Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Mūsu meži, HESi, dzelzceļš…

Jebkuram Eiropas Komisijas pārstāvim, komisāram, Starptautiskā valūtas fonda pārstāvim un citiem rekomendētājiem, kuri ik pa brīdim izsaka ieteikumus Latvijai, ka būtu jāprivatizē valstij piederošus uzņēmumus, jāapzinās, ka lielas daļas Latvijas sabiedrības nosodījums šādai idejai un tās virzītājiem būs neizbēgams. Un pati privatizācija sarežģīta. Jo veiksmīga parakstu vākšana pret valsts uzņēmuma privatizāciju Latvijā jau ir bijusi.

Esmu drošs, ka daudzi (tajā skaitā arī es) nebaidīsies šo pieredzi izmantot, ja Latvijas Valsts meži, Latvenergo, Latvijas Dzelzceļš vai kāds cits veiksmīgi strādājošs valsts uzņēmums šobrīd tiks virzīts privatizācijai.

Patieso valsts uzņēmumu vērtību mēs esam apzinājušies tikai tagad – ekonomiskās krīzes laikā. Liela daļa no tiem, neskatoties uz ekonomisko situāciju, turpina veiksmīgi darboties. Tajos joprojām strādā tūkstošiem cilvēku, kuri saņem ienākumus, no kuriem tiek maksāti nodokļi.

Arī labējās partijas, kuras tradicionāli ir bijušas par valsts uzņēmu privatizāciju, šodien neskādē iespēju šo uzņēmumu peļņu izmantot kā glābiņu valsts budžetam. Tāpat mums nav jāuztraucas, ka šie uzņēmumi masveidā savu ražošanu un darbiniekus varētu pārcelt, piemēram, uz Indiju, kā to jebkurā brīdī varētu izdarīt uzņēmums ar privāto kapitālu.

Ja vispār apsveram kāda valsts uzņēmuma nodošanu privatizācijai, tad sliktāku brīdi tam laikam grūti iedomāties – ir sasniegts valsts ekonomikas zemākais punkts, visu uzņēmumu vērtības ir stipri zemākas kā pirms pāris gadiem un perspektīvā visticamāk tikai pieaugs. Arī potenciālo pircēju loks, kuri varētu izrādīt interesi par mūsu uzņēmumiem, šodien ir stipri ierobežoti, un laikā, kad ekonomika atkal strādās ar pilniem apgriezieniem, konkurence pircēju starpā būtu daudz lielāka.

Formulējot visu augstākminēto vienā teikumā – šobrīd atlikušo valsts uzņēmumu virzīšana privatizācijai būtu noziegums pret valsti kopumā. Vai Latvijas varas politiķiem ir vēlēšanās uzņemties šādu lomu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja