Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Laikmetīgās mākslas mesē Vīnē izstādīti latviešu mākslinieces Sabīnes Verneres darbi

No 12. līdz 15. septembrim Vīnē norisinās laikmetīgās mākslas mese viennacontemporary, kurā ir pārstāvēta arī galerija Kogo no Igaunijas, kas pasākumā prezentē igauņu mākslinieces Lauras Peldas keramikas skulptūras un latviešu mākslinieces Sabīnes Verneres tušas gleznojumus viņu kopējā ekspozīcijā Sapīšanās, informēja galerijas pārstāvji

Mākslinieces vieno interese par ainavu kā platformu caur kuru pētīt un izprast pasauli. Laurai Peldai ainava ir redzējuma akts, turklāt Sabīnei Vernerei tā ir emocionālo pieredžu izpausme. Ekspozīcijā mākslinieču radītās fantastiskās pasaules viena otru papildina un bagātina, reizē atklājot arī eksistences daudzslāņainos un samezglotos stāvokļus.

Laura Pelda un Sabīne Vernere pārstāv jaunu, spēcīgu Baltijas jauno sieviešu mākslinieču paaudzi, kas izmanto savas profesionālās prasmes, zinātkāri, vēsturisko identitāti un spēcīgo saikni ar dabu un ainavu, lai radītu juteksliski daudzslāņainus darbus. Viņas pievēršas idejām, kas izriet no ekofeminisma un postsociālisma teorijām, kā arī zemes un ķermeņa identitātes jautājumiem.

Lauras Peldas radošā prakse apvieno starpdisciplināras un tradicionālās amatniecības prasmes ar tēlniecību, caur kuru viņa pēta posthumānās un vairāk nekā cilvēciskās esamības formas, rūpes, kopienas un patvēruma veidus. Sabīne Vernere ir zināma, pateicoties saviem izteiksmīgajiem tušas gleznojumiem, kuros attēlotas antropomorfas, dzimumu identitāšu spektrā plūstošas būtnes. Viņas darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi, taču vienlaicīgi tajos jūtams arī nemiers un agresija, pretnostatījumi, kas ir klātesoši arī cilvēka un dabas sarežģītajās attiecībās.

Meses laikā 14. septembrī plkst. 19.00 Lauras Peldas studijā Vīnē pāris stundas norisināsies zibekspozīcija, kurā tiks prezentēta Lauras Peldas un Sabīnes Verneres darbu izlase. Lai piedalītos, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz [email protected].


Sabīne Vernere ir zināma, pateicoties saviem izteiksmīgajiem tušas gleznojumiem, kuros attēlotas antropomorfas, dzimumu identitāšu spektrā plūstošas būtnes. Izvēloties ierobežotu, bieži monohromu krāsu paleti, viņa pludina savus tēlus abstrahētas plaknes ietvaros. Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi, taču vienlaicīgi tajos jūtams arī nemiers un agresija, pretnostatījumi, kas ir klātesoši arī cilvēka un dabas sarežģītajās attiecībās. Atpazīstamākais un visbiežāk sastopamais tēls viņas darbos ir vulva, kas atspoguļo sievišķā spēka un dabas mijiedarbību, kā arī kalpo kā alegoriska mākslinieces jūtu un pieredžu reprezentācija. Lai gan Vernere nododas ķermeniskās un seksuālās pieredzes izpētei, tā nekļūst par viņas darbu centrālo tēmu, bet drīzāk kalpo kā viņas mākslas valodas paplašinājums. Mākslinieces darbiem piemīt īpašs plastiskums, kuru pēdējā laikā, izmantojot jaunus materiālus un veidojot instalācijas telpā, viņa ir sākusi izmantot arī ārpus plaknes robežām.

Sabīne Vernere (dzimusi 1990. gadā Kuldīgā) ir latviešu māksliniece, kura dzīvo un strādā Rīgā. Šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas profesionālajā doktorantūrā un vada akadēmijas eksperimentālo mākslas telpu PILOT. Vernere ir ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, papildinājusi zināšanas Antverpenes Karaliskajā mākslas akadēmijā un Zagrebas Mākslas akadēmijā. Viņa ir piedalījusies SKETE glezniecības rezidencē Savvaļa/Savage Latvijā (2022) un JCE rezidencē Parīzē, Francijā (2022).

Viņas nesenākās personālizstādes ir Dealing Temptations. Sirēnas galerijā MABOCA, Madonā, Latvijā (2024), AKLĀ ZONA (ANGLES MORTS) Mākslinieku savienības galerijā Rīgā, Latvijā (2023), Sirēnas, Medūza un lotosa ēdāju sala Kuldīgas mākslinieku rezidencē Kuldīgā, Latvijā (2022), O! TUR_telpā Rīgā, Latvijā (2021), “Jauni darbi” laikmetīgās mākslas centrā Kim? Rīgā, Latvijā (2021). Viņas nesenākās dalības grupu izstādēs ir Iekāres vārdā (2024) un Tikai neraudi! Feministiskie skatījumi Latvijas mākslā: 1965–2023 (2023) Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā, Latvijā, Trikvetra Kogo galerijā Tartu, Igaunijā (2023), Izaug? Pieaug? Mūsdienu mākslas kolekcionēšana Baltijā mākslas centrā Zuzeum Rīgā, Latvijā (2022).

 Viņas darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, VV Foundation un Zuzāna kolekcijās.

Kogo ir 2018. gadā Tartu, Igaunijā dibināta laikmetīgās mākslas galerija un tās uzmanības centrā ir jaunās paaudzes mākslinieki. Šobrīd galerija pārstāv astoņus Baltijas valstu māksliniekus. Kogo ir aktīva starptautiskās mākslas scēnas dalībniece, tai skaitā ik gadu piedaloties vairākās mākslas mesēs. 2024. gadā galerija piedalījās Esther Ņujorkā, Liste Art Fair Basel, Bāzelē, Foto Tallinn, Tallinā un viennacontemporary, Vīnē. Tāpat veido apmaiņas izstāžu projektus ar citām mākslas galerijām un institūcijām un piedalās dažādos sadarbības projektos. Galerijai Kogo ir izveidojusies laba sadarbība arī ar vietējām kopienām – paralēli izstādēm tiek piedāvāta daudzveidīga programma apmeklētājiem, ir iniciētas divas mākslas pasākumu sērijas Tartu, un tā ir iesaistījusies Igaunijas mākslas institūciju savienību organizācijas darbā.

viennacontemporary ir Austrijas vadošā laikmetīgās mākslas mese, kas koncentrējas uz Centrālās un Austrumeiropas jauno mākslas scēnu. Mese norisināsies 12.–15. septembrī Vīnes izstāžu centra D hallē (Messe Wien, Trabrennstraße 7, Vīne, Austrija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izskanēs koncerts Latviešu kamermūzikas jaunumi

Latvijas Komponistu savienība aicina uz koncertu Latviešu kamermūzikas jaunumi, kas notiks 28. septembrī plkst. 17.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja