Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā apskatāmi lietišķās mākslas meistaru darbi

Vēl līdz 4. septembrim Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ir apskatāma gadskārtējā tautas lietišķās mākslas žanru izstāde Metāls, rotas, dzintars.

Tajā ar saviem darbiem piedalās individuāli strādājoši meistari un mākslinieki no tautas lietišķās mākslas studijām, tajā skaitā metālkalēju, rotu un tekstilmākslas studijas no Rīgas, portālu Diena.lv informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde.

Mūsdienās gan rotu darināšanā, gan metālkalumos vērojamas divas galvenās tendences - meistari pēta un atdarina jau iepriekš radīto vai veido jaunas interpretācijas, radošajos meklējumos balstoties etnogrāfijā, tradīcijās un Eiropas mākslas stilos. Līdz ar to arī katrai studijai ir atšķirīgs „rokraksts” - Auseklim, kas veidojis arī izstādes jaunākos darbus, raksturīgas lakoniskākas formas, idejas smeļoties tradicionālajos kalumos, bet Zīles darbos vērojama virtuoza metāla vijumu veidojumi, kas darinājumus padara vieglus un gaisīgus. Savukārt Kultūras un tautas mākslas centra Ritums tautas lietišķās mākslas studijas Kalvis dalībnieki joprojām darbojas arheoloģiskā materiāla pētniecībā. Taču šī paša centra studiju Cilnis un Jumis dalībnieki savā radošajā darbībā vairāk pievērsušies etnogrāfiskajām rotām - krekla un villaiņu saktām, gredzeniem un vainagiem.

Izstādē ir iespējams aplūkot arī metālkalumus - dažādu formu, izmēru un konstrukciju lielos svečturus, griestu un sienas lampas un citus metālizstrādājumus, kā arī arheoloģiskās, etnogrāfiskās un mūsdienu rotas no metāla. Muzejā ir apskatāma arī dzintara rotu ekspozīciju, to papildina arī krāsaini, dažādu faktūru un materiālu austi grīdas celiņi.

Latvijā šobrīd darbojas piecas metālkalēju un rotu studijas, kā arī trīs dzintara apstrādes studijas. Ekspozīcijā kopumā ir 115 autoru 265 darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja