitings kāpa, jo sabiedrība ticēja un vēl joprojām tic, ka „Jaunajam laikam” ir recepte krīzes pārvarēšanai. Bet tagad arī viņiem pašiem bez mehāniskas „nogriešanas” nav citu plānu un ideju, kā glābt valsti no bankrota,” situāciju raksturo LSDSP ģenerālsekretārs, „tāpēc „Jaunais laiks” vilcinās un nepieņem lēmumus, jo riskē pazaudēt ne tikai reitingus, bet arī vietas pašvaldību domēs vai Eiropas Parlamentā, ja „sliktie” lēmumi tiks pieņemti pirms vēlēšanām. Bēdīgākais visā šajā procesā ir tas, ka ķīlnieka lomā ir valsts – kavēšanās nodara ļaunumu, kas var izrādīties neatgriezenisks, bet valsts nostādīta situācijā, kad jūlijā vairs var nebūt naudas algu un pensiju izmaksai. Diemžēl izskatās, ka vēlēšanas šīm partijām ir svarīgākas par valsts nākotni,” secina Ansis Dobelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja