Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Mākslinieka Rolanda Krutova tekstilminiatūra saņem pirmo godalgu izstādē Itālijā

Apliecinot Latvijas tekstilmākslas augsto profesionālo līmeni, kultūras asociācijas Arte&Arte rīkotajā izstādē Energheia - 2011 Miniartextil Como Itālijā latviešu mākslinieka Rolanda Krutova tekstilminiatūra Lūgšanu teritorija ieguvusi pirmo godalgoto vietu.Kā portālam Diena.lv pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji, izstāde Miniartextil Como ir viena no prestižākajām mini tekstiliju un šķiedras mākslas starptautiskajām izstādēm, kuras rīkošanas tradīcija sākās 1991.

gadā, piedaloties tikai itāļu māksliniekiem. Jau nākamajā gadā izstāde pulcināja arī daudzus citzemju māksliniekus. Šogad izstādei, par kuras vadmotīvu izvēlēts vārds „energheia”, tika iesūtīti 352 darbu pieteikumi no 43 valstīm.Kā raksta paši asociācijas Arte&Arte pārstāvji, pēc ilgu gadu klusēšanas savus pieteikumus iesnieguši krīzes skartās Grieķijas mākslinieki, kuru darbi ir radoši „enerģiski”. Pirmo reizi pieteikumi tika saņemti no Bangladešas un Luksemburgas. Kaut arī Japānai šis gads bijis īpaši smags, interesi par izstādi izrādījuši 33 japāņu mākslinieki. No Latvijas piedalījās četri autori - Ieva Krūmiņa, Antra Augustinoviča, Ieva Prāne un Rolands Krutovs.Žūrija, kuras sastāvā bija pazīstami speciālisti - mākslas kritiķis un kurators Lučiano Karamels, Anžēras muzeju direktore Fransuāza de Luazī, Kauņas tekstilmākslas biennāles direktore un galvenā kuratore Virginija Vitkiene - izstādei izvēlējās 54 darbus, pirmo godalgu piešķirot R. Krutova tekstilminiatūrai Lūgšanu teritorija.Izstādes tēma Energheia ir Aristoteļa lietots vārds, kurš nozīmē „produktīvu darbību un spēju rīkoties”. Par savu tekstilminiatūru R. Krutovs stāsta: „Enerģija ir ļoti daudzveidīga, un ir pierādīts, ka tā nevar tikt sagrauta. Tā var tikt izmainīta un nodota tālāk no viena cilvēka otram, uz kādu citu avotu. Lai gan pati enerģija ir bezveidīga, tā pieņem tādu formu, kādā tā plūst un kādā mājo visās lietās ap mums - smilšu graudā, akmenī, lūgšanā vai otra skatienā. Darbā Lūgšanu teritorija cilvēki saskaras viens ar otru, pietuvinoties cits citam kādā teritorijā, kas kopīga mums visiem, kādā lūgšanu un labo domu simboliskā dārzā.”Šī nav pirmā reize, kad autora darbi izpelnās uzmanību starptautiskās izstādēs. 2010. gadā R. Krutovs guvis apbalvojumu Prize of Distinction 8. Starptautiskajā Baltijas minitekstiliju triennālē Polijā, 2009. gadā - balvu Craft Ideal 6. Čhondžu Starptautiskajā dekoratīvās mākslas konkursizstādē Outside the Box Korejā, 2005. gadā - Anša Cīruļa balvu par gada labāko figurālo kompozīciju tekstilmākslā Latvijā. Ar saviem darbiem piedalījies izstādēs Latvijā, Baltkrievijā, Norvēģijā, Spānijā, Lietuvā, Vācijā, Korejā, Krievijā, Ungārijā.Izstāde Energheia - 2011 Miniartextil Como būs apskatāma no 24. septembra līdz 20. novembrim Komo, Itālijā.Asociācija Arte&Arte R. Krutova darbu ir iegādājusies savā īpašumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja