Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Keramiķi no visas pasaules pulcēsies Māla mākslas festivālā Daugavpilī

No 18. līdz 20. maijam Daugavpilī notiks Pirmais Starptautiskais Māla mākslas festivāls Latgales māla trauks, informē festivāla rīkotāji.Festivālā Latgales māla trauks piedalīsies apmēram 50 keramiķi no astoņām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Turcijas un Grieķijas.

Festivālam piemīt ne tikai plašs ģeogrāfisks, bet arī saturisks mērogs - tā dalībnieki ir gan tautas daiļamata meistari un amatnieki, gan keramiķi, kas sevi dēvē par profesionāliem māksliniekiem, kas visi kopā pārstāv visdažādākās keramikas jomas – sākot ar aizvēsturiskajos laikos aizsāktām podniecības tradīcijām un beidzot ar laikmetīgo keramiku.

"Festivāls ir sava veida veltījums Latgales keramikai, ar kura starpniecību Daugavpils Māla mākslas centrs grib ne vien iepazīstināt ar Latgales keramiku savus ārzemju kolēģus un draugus, bet arī ieviest tradīciju rīkot keramikai veltītos pasākumus tieši Latgalē, kur māla māksla sakņojas dziļi un Latgales māla trauks ir šīs tradīcijas simbols," stāsta viens no festivāla rīkotājiem Valentīns Petjko.

Festivālā Latgales māla trauks 18. maijā plkst. 17.30 Daugavpils Māla mākslas centrā tiks atklāta festivāla izstāde. Tajā būs aplūkojami Pirmā Starptautiskā Māla mākslas festivāla dalībnieku keramikas izstrādājumi. Izstādes darbos būs redzama gan dažādība tradīcijās, kuras darbu autori ņēmuši sev līdzi no tuvākām un tālākām vietām, gan visus māksliniekus vienojošais – materiāls un tā piedāvātās iespējas. Darbu klāstā būs gan ierasti klasiskās tradicionālās tautas podniecības darbi, gan izteikti dekoratīvi darbi, kā ari visnotaļ konceptuāli keramikas objekti.

19. maijā no plkst. 11 līdz plkst. 18 Daugavpils Skulptūru dārzā festivāla apmeklētājiem būs iespēja iegādāties festivāla dalībnieku darbus keramikas izstrādājumu tirdziņā, kā arī vērot un piedalīties keramikas meistarklasēs. Plkst. 16 nacionālo biedrību koncerta pavadījumā tiks atklāt pirmā Latvijā Latgales keramikai veltītā skulptūra. Skulptūras atklāšana notiks performances veidā, kurā piedalīsies klātesošie Latgales podniecības meistari. Visas dienas garumā būs iespēja vērot keramikas apdedzināšanas procesu malkas ceplī Daugavpils Māla mākslas centrā.

20. maijā no plkst. 11 līdz 15 Skulptūru dārzā turpinās darboties keramikas izstrādājumu gadatirgus, bet plkst. 18 visi interesenti tiek aicināti piedalīties keramikas izņemšanā no malkas cepļa Daugavpils Māla mākslas centrā.

Jau vairākus gadus Daugavpili bagātina tās jaunā un jau neatņemamā sastāvdaļa – Daugavpils Māla mākslas centrs. Daugavpils Māla mākslas centrs ir atjaunotās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja keramiķu darbnīcas, kurās darbojas tautas lietišķās mākslas studijas Latgale un citi keramiķi. Viena no nozīmīgākajām Māla mākslas centra misijām ir popularizēt, saglabāt un stiprināt Latgales keramikas tradīcijas un māla mākslu. Pašlaik tas ir gan jaunais kreatīvā tūrisma objekts, gan lieliska vieta, kur darboties radošiem cilvēkiem – Daugavpils keramiķiem.

Festivālu Latgales māls trauks rīko biedrība Daugavpils Māla mākslas centrs sadarbībā ar Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja